Quantcast

TVF: Lietuvos ekonomika rodo atsparumą, pagrindinis iššūkis – infliacijos šuolis

  • Teksto dydis:

Lietuva sparčiai atsigavo po pandemijos, Rusijos invazija į Ukrainą ir jos įtaka energijos ir žaliavų kainoms jau turėjo reikšmingos įtakos ekonomikai ir infliacijai bei toliau kelia rizikų, tačiau stiprūs makroekonominiai pagrindai, amortizacinės priemonės ir lanksti darbo rinka padės išlaikyti šalies ekonomikos atsparumą, naujausioje ataskaitoje teigia Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

Misiją Lietuvoje baigusio TVF teigimu, artimiausiu metu pagrindinis iššūkis yra neleisti, kad infliacijos šuolis sukeltų kainų ir darbo užmokesčio spiralę. Žvelgiant į ateitį, svarbu didinti produktyvumą įgyvendinant struktūrines reformas švietimo ir sveikatos apsaugos srityse.

TVF vertinimu, šalies ekonomikos augimas šiemet sieks apie 2 proc. – maždaug pusę prieš karą buvusios prognozės, tačiau didelė rizika gali dar labiau stabdyti augimą.

Balandį TVF prognozavo, jog Lietuvos ekonomika šiemet augs 1,8 procento.

Ataskaitoje teigiama, jog infliacija šiemet ir kitų metų pradžioje išliks didelė dėl aukštų žaliavų kainų, įtemptų darbo rinkos sąlygų ir nuolatinių pasiūlos sutrikimų. Tai, anot TVF,  gali sukelti darbo užmokesčio ir kainų spiralę.

TVF misijos vadovas Borja Gracia „Verslo žinioms“ sakė, kad, preliminariais vertinimais, metinė infliacija Lietuvoje šiemet sieks 18 proc., o kitąmet – 8 proc.

Balandį TVF prognozavo, kad infliacija šiemet sieks 13,3 proc., o kitąmet – 4,3 proc.

Pasak ataskaitos, šalies ekonomikos perspektyvos krypsta į neigiamą pusę, o tai lems tolesnis karo eskalavimas, struktūrinių reformų stoka ir griežtėjančios finansinės sąlygos. Kita vertus, dėl stiprios privataus sektoriaus finansinės padėties ekonomika gali pasirodyti atsparesnė nei prognozuota.

Pasak TVF, bankų sistema turi pakankamai kapitalo ir likvidumo rezervų, kad galėtų atlaikyti silpnėjančią ekonominę aplinką ar dar didesnius sukrėtimus. Vertinama, kad namų ūkių ir įmonių balansai yra atsparūs, tačiau nekilnojamojo turto rinkos perkaitimo rizika išlieka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių