Quantcast

Uogų pardavėjai skundžiasi kritusiomis kainomis

Šiemet uogautojas iš supirkimo punkto išeina su vidutiniškai 80 litų kišenėje, kai pernai už tokį pat kiekį, būdavo, gauna nuo 100 iki 150 litų.

Kiek daugiau užsidirbti einasi prekiaujant turguje. Tie, kurie į mišką visai dienai skuba ir šeštadienį, sako tikintys, kad per mėnesį galima uždirbti ir 2 tūkst. litų, tačiau šiemet ir pirkėjai perka mažiau, ir supirkėjai skundžiasi lėšų trūkumu.

Kainos krito

Daugelis uogas renkančių žmonių per sezoną bando užsidirbti, kad pakaktų išgyventi ir likusią metų dalį, tačiau šiemet gėrybių kainos gerokai krito, skundžiasi jie.

Vienoje iš Vilniaus Savanorių prospekte esančių prekyviečių Panerių miškuose surinktomis uogomis prekiaujanti Danguolė pastebi, kad šiemet pirkėjai „ir pigiau nori, ir mažiau perka“.

„Žemuogių stiklinę dabar siūlau už 4 litus, litrą mėlynių parduodu už 6-7 litus. Pernai už mėlynių litrą būčiau gavusi 8 ar 9 litus. Krizė labai jaučiasi“, - lrt.lt sakė prekeivė.

Mickūnuose su vyru kartu priuogautą derlių įsigyti siūliusi Onutė teigė, kad neretai uogas tenka parduoti „už tiek, kiek kas duoda“.

„Už mėlynių litrą kaip kas duoda - 5-4 litus, būna, kad ir neparduodu“, - pasakojo Onutė.
„Ne kas telieka, gal 30 litų per dieną uždirbu, bet kur dar kelionės į Mickūnus išlaidos - 4 litai pirmyn, 4 litai - atgal“, - pridūrė uogautoja.

2 raudonikių, 2 baravykų ir lepšio „rinkinį“ Onutė sakė parduosianti „už tiek, kiek kas duos“.

100 litų per dieną - sunku, bet įmanoma

Pardavėja Marija, į Vilnių atvežusi Eišiškėse surinktas gėrybes, teigė, kad nors šiemet per dieną už surinktą derlių uždirbti 100 litų jau sunkiau nei pernai, bet vis dar įmanoma.
„Dabar litrą voveruškų parduodu už 5 litus. Praeitais metais už šių grybų litrą gaudavau 6-7 litus. Be to, dabar tik vieną 10 litrų kibirą voveruškų beparduodu, anksčiau kaip niekur 2 tokius kibirus grybų išpirkdavo“, - teigė taip pat mėlynėmis ir žemuogėmis prekiavusi moteris.

Iš Trakų savo surinktas žemuoges parduoti atvežusi kita lrt.lt kalbinta Marija teigė, kad „jeigu grybauji ir uogauji taip, kaip dirbtum tikrame darbe, nuo 8 iki 17 valandos, per mėnesį galima užsidirbti iki 2 tūkst. litų“.

Tam, kad užsidirbtų minėtą sumą pinigų, moteris prisipažino į mišką einanti ir šeštadieniais.

Ji skaičiavo, kad ne visas miško gėrybes pelningiau nešti praduoti į turgų. Anot jos, mėlynėmis turguje prekiauti šiuo metu neapsimoka.

„Turiu 15 litrų mėlynių. Jei parduosiu, uždirbsiu 60 litų. Bet už kelionę čia sumokėjau 20 litų. Punkte iš karto būčiau gavusi 40 litų“, - dėstė Marija.

Išaugusi konkurencija tarp supirkimo punktų

Varėniškė uogų ir grybų supirkėja Vilma lrt.lt teigė, kad šiemet uogų tikrai yra daugiau nei pernai. Grybų esą taip pat užderėjo, bet „kaina ypatingai krito ir, atrodo, nežada kilti“.

„Už mėlynių kilogramą mokame 4 litus. Pernai už šių uogų kilogramą mokėjome nuo 6 iki 7 litų, buvo tokių metų, kad net iki 9 litus. Už voveruškų kilogramą duodame nuo 5 iki 5,5 lito. Pernai po lietaus, kai jų būdavo daugiau, irgi po 5 litus už kilogramą mokėdavome, tačiau paprastai kaina už kilogramą svyravo nuo 7 iki 9 litų.

Už žemuogių kilogramą, kaip ir pernai, šiemet mokėjome po 8 litus, bet jos jau baigiasi. Baravykai buvo pasirodę, bet labai jau nekokybiški, sukirmiję, tai jų kaina už kilogramą svyravo nuo 9 iki 10 litų. Pernai irgi tokia pati buvo“, - pasakojo pašnekovė.

Anot Vilmos, tie, kas grybavo praeitais metais, tebegrybauja ir šiemet, tačiau uogautojų šiemet į supirkimo punktus užsuka jau mažiau (kaip spėjo pašnekovė, dėl kritusių uogų supirkimo kainų).

„Konkurencija tarp supirkėjų padidėjusi, uždarbis mažas lieka“, - teigė uogų ir grybų supirkėja.

Tačiau ji tvirtino, kad „nežiūrint čia tų kritusių kainų - užsidirbt galima. Iš miško gėrybių tikrai galima pragyventi“.

„Galbūt tas pragyvenimas toks... Bet žmogus valgiui užsidirbti tikrai gali, dar ir kažkiek pasidės“, - sakė Vilma.

Anot pašnekovės, šiemet grybautojas supirkimo punkte vidutiniškai už pristatytą miško derlių gauna nuo 40 iki 50 litų. Pernai už tokį pat derlių galėdavo užsidirbti ir iki 80 litų.
Tuo metu už uogas, anot Vilmos, supirkimo punkte uogautojas gauna vidutiniškai 70-80 litų, kai pernai už tą patį gaydavo nuo 100 iki 150 litų.

„Šiemet 100 litų per dieną uždirbti miško derliaus rinkėjui jau sunku“, - pastebi per dieną vidutiniškai nuo 80 iki 100 kilogramų voveraičių ir nuo 100 iki 150 kilogramų mėlynių superkanti Vilma.

Uogauja šeimomis

Kito Varėnoje veikiančio supirkimo punkto supirkėjas Algis teigė, kad vidutiniškai vienas žmogus per dieną pristato 7 kilogramus uogų. Tačiau jeigu uogauja šeima ir dar „šukomis“, kaip pastebi Algis, pristato ir 20 kilogramų.

„Veža ir turgun parduoti, bet kad tas turgus sausakimšas, pilna uogų yra. Turguje reikia sėdėti ilgai ir dar konkurencija - man atrodo jie ten nevienodomis kainomis pardavinėja. Supirkimo punkte greitai atiduodi ir dar į mišką nuvažiuoti gali. Tai būna, kad žmogus labiau išlošia, negu turguje sėdėdamas visą dieną ir vos porą litrų uogų per dieną parduodamas“, - tikino pašnekovas.

Kaip ir Vilma, jis užsiminė apie tai, kad supirkėjų pelnas esą yra nedidelis, nes tenka konkuruoti su kitais supirkimo punktais.

„Grybų per dieną nuperkame 100-150 kilogramų, o uogų - 100-120 kilogramų. Nėra taip ypatinga už tai, kad daug punktų yra“, - sakė Algis.

Gaminti iš importuotos žaliavos - labiau apsimoka

Įmonės „Vaisių sultys“ atstovas Albertas Baniūnas teigia, kad iš Lenkijos atsivežti į Lietuvą koncentruotas sultis ir iš jų gaminti sultis yra kur kas pigiau nei dabartinėmis kainomis Lietuvoje įsigyti uogas ir spausti iš jų sultis.

„Galima atsivežti iš Lenkijos kur kas pigiau viską. Ir prasmės nėra Lietuvoje pirkti. Mes koncentruotas sultis perkame Lenkijoje ir čia gaminame. Anksčiau mes gamindavome iš lietuviškų uogų, bet dabar atvežtinės yra kur kas pigesnės. Lietuvos prekybininkai nustato tokias uogų kainas, kad mes negalime jų įsigyti“, - teigia pašnekovas.

A. Baniūnas taip pat pastebi, kad pagamintos sultys iš lietuviškų uogų būtų 3-4 kartus brangesnės, negu atvežtos iš kitų šalių

Kai kurios įmonės priverstos stabdyti veiklą

Lietuvos ir Europos rinkai tiekiančios vynuogines sraiges į mon ės „Gudukas“ generalinis direktorius Arvydas Liutkus teigė šiemet uogų ir grybų nebesupirksiantis. Jis pažymėjo, kad „rinkos situacija nėra gera“.

„Paprastai uogos parduodamos šaldytos, o grybai, patys pelningiausi, parduodami švieži. Pasiūla labai didelė uogų (geri derliai), bet vartojimas labai smarkiai sumažėjęs yra“, - dėstė pašnekovas.

Miško gėrybes superkančios įmonės „Kremblis“ vadovas Valdas Ruseckas sakė, kad „nesusiklosto ekonominė situacija naudingai įmonei. Bankas kreditų įmonėms neduoda, įmonės neturi apyvartinių lėšų nupirkti tas gėrybes ir už tai jos neperka“.

„Man pačiam bankai neduoda pinigų. Simboliškai vienas kitas restoranas paprašys, nuvešiu keletą šimtų kilogramų, bet tai tokia simbolinė prekyba. Nėra apyvartos, negaliu nupirkti tų miško gėrybių daugiau, avansu niekas neduoda, žmogui reikia iš karto mokėti. Daugeliui įmonių taip, kiek turiu pažįstamų, visiems sudėtinga su lėšomis, nes srautų nėra, sustabdyti finansavimai didele dalimi“, - dėstė pašnekovas. 


Šiame straipsnyje: uogosuogautojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių