Quantcast

V. Čmilytė-Nielsen: sankcijų baltarusiškoms trąšoms klausimą pirmiausia reikia spręsti Vyriausybėje

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen laikosi pozicijos, kad tai, jog baltarusiškų trąšų tranzito per Lietuvą klausimu šiame etape dirba Vyriausybė, o ne Seimas, yra tinkamas kelias ieškant būdų nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ ir Baltarusijos valstybinės trąšų gamintojos „Belaruskalij“ sutartį. Politikė neatmeta, kad Seimo nariams dar gali tekti priimti atitinkamus įstatymų pakeitimus, tačiau pirmiausiai, jos nuomone, sprendimus turėtų priimti Ministrų Kabineto nariai.

„Šiuo metu šis klausimas yra sprendžiamas Vyriausybėje ir, manau, kad tai yra teisingas kelias“, – „Žinių radijui“ trečiadienį teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Dabar sprendimų priėmimas yra Vyriausybės pusėje ir, manau, kad artimiausiomis dienomis turėsime daugiau informacijos“, – pridūrė ji.

Antradienį posėdžiavusi Vyriausybinė strateginių Lietuvos įmonių sandorius peržiūrinti komisija nusprendė, jog „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ sutartį reikėtų laikyti potencialia grėsme nacionaliniam augumui. Seimo pirmininkė mano, kad tokia komisijos išvada suteikia pakankamą pretekstą Ministrų Kabinetui peržiūrėti sutartį su šia Baltarusijos valstybine įmone ar netgi ją nutraukti.

„Vakar posėdžiavo vyriausybinė komisija, kuri pripažino šią sutartį prieštaraujančia nacionalinio saugumo interesams. Taigi, galutinį sprendimą turi priimti Vyriausybė ir tuomet tai galėtų tapti pagrindu su mažiausiais įmanomais praradimais šią sutartį peržiūrėti, nutraukti“, – tvirtino V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad penktadienį Susisiekimo ministerija registravo Nacionalinio saugumo užtikrinimui būtinų ekonominių ir kitų sankcijų Baltarusijos Respublikai taikymo ir įgyvendinimo įstatymo projektą, numatantį įvesti sankcijas iš Baltarusijos perkamiems, importuojamiems, pervežamiems produktams, tarp jų – ir „Belaruskalij“ trąšoms.

Tačiau šio įstatymo pateikimo Seimui poreikiu praėjusią savaitę suabejojo ir premjerė Ingrida Šimonytė.

„Yra sutartis dėl ES veikimo. Ten yra tam tikri apribojimai, ką valstybės gali daryt ir ko negali. Aš neatmetu, kad kažkokius įstatymų pakeitimus Vyriausybė Seimui pateiks, bet kad tai bus įstatymo projektas, kuris dabar paskelbtas – drįsčiau abejoti“, – Seime ketvirtadienį atsakinėdama į žurnalistų klausimus kalbėjo ji.

Gruodžio 8 d. dieną įsigaliojus Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijoms valstybinei Baltarusijos kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“, įmonės krovinių judėjimas Lietuvos geležinkeliais nesustojo, kadangi geležinkelių tinklą valdantys „Lietuvos geležinkeliai“ lapkričio pabaigoje iš bendrovės gavo netipinį avansą už pervežimus keliems mėnesiams į priekį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dzūkelis

Dzūkelis portretas
Kaip čia yra ponai politikieriai, kad sankcijas skelbiame Baltarusijai, jiems nuo to nei plaukas nuo galvos nenukrenta, o milžiniški nuostoliai Lietuvai ir Lietuvos žmonėms gal galėtumėte paaiškinti tautai suprantama kalba? Matomai to labai siekia Rusija per savo vietininką Lietuvoje TSRS VSK DĖDULĘ.

Kur,kur spręsti?

Kur,kur spręsti? portretas
Pas doktorą į kalėjimą,jeigu priims.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių