Quantcast

Pramonininkų vadovas: antra pandemijos banga verslui bus sunkesnė

Antroji koronaviruso banga verslui bus dar sunkesnė nei pirmoji, perspėja Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijai paskelbus, kad pagalba verslui pagal naujas priemones bus pradėta dalinti sausį, Vidmantas Janulevičius abejoja, ar dalis smulkesnių įmonių tos paramos apskritai sulauks.

„Manome, kad ši (antroji – BNS) banga bus skaudesnė. Aišku, klausimas, kiek mažų, smulkių įmonių, kurios išvis neturi jokio kapitalo, kurį išleido per pirmąją bangą – ar jos sulauks tos antros sausio savaitės? Šioje vietoje tikrai drįstu abejoti“, – po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda sakė V. Janulevičius.

„Visgi reikėtų pereinamuoju laikotarpiu, nueinant Vyriausybei išspręsti šituos klausimus, kad žmonės jaustųsi saugūs“, – pridūrė pramonininkų vadovas.

Anot jo, pramonės įmonės patiria problemų ir dėl to, kad jose daugėja koronavirusu užsikrėtusių darbuotojų. Dėl to daugelis dirba tik apie 80 proc. pajėgumų.

Vidmantas Janulevičius / M. Morkevičiaus/ELTOS nuotr.

„Yra pramoninės įmonės su susirgimų skaičiumi, ir nors situacija valdoma, bet faktas, kad įmonės nedirba pilnu pajėgumu, nes daugeliu atveju, atsiradus infekuotiems, reikia eliminuoti dalį žmonių, dirbančių toje pačioje pamainoje“, – sakė V. Janulevičius.

„Faktas, kad šiuo metu dirbama apie 80 proc. pajėgumų ir, aišku, tai pradeda atsiliepti ir įmonių rezultatams, ir žmonėms, ir bendriems Lietuvos rodikliams“, – pabrėžė jis.

Ekonomikos ministerija šiuo metu rengia dvi naujas pagalbos verslui priemones – subsidijas ir lengvatines paskolas nuo apribojimų nukentėjusiam verslui.

Viceministrė Jekaterina Rojaka trečiadienį žurnalistams sakė, kad jas Vyriausybei galutiniam svarstymui tikimasi pateikti kitą savaitę, o veikti jos galėtų pradėti sausį, nes iki tol priemones reikės suderinti su Europos Komisija.

J. Rojaka taip pat sakė, kad Vyriausybei bus siūloma atsisakyti anksčiau patvirtinto kriterijaus, jog į paramą pretenduojanti įmonė turi būti iš sektoriaus, kuriame 40 proc. įmonių patyrė didesnį nei 30 proc. apyvartos kritimą.

Jei siūlymui bus pritarta, paramos galės prašyti įmonės, kurių apyvarta per krizę smuko 30 proc.

Kitos verslo asociacijos BNS šią savaitę taip pat teigė, kad parama verslui vėluoja ir kai kurios įmonės gali bankrutuoti pagalbos taip ir nesulaukusios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių