Quantcast

Ukrainiečiai kas mėnesį sumoka 5 mln. eurų mokesčių

  • Teksto dydis:

Nuo karo Ukrainoje pradžios Lietuvoje įsidarbino per 21 tūkst. ukrainiečių – pusė visų darbingo amžiaus žmonių.

Daugiausia didmiesčiuose

Iš viso šiuo metu į Lietuvą yra atvykę apie 71,5 tūkst. ukrainiečių: vaikų, vyresnių, darbingo amžiaus žmonių.

Kaip teigia socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nuo karo pradžios apie 11 tūkst. ukrainiečių įsidarbinti padėjo Užimtumo tarnyba, o dar 2,2 tūkst. darbo vietų ukrainiečiams siūloma šiuo metu.

„Dirbančių ukrainiečių skaičius tik patvirtina, kad, laukdami, kol galės sugrįžti į savo tėvynę, jie dirba mūsų šalyje, dalis jų net sėkmingai kuria verslus ir įdarbina ne tik savo, bet ir mūsų žmones. Žaviuosi ukrainiečių darbštumu ir stiprybe, prisidėjimu prie Lietuvos ekonomikos kūrimo. Kartu dėkoju ir mūsų darbdaviams, kurie suteikė darbo vietas nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams“, – pareiškė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Daugiausia ukrainiečių dirba didžiuosiuose šalies miestuose: Vilniuje – 6,8 tūkst., t. y. beveik kas trečias dirbantis ukrainietis, Kaune – 2,9 tūkst., t. y. kas septintas nuo karo Ukrainoje pradžios Lietuvoje įsidarbinęs ukrainietis, Klaipėdoje – 2,6 tūkst. žmonių.

67 proc. – vidutinės kvalifikacijos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, daugiausia ukrainiečių dirba gamybos, statybos, transporto ir sandėliavimo, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, didmeninės ir mažmeninės prekybos srityse.

Užimtumo tarnybos duomenimis, aukštos kvalifikacijos reikalaujančiuose darbuose dirba 1,7 tūkst., arba 8 proc., ukrainiečių. Jie dirba verslo ir administravimo, sveikatos specialistais: gydytojais, slaugytojais, veterinarais, taip pat mokymo, IT, fizikos inžinerijos, teisės, socialinės srities ir kultūros specialistais.

Vidutinės kvalifikacijos reikalaujančiuose darbuose dirba didžioji dalis – 14,2 tūkst. – ukrainiečių, t. y. 67 proc. įsidarbinusių nuo karo veiksmų Ukrainoje pradžios. Jie dirba klientų aptarnavimo specialistais, pardavėjais, statybininkais, metalo apdirbimo specialistais, elektromechanikos ir elektronikos įrenginių mechanikais, stacionariųjų įrenginių ir mašinų operatoriais, vairuotojais.

Žemos kvalifikacijos ir nekvalifikuotus darbus dirba apie 5,2 tūkst. ukrainiečių, t. y. maždaug ketvirtadalis dirbančiųjų. Dauguma jų dirba biurų ir viešbučių valytojais, virtuvės pagalbininkais ir pakuotojais, žemės ir miškų ūkio darbininkais, maisto ruošimo, pagalbiniais darbininkais.

Vidutiniškai Lietuvoje dirbantis ukrainietis lapkritį uždirbo apie 1 048 eurų neatskaičiavus mokesčių.

Iki 2 tūkst. eurų

Pasak Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotojo Gyčio Darulio, šalies darbdaviai aktyviai įdarbina atvykusius ukrainiečius. „Registruodami laisvas darbo vietas Užimtumo tarnybos platformoje, pažymime, kad siūlomose darbo pozicijose priimtų dirbti ukrainiečius. Šiuo metu jie gali rinktis iš daugiau kaip 2,2 tūkst. darbo pasiūlymų“, – priduria G. Darulis.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje dirbantys ukrainiečiai per mėnesį Lietuvai sumoka apie 5 mln. eurų mokesčių.

Ukrainiečių atlyginimai svyruoja nuo minimalaus iki beveik 2 tūkst. eurų per mėnesį, priklausomai nuo darbo pobūdžio. Vidutiniškai mūsų šalyje dirbantis ukrainietis lapkritį uždirbo apie 1 048 eurų neatskaičiavus mokesčių.


Šiame straipsnyje: ukrainiečiaiukrainiečių atlyginimaikaras Ukrainojedarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių