Quantcast

Ūkio ministras: Letuvos LEZ tapo vienos patraukliausių regione

  • Teksto dydis:

Seimas priėmė įstatymų pakeitimus, leidžiančius Lietuvoje įsikūrusioms laisvosioms ekonominėms zonoms (LEZ) tapti vienoms konkurencingiausių Europoje.

Pakeitimų iniciatoriaus ūkio ministro Virginijaus Sinkevičiaus teigimu, naujoji tvarka suteiks galimybę į regionus privilioti daugiau darbo vietas kuriančių investuotojų.

„LEZ teisinis reguliavimas šiandien tapo vienas patraukliausių visame Vidurio ir Rytų Europos regione. O tai reiškia, kad šalies regionams, kuriuose įsikūrusios LEZ, atsiveria galimybės aktyviau konkuruoti dėl tiesioginių užsienio investicijų projektų su kitomis regiono šalimis – Lenkija, Čekija, Slovakija ir kitomis. Naujos darbo vietos ir užsakymai vietos verslui ženkliai prisidėtų prie ekonominio regionų gyvybingumo“, – sako ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Numatyta, kad LEZ veikiančioms įmonėms pelno mokesčio tarifas pirmus 10 metų sieks 0 proc. (šiuo metu tokia nuostata taikoma 6 metus), o kitus 6 metus galiotų 7,5 proc. pelno mokesčio tarifas. Be to, atsisakyta gamybos įmonėms galiojusio veiklų sąrašo ribojimo ir LEZ lengvatomis galės naudotis visos naujos LEZ įsteigtos įmonės.

Laisvųjų ekonominių zonų pagrindų įstatymo ir atskirų laisvųjų ekonominių zonų (LEZ) įstatymų pakeitimai taip pat sudaro sąlygas ten įsikūrusioms įmonėms išsinuomoti žemės sklypus 99 metams. Iki tol įstatymas neužtikrino vienodų konkurencinių sąlygų visoms LEZ, nes Kauno ir Klaipėdos LEZ žemė išnuomojama 99 m., o kitoms LEZ – 49 m. Taip pat įstatymų pataisomis įtvirtinamos galimybės įstatymu pratęsti visų LEZ veiklą (šiuo metu nuostata galiojo tik Klaipėdos ir Kauno LEZ atvejais).

Pasibaigus LEZ žemės nuomos terminui, įmonė turės teisę tiesiogiai iš valstybės be aukciono išsinuomoti žemės sklypą, kurį subnuomojo iš LEZ valdymo bendrovės. Šie pakeitimai leistų užtikrinti LEZ įmonių veiklos tęstinumą, nepertraukiamumą pasibaigus nuomos laikotarpiui.

„Biotechnologijų ir inovatyvios pramonės skatinimas yra Vyriausybės prioritetas. Visgi iki šiol galiojęs LEZ reguliavimas nesudaro palankių sąlygų į LEZ pritraukti farmacijos sektoriaus investuotojus. Todėl pakeistas esamų draudžiamų veiklų LEZ reguliavimas – numatyta, kad LEZ galės veikti ir vaistinius preparatus, kurių sudėtyje yra sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka kontroliuojamų narkotinių ar psichotropinių medžiagų, gaminančios bendrovės“, – teigia V. Sinkevičius.

Tikimasi, kad pakeitimai paskatins LEZ sparčiau steigti farmacijos sektoriaus įmones ir šalyje plėtoti biotechnologijų pramonę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Auksinis kardas

Auksinis kardas portretas
Letuvos? ar Lietuvos?

ek

ek portretas
įdomu ką Europos komisija pasakys šiuo atveju. Tiesa nesuprantu kodėl taip sumažino pelno mokestį tokiam ilgam periodui, vadinasi jei mieste buvo įmonė ji taps nekonkurencinga palyginus su LEZ. Buvo ir taip neblogai pritraukdavo investicijų už tai savivaldybė aprūpindavo infrastruktūra ir nuimdavo žemės mokestį, o dabar kažkokių mokesčių rojų suorganizavo.

...

... portretas
Che: "Ūkio ministras: Letuvos LEZ tapo vienos patraukliausių regione" - tai negi Graužinienė Kauno dienoj įsidarbino?..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių