Quantcast

V. Janulevičius apie skandalą dėl įmonių įsigytų automobilių: kalbėti apie visą verslą – neteisinga

Praėjusią savaitę paskelbus informaciją, kad 148 įmonės, 2020–2021 metais gavusios valstybės subsidijas, įsigijo prabangių automobilių, Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius sakė, kad situacija nepuošia, tačiau kalbėti apie visą verslą yra neteisinga.

„Kas yra 148 įmonės, lyginti su, kiek žinau, 12 tūkst. Lietuvos įmonių. Yra mažiau nei 1 proc. arba 1 proc. ne vienadienių, ne smulkių, o tokių normalių įmonių. Vien LPK vidutinių ir stambių įmonių yra apie 4 tūkst. Kalbant apie 1 proc. tokių, aišku, kad tai nepuošia“, – „Žinių radijui“ pirmadienį sakė V. Janulevičius.

Jis sakė šioje situacijoje matąs „negražų tęstinumą.“

„Politiškai patrauklu kalbėti „ant verslo“, nes tęsiama sena politika, tada yra labai paprasta skirstyti kitų pinigus. Vieni blogi, jie tegul tyli ir moka, o kiti yra geri, kurie skirsto ir dalija. Čia matome negražų tęstinumą. Reikėtų išskirti, kas, kur, kodėl, patikrinti ir įsitikinti. Aišku, kad tai nepuošia, bet reikia įsigilinti į visas detales ir tuo labiau neviešinti tų įmonių, kurios net nepasinaudojo parama“, – akcentavo LPK prezidentas.

Pasak jo, dalis paviešintų įmonių negavo jokios paramos.

„Piktnaudžiavimas informacija kelia rūpesčių. Kaip raganų medžioklė“, – sakė V. Janulevičius.

Pasak V. Janulevičiaus, įmonių pavadinimai turėtų būti skelbiami tik įsitikinus informacija.

„Jeigu yra įsitikinimas, kad būtent taip buvo, kad tie automobiliai buvo prabangūs, o ne dešimties metų senumo „Lexus“, kaip dažnai būna, už 4 ar 6 tūkst. eurų, jeigu tai yra konkretus dalykas, naujas automobilis, gavo paramą, žmonės dar prastovose ir po paramos gavimo įsigijo automobilį, manau, kad tai nėra labai gražu ir solidaru su visais žmonėmis. Bet jeigu (skelbiama – ELTA) įsigilinant ir įsitikinant, o ne skelbiant tuos sąrašus ir kalbant bendrystėmis, kas yra šiandien nepagarba verslui, kuris moka mokesčius“, – sakė V. Janulevičius.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas ketvirtadienį sakė, kad, Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2020–2021 metais 148 įmonės, gavusios mokesčių mokėtojų subsidiją, skirtą nukentėjusiems nuo pandemijos, įsigijo prabangių automobilių, kurių kiekvieno vertė viršijo 50 tūkst. eurų. Iš jų 32 įmonės pirko naujus „Bentley“, „Maserati“, „Porsche“, „Lamborghini“, „Rolls Royce“ automobilius. 

Prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad reikėtų pagalvoti, kaip įstatymais užkardyti tokį elgesį, tuo metu finansų ministrė Gintarė Skaistė sakė, kad siūlys Mokesčių ekspertų darbo grupei nustatyti 25 tūkst. eurų ar panašią sumą siekiančią maksimalią automobilio vertės ribą, kurią būtų galima nurašyti į įmonės sąnaudas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių