Quantcast

V. Šapoka: Lietuva įsitvirtina kaip lyderė tvarių finansų srityje

  • Teksto dydis:

Pasaulio ekonomikos forumo aukščiausio lygio susitikime dėl tvaraus vystymosi poveikio Niujorke dalyvavęs finansų ministras Vilius Šapoka pristatė Lietuvos patirtį ir pasiekimus šioje srityje. Pasak V. Šapokos, Lietuva įsitvirtina kaip lyderė regione tvarių (žaliųjų) finansų srityje, siekdama iš anksto pasirengti būsimiems pokyčiams ir prisidėti prie klimato kaitos padarinių suvaldymo finansinėmis priemonėmis.

Pirmadienį finansų ministras dalyvavo forumo Europos lyderių diskusijoje dėl Europos globalios lyderystės klimato kaitos ir tvaraus vystymosi plėtros klausimais. Priimdamos 2015 m. Paryžiaus susitarimą dėl klimato kaitos ir JT darnaus vystymosi darbotvarkę iki 2030 m., Europos Sąjungos (ES) ir kitų pasaulio šalių vyriausybės įsipareigojo siekti tvaraus ekonomikos vystymosi. Lietuva palaiko šį siekį – „žalioji“ ekonomika yra vienas iš Lietuvos pažangos strategijos „Lietuva 2030“ prioritetų.

„Priimdami Paryžiaus susitarimą, įsipareigojome siekti tvaresnės ekonomikos ir skirti tam reikalingas lėšas. Mūsų tikslas – ne sekti novatoriškiems sprendimams iš paskos, o nuolat būti priekyje ir tapti geriausia finansinių paslaugų jurisdikcija regione“, – ministerijos pranešime cituojamas finansų ministras V. Šapoka.

Iki šiol Lietuva jau nemažai nuveikė tvarių finansų srityje, ženklią ES investicijų dalį (1,3 mlrd. eurų) 2014-2020 m. skirdama tvarios plėtros tikslams, pažymima Finansų ministerijos pranešime. Pernai Vyriausybė viena pirmųjų Europos Sąjungoje rinkoje išplatino žaliųjų obligacijų emisijas, kurių metu pritrauktos lėšos bus panaudotos žaliesiems projektams įgyvendinti – daugiabučių modernizavimui ir energetiniam efektyvumui didinti. Lietuvos pastangos diegti naujoves buvo įvertintos Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko – pernai mūsų šalis apdovanota aukso medaliu už daugiabučių namų renovacijos projektą, o šiemet vienos iš Lietuvos žemės ūkio įmonių projektas buvo taip pat įvertintas aukso medaliu.

Be to, mūsų šalis pirmoji kartu su Europos Komisija ir ERPB pradeda vykdyti tvarių finansų projektą, kuris suteiks finansinėms institucijoms daugiau galimybių pritraukti lėšų Lietuvos įmonių finansavimui bei sukurs sąlygas ateiti naujiems tarptautiniams investuotojams. Jo metu bus rengiamas Lietuvos veiksmų planas dėl tvarių (žaliųjų) finansų bei Žaliojo finansų instituto įsteigimo Lietuvoje galimybių studija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tik niekas nežino, ką tas žodis reiškia.....svarbu kišti kur pakliuvo, kaip ir tą «iššūkį»...tvarus iššūkis...:)

Anonimas

Anonimas portretas
Naujas madingas žodis, kišamas kur pakliūva. Tvarūs finansai, automobiliai, tvari ekonomika, tvarūs batai, tvarios karvės ir ožkos...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių