Quantcast

Už sankcijų pažeidimus įmonėms siūloma skirti tūkstantines baudas

  • Teksto dydis:

Reaguodama į tarptautinių sankcijų Rusijai ir Baltarusijai apėjimo atvejus, Vyriausybė ketina griežtinti atsakomybę už jų pažeidimus. Siūloma konfiskuoti neteisėtai įvežtas prekes, skirti jų vertei prilygstančias baudas įmonėms, taip pat – iki 5 proc. metinių pajamų baudas, bet ne mažesnes kaip 10–20 tūkst. eurų.

Užsienio reikalų ir Krašto apsaugos ministerijos siūlo, kad griežtesnės bausmės galiotų ne tik už tarptautinių sankcijų, bet ir valstybės nustatytų ribojamųjų priemonių pažeidimus. Vyriausybė įstatymų pakeitimus svarstys trečiadienį, po to jie bus teikiami Seimui.

„Įvertinus sankcijų apėjimo atvejus ir kad griežtesnės poveikio priemonės galėtų sumažinti tokių atvejų skaičių, tikslinga tarptautinių sankcijų įstatyme nustatyti efektyvų baudų skyrimo mechanizmą juridiniams asmenims už šio įstatymo ir tarptautinių sankcijų pažeidimus, užtikrinantį, kad baudos būtų ne tik atgrasančios, tačiau taip pat veiksmingos ir proporcingos padarytam pažeidimui“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Tarptautinių sankcijų įstatymo pakeitimo projekte siūloma numatyti konkrečias baudas už pažeidimus.

Tikslinga tarptautinių sankcijų įstatyme nustatyti efektyvų baudų skyrimo mechanizmą juridiniams asmenims už šio įstatymo ir tarptautinių sankcijų pažeidimus.

 

Bauda įmonėms turėtų būti ne mažesnė nei 10 tūkst. eurų ir galėtų siekti 50–100 proc. prekių vertės. Bendrovei per metus pakartotinai pažeidus sankcijas, o prekių vertei viršijus 100 tūkst. eurų, siūloma skirti iki 5 proc. metinių pajamų baudą, bet ne mažesnę nei prekių vertė ir ne mažesnę kaip 20 tūkst. eurų.

Jei sankcijų pažeidimo dalykas nėra prekės, paslaugos arba lėšos, siūloma skirti 20–50 tūkst. eurų baudą. Prekės taip pat galėtų būti konfiskuotos.

Taip pat siūloma Baudžiamajame ir Administracinių nusižengimų kodeksuose numatyti atsakomybę ir už ribojamųjų priemonių, nustatytų reaguojant į Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą, pažeidimus.

Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas už tarptautinių sankcijų pažeidimus numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki penkerių metų, arba baudą nuo 200 iki 6 tūkst. eurų.

Tarp siūlomų ribojamųjų priemonių yra stabdyti Rusijos ir Baltarusijos prašymų išduoti vizas ar leidimą laikinai gyventi Lietuvoje svarstymą, apriboti jų patekimą į šalį ir kt.

Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ su partneriais anksčiau paskelbė, kad tiek vilkikais, tiek traukiniais per Lietuvą gabenamas karbamidas, kurio gamintojui „Grodno Azot“ taikomos ES sankcijos, tačiau trąšoms jos netaikomos, o sankcijų apėjimo schemoje dalyvauja kitos Baltarusijos bei Lietuvos įmonės.

Klaipėdos prokuratūra ir muitinė sausio 13 dieną pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimos karbamido trąšų kontrabandos. Teigiama, kad ji sustabdyta.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojesankcijoskontrabandaRusijaįmonėsbaustijuridinis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių