Quantcast

Už sausį sunaudotą elektrą – pagal naujus tarifus

Gyventojai ir įmonės nuo šių metų pradžios už suvartotą elektros energiją turės mokėti jau pagal naujus įkainius, primena elektros skirstymo ir tiekimo bendrovė Rytų skirstomieji tinklai (RST).

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos sprendimu, nuo 2009 m. sausio 1 d. elektros kaina gyventojams padidėjo 4 ct/kWh (su 19 proc. PVM), įmonėms ir organizacijoms, gaunančioms elektrą iš vidutinės įtampos tinklų, kaina didėjo 2,6 ct/kWh (be PVM), iš žemosios įtampos - 2,8 ct/kWh (be PVM).

Pasak RST Elektros tiekimo direktorės Laimutės Milašauskienės, už sausio mėnesį sunaudotą elektrą gyventojai gali atsiskaityti iki vasario 20 d., įmonės, organizacijos ir įstaigos – iki vasario 15 dienos.

L.Milašauskienės teigimu, šių metų elektros tarifo pokytį lėmė išaugusi Lietuvos elektrinių elektros gamybos kaina ir nuo Naujųjų metų padidėjęs pridėtinės vertės mokestis (PVM).

Kainą, kurią moka Lietuvos gyventojai už suvartojamą elektros energiją, sudaro keturios pagrindinės dalys: energijos gamyba (elektrinių paslaugos), elektros perdavimas („Lietuvos energijos“ paslaugos), skirstymas ir tiekimas vartotojams (RST paslaugos) ir PVM. Pasak L. Milašauskienės, RST teikiamų skirstymo ir tiekimo paslaugų įkainiai šiemet nepakito ir galutinei elektros kainai poveikio neturėjo.

Pagal „Eurostat“ statistinius duomenis, Lietuvoje, palyginti su Estija ir Latvija, elektros energijos kainų indekso pokytis buvo mažiausias. 1996-2007 m. elektros energijos kainos indeksas Estijoje padidėjo 307 proc., Latvijoje – 151 proc., Lietuvoje – 88 proc.

„Paskaičiuota, kad elektrai už vieną kilovatvalandę pabrangus 1 centu, namų ūkio išlaidos išauga apie 1,5 lito per mėnesį. Šiuo atveju elektros pabrangimas 4 centais namų ūkio išlaidas didina beveik 6 litais“, – sakė L.Milašauskienė.

Nors tai palyginti nėra labai didelė suma, ją sumažinti galima elektros energiją vartojant racionaliau. „Pavyzdžiui, vietoj įprastų kaitrinių lempučių galima naudoti elektrą taupančias. Ilgainiui jos tikrai atsipirks. Kitas paprastas patarimas - nakčiai iš elektros lizdų išjungti tokius elektros energijos „valgytojus“, kaip televizorius, kompiuteris ar telefono – patarė RST Elektros tiekimo direktorė.

Daugiau apie naujus elektros tarifus, pagal kuriuos turės būti skaičiuojama sausio mėnesį suvartotos elektros energijos kaina, vartotojai gali sužinoti skambindami trumpuoju numeriu 1802, RST informaciniuose skelbimuose spaudoje ir tinklalapyje www.rst.lt.

Už suvartotą elektros energiją RST klientai gali atsiskaityti internetu, 300 loterijos „Perlas“ terminalų, „Lietuvos spaudos“ kioskuose, bankų ir pašto skyriuose, kredito unijose. RST klientų aptarnavimo skyriuose įmokos priimamos mokamosiomis bankų kortelėmis.


Šiame straipsnyje: elektrakainaRSTIM110870890

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių