Quantcast

Ūkininkai planuoja auginti mažiau bulvių

Šįmet iš bulvių turtų nesusikrausi, sako jų augintojai, ypač neturintieji, kur jų eksportuoti. Ne vienas svarsto, ar sodins jų šį pavasarį.

Daržovių augintojų asociacija dėl susiklosčiusios situacijos kaltina prekybos tinklus, esą šie, kariaudami dėl pirkėjų, muša kainą. Prekybininkai atšauna, kad jie – kalti mažiausiai.

Kėdainių rajono ūkininkas į vieną iš Kauno turgų bulvių atveža kelis kartus per savaitę. Daugiau kaip tūkstantį tonų užauginęs vyras pardavė maždaug pusę – turguose, prekybos centruose, pavieniams žmonėms ar išvežė į Vengriją, Rumuniją. Ūkininko teigimu, šie metai prasti – ir bulvių valgytojų vis mažiau, ir kaina nedidelė.

„Gaunu 11 ar 12 centų, įvairiai būna. Kur vežame į turgų, ten kaina būna didesnė, nes reikia transporto išlaidas padengti, automatiškai didesnė kaina, tai gauname tuos 15–16 centų. Savikaina panašiai išeina apie 10–11 centų“, – sako ūkininkas Rolandas Andrulis.

Daržovių augintojų asociacijos vadovė sako, kad daugiau uždirbs tik bulves eksportuojantys, bet vežti jų nelabai yra kur – geru derliumi giriasi ir lenkai, ir baltarusiai, rinkoms galintys pasiūlyti daug ir pigių bulvių. Tiesa, būtų galima parduoti bulvių perdirbti, tačiau lietuviai vis tiek gauna už jas maždaug dešimčia centų mažiau nei kitų šalių augintojai.

„Tai yra didelis kelias, kai reikia iki Italijos ar Belgijos, ar Olandijos nuvežti bulves ir eksportuotojai tą įskaičiuoja. Iš kitos pusės, mes neturime didelių kiekių, tiekimas yra fragmentuotas, jie turi dirbti su keliais tiekėjais čia, Lietuvoje, kurie yra ne kooperuoti“, – aiškina Daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Daržovių augintojai sako, kad kainą muša ir prekybos tinklų konkurencija, paaštrėjusi atėjus „Lidl“.

„Jie skelbia akcijas ir pardavimo kaina yra iš dalies kompensuojama pačio prekybos tinklo. Visi kiti prekybos tinklai, jie irgi sau kelia tokią užduotį, kad daržovių ir bulvių kainos turi būti ne didesnės negu prekybos tinkle „Lidl“, bet tai, ką turi pasiūlyti, ir tos nuolaidos yra augintojo sąskaita“, – tikina Z. Cironkienė.

„Prekybininkai turbūt mažiausiai atsakingi už šią situaciją. Yra dvi pagrindinės priežastys, kodėl bulvių supirkimo kainos yra nedidelės. Visų pirma, bulvių augintojai išaugina daugiau bulvių, nei mūsų žmonės Lietuvoje suvalgo, reiškia, jų reikia mažiau. Kita priežastis, kad konkurencija tarp tų pačių augintojų yra didelė ir vienas už kitą siūlo mažesnes kainas prekybininkams, kad jie toliau parduotų žmonėms“, – situaciją aiškina Prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas.

Daržovių augintojų duomenimis, pernai bulvių pasėlių sumažėjo dešimtadaliu, panašiai jų greičiausiai mažės ir šįmet. Beje, šįmet, palyginus su pernai, ūkininkai maždaug trečdaliu pigiau parduoda ir kopūstus, burokus bei svogūnus.


Šiame straipsnyje: bulvėsūkininkaižėmės ūkis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių