Quantcast

TVF vadovė: 2,7 proc. pasaulinis augimas toli gražu nėra pasakiškas

  • Teksto dydis:

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva Davose mėgino atsakyti į klausimą, ar, galvodama apie 2023-iuosius, žmonija turėtų kliautis optimistiškomis ekonominėmis prognozėmis, ar tikėtis pesimistiško scenarijaus.

Kinijos sugrįžimas

K. Georgieva sako, kad baimės verslo pasaulyje šiuo metu yra mažiau, nei jos būta prieš kelis mėnesius, tačiau tai nereiškia, kad šiandienė padėtis yra gana gera.

„Leiskite man pradėti nuo to, kur padėtis pagerėjo ir kodėl turime būti atsargūs. (…) Atrodo, kad infliacija pradėjo judėti teisinga kryptimi, kitaip tariant, žemyn. Taip pat pagerėjo Kinijos perspektyva skatinti augimą. Prisiminkime, kad praėjusiais metais pirmą kartą per 40 metų Kinija registravo mažesnį ekonomikos augimo tempą nei pasaulinis vidurkis“, – primena TVF vadovė.

„Šiemet kartu su Kinijos atsivėrimu tikimės, kad augimas viršys pasaulinį vidurkį. Mes projektuojame 2,7 proc. pasaulinį augimą, kuris artimiausiu metu gali būti šiek tiek pakoreguotas; Kinijai projektuojame 4,4 proc. augimą“, – konstatuoja K. Georgieva.

Pasak jos, pozityvi naujiena ir tai, kad darbo rinka pademonstravo savo atsparumą, kuris konvertuojamas į vartotojų išlaidas ir ekonomikos palaikymą.

Dramblys porceliano parduotuvėje

„Kodėl turime būti atsargūs? Pirmiausia, 2,7 proc. pasaulinis augimas, jei jį pasieksime, toli gražu nėra pasakiškas – tai trečias žemiausias augimo tempas per pastaruosius dešimtmečius po pasaulinės finansų krizės ir kovido“, – pabrėžia TVF vadovė.

„Antra, dar nežinome, kaip infliacija leisis žemyn. Kas, jei geros naujienos dėl greitesnio Kinijos ekonomikos augimo konvertuosis į naftos ir dujų kainų šuolį, kuris darys spaudimą infliacijai?“ – retoriškai klausia ji.

K. Georgieva nepamiršta ir karo Ukrainoje, kuris pirmiausia yra rizika Ukrainos žmonėms, tačiau ir milžiniška rizika pasitikėjimui, ypač Europoje, kuris yra svarbus ekonomikos augimui.

Šiandien permainų kontekste ne mažiau aktuali ir susiskaldymo problema. „Jeigu žiūrėtume į vidutinio laikotarpio augimo perspektyvas, tai, kaip elgsimės su tiekimo grandinių saugumu, turėtų nepaprastai didelę reikšmę mūsų ateities augimo perspektyvoms. Jeigu diversifikuosime racionaliai, šio koregavimo kaina būtų maža, augimo prognozes sumažintume iki 0,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Jei mes būsime kaip dramblys porceliano parduotuvėje ir sugriausime struktūrą, kuri tiek daug dešimtmečių buvo augimo variklis, kaina gali kilti iki 7 proc. BVP augimo nuostolių – (nuostoliai gali siekti) 7 trilijonus dolerių. Taigi tai, ar galime kilstelėti optimizmą, priklauso nuo žmonių, esančių šiame kambaryje“, – į Pasaulio ekonomikos forumo dalyvius kreipėsi K. Georgieva.

Vyriausybės – nebepajėgios

TVF vadovė taip pat pabrėžia, kad menkas ekonomikos augimas šimtams milijonų žmonių visame pasaulyje turės neigiamų padarinių. „Darbo rinkos yra kaip kontroliuojančiosios įmonės, bet palūkanų normos jau kandžiojasi ir jei jos kandžiosis dar labiau, galime pamatyti nedarbo augimą“, – aiškina ji.

„Vartotojui yra labai didelis skirtumas, ar išgyventi pragyvenimo išlaidų krizę ir turėti darbą, ar išgyventi pragyvenimo išlaidų krizę ir neturėti darbo. Todėl turime galvoti apie nedarbo augimą tuo metu, kai fiskalinė erdvė vyriausybėse yra labai ankšta – jos nelabai ką ir begali padaryti, kad padėtų žmonėms. Vis dėlto sprendimų priėmėjai bus spaudžiami tai daryti“, – supranta TVF vadovė.

K. Georgieva ragina nenugrimzti nei į pernelyg didelį optimizmą, nei į pernelyg didelį pesimizmą – siūlo kliautis realistiniu požiūriu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visas

Visas portretas
Augimas tik i minusa .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių