Quantcast

Už tai, kad skolinsimės, dar bus ir primokėta

Tarptautinė kredito reitingų agentūra "Moody's Investment Service" pagerino Lietuvai 2015 m. suteiktą A3 (teigiama perspektyva) ilgalaikio skolinimosi reitingą į A2 (stabili perspektyva). Dar viena kredito reitingų agentūra "S&P Global Ratings" patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą A+ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą.

"Džiaugiamės, kad šios tarptautinės kreditų reitingų agentūros įvertino Lietuvos ekonomikos atsparumą šokui ir pasirengimą įveikti COVID-19 pandemiją. Tai svarbus įvertinimas, parodantis pasitikėjimą Lietuvos Vyriausybės vykdoma politika. Žinoma, tai taip pat ir atsakomybė toliau užtikrinti tvarią finansinę politiką", – teigė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pasak jos, "Moody's" agentūros ekspertų sprendimą dėl Lietuvos geresnį reitingą lėmė dvi esminės priežastys. Visų pirma, teigiamos Lietuvos ekonomikos augimo, kurį skatina išaugusios investicijos ES lėšomis, į produktyvumo augimą orientuotos struktūrinės reformos bei pagerėjusios migracijos ir demografinės tendencijos, perspektyvos vidutiniu laikotarpiu. Be to, agentūra tikisi, kad, nepaisant krizės poveikio, Lietuvos skolos našta išliks mažesnė nei daugumos tokį patį (A2) kredito reitingą turinčių šalių, o fiskalinę padėtį dar sustiprins žemi skolos aptarnavimo kaštai ir skolos užsienio valiuta mažėjimas.

Marius Dubnikovas: reitingo pasikeitimas reikš, kad mes galėsime skolintis ilgesniam terminui ir už tai mums primokės. G. Bartuškos / ELTOS nuotr.

Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas finansų analitikas Marius Dubnikovas sako, kad tokių reitingų pagerinimai ne dažnas reiškinys. Palankesnį "Moody's" reitingą Lietuvai jis pavadino didžiuliu apdovanojimu ir nuopelnus, kad jis buvo pagerintas, priskiria šalies gyventojams bei verslui. "Moody's", pagerindama Lietuvos reitingą, leido valstybei priartėti prie elitinių šalių, kurios yra itin patikimos.

"Pavyzdžiui, dabar turėsime tokį patį reitingą kaip Airija, Islandija. Čia yra parodymas, kaip toli per tuos 30 Nepriklausomybės metų nuėjome ir tapome tokia pačia patikima valstybe kaip Islandija, nors ir nedidelė ji, bet finansiškai patikima, – LRT radijui teigė ekonomistas. – Tikrai gavome didžiulį apdovanojimą, kuris atsilieps mums ir finansiškai."

Jis įsitikinęs, kad geresnis reitingas yra gyventojų ir verslo nuopelnas: "Būtent per tuos šešerius metus mūsų ekonomika vystėsi tvariai, tai reiškia, kad, jeigu 2007 m. ar anksčiau daugiau investuodavome į namelius ir butukus, tai dabar mūsų ekonomika stovi ant tvirtų kojų, kurios paremtos fabrikais ir eksportuojamomis paslaugomis."

Pasak ekonomisto, reitingas buvo gerinamas ne todėl, kad Lietuva gerai tvarkosi su koronaviruso pandemija, o atsižvelgiant į tai, kaip ekonomika atrodo dabar ir kaip ji pasikeitė per pastarąjį dešimtmetį.

M.Dubnikovo teigimu, geresnis reitingas leis Lietuvai skolintis "dar labiau neigiamomis palūkanomis".

"Dabar Lietuva gali pasiskolinti pinigus, už kuriuos primoka tie, kurie teikia juos net iki penkerių metų. Reitingo pasikeitimas reikš, kad mes galėsime skolintis ilgesniam terminui ir už tai mums primokės. Valstybė daugiau galės orientuoti pinigų ne į skolos aptarnavimą, palūkanų mokėjimą, o į kasdienine išlaidas", – kalbėjo finansų analitikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Niu kur nuolatinių

Niu kur nuolatinių  portretas
Konservyno buhalterių aimanos " kas atiduos ? Mūsų vaikai turės skolas mokėti " ...Dabar tyli ? :)) kiek konservliberaliai laisvi papildomai pasiskolino ? Milijardą ? :)))) varge varge kiek bukų kuriems " valstiečiai " buvo blogi , o tą patį daranti šio seimo dauguma - gera ? :)))).

Pagarba

Pagarba portretas
Buvusiam ministrui Šapokai. Čia jo veiklos rezultatai.

LIII

LIII portretas
Komentuoja tik beraščiai. Baimės fobija: apgaus, atims, įklampins... O patys sukčiams atiduoda savus uždirbtus ir paskui gėdijasi prisipažinti.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių