Quantcast

Utenoje pelningai veikia dvyliktoko parduotuvė

Utenoje gimnazijoje pelningai veikia dvyliktoko atidaryta maisto produktų parduotuvė. Tai – tik vienas iš daugelio Lietuvoje veikiančių mokomųjų mokinių bendrovių projektų.

Savos veiklos ėmęsis jaunasis verslininkas ateitį sako siejantis su Lietuva.

Šalia valgyklos įkurtoje dvyliktoko parduotuvėje, prekiaujančioje sausainiais, sultimis, sūreliais ir kitais skanėstais, pirkėjų netrūksta.

„Gera vieta pasėdėti, su draugais pabendrauti“, – sako vienuoliktokas Gintaras Jotka.

Gimnazistai sako, kad kainos nesikandžioja, o parduotuvės savininkas, prieš metus verslo pradžiai skyręs vos du šimtus eurų, jau dabar skaičiuoja pelną. Parduotuvėje dirba trys darbuotojai, jiems mokamas atlyginimas pagal išdirbtas valandas.

„Nors valandų nesusidaro labai daug jų darbo, bet vis tiek valandinis didesnis nei minimalus. Aš sau išsirašau, kadangi kaip akcininkas ir kaip prezidentas, gaunu gan nemažą mane patenkinantį atlyginimą, kurio užtenka savo reikmėms“, – džiaugiasi parduotuvės Utenos A. Šapokos gimnazijoje įkūrėjas Mantas Andrašius.

Dvyliktokė Živilė savo internetinėje drabužių parduotuvėje prekiauja originaliais marškinėlius, kurie itin perkami.

„Mes piešiame veidus, mes turime šūkį, kad žmogus turi būti savimi, o neturėtų būti kažkuo, būti savimi yra geriausia, mes tai bandom pasakyti, ištransliuoti žmonėms, todėl ir perka iš mūsų“, – sako dvyliktokė, verslininkė Živilė Paškonytė.

„Ne pelno siekianti organizacija „Lietuvos junior achievement“ skatina mokinius kurti mokomąsias bendroves. Organizacijos veikloje dalyvaujantys mokytojai sako, kad jaunimas turi daug verslo idėjų, bet ne visos pasiteisina.

„Mantas padarė tokį dalyką versle, jam reikia vis mažiau ir mažiau laiko, praleisti, kadangi vadyba šitos bendrovės tikrai puiki. Aišku, jis mokėsi ne tik mokykloje per ekonomikos pamokas, dalyvavo ir tarptautiniuose projektuose“, – pasakoją Utenos A. Šapokos gimnazijos ekonomikos mokytojas Algis Bernotas.

Pasak Utenos verslo informacijos centro direktorės, kai kurie dar mokykloje pradėję verslą jauni žmonės jį vysto ir toliau. Vien šiemet Utenoje jaunimas įkūrė aštuonias įmones – maisto produktų pardavimo, automobilių serviso ir kadastrinių matavimų.

„Jeigu tu darai, ką tu nori daryti, tai labai stipri motyvacija. Ir jeigu tau patinka tavo darbas, dažniausiai neblogai ir sekasi“, – teigia Utenos verslo informacijos centro direktorė Irina Šeršniova.

Mokomąsias bendroves moksleivius kurti skatinanti organizacija teigia, kad šioje veikloje kasmet dalyvauja iki dviejų tūkstančių moksleivių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių