Quantcast

Turizmo ekspertai įvardijo pokyčius, kuriuos lems Rusijos pradėtas karas Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Ekspertai sako, kad Rusijos karas Ukrainoje turės įtakos viso pasaulio turizmo sektoriui. Keičiasi keliautojų srautai, įvestos sankcijos Rusijai ir Baltarusijai, o dėl koreguojamų skrydžių maršrutų ir augančių kuro kainų prognozuojamas kelionių kainų brangimas.

Tačiau nepaisant iššūkių, Lietuvos turizmo sektorius kaip niekada vieningas – verslo interesus nustūmusios į antrą planą, įmonės tiesia pagalbos ranką Ukrainos žmonėms. Pasak Mildos Plepytės-Rainienės, Lietuvos turizmo asociacijos vykdomosios direktorės, turizmo sektoriaus įmonės solidarizuojasi su Ukrainos žmonėmis ir padeda jiems kaip tik gali.

„Turizmo sektorius susivienijo, šiuo metu svarbiausias mūsų tikslas – pagalba nuo karo bėgantiems ukrainiečiams. Kelionių organizatoriai padeda parskraidinti užsienyje esančius Ukrainos žmones, viešbučiai ir kaimo turizmo sodybos siūlo apgyvendinimo paslaugas, įmonės Ukrainą taip pat remia finansiškai, palaiko savo darbuotojų savanorystę“, – pranešime žiniasklaidai teigia M. Plepytė-Rainienė.

„Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė taip pat pabrėžia, kad šiuo metu svarbiausia – pagalba ukrainiečiams. Palaikomas nuolatinis ryšys su Lietuvos Konsuliniu departamentu ir įmonė nemokamai į Lietuvą skraidina užsienyje įstrigusius šios šalies žmones savo vykdomais užsakomaisiais skrydžiais.

„Iš Egipto, Tenerifės ir Madeiros į Vilnių nemokamai jau paskraidinome 150 ukrainiečių. Prie šios iniciatyvos prisideda ir „Tez Tour“ biurai Latvijoje, Estijoje. Kartu su partneriais rūpinamės nespėjusių grįžti ukrainiečių nakvyne, pervežimu svečiose šalyse, teikiame ir teiksime kitą reikalingą pagalbą“, – sako I. Aukštuolytė.

Anot M. Plepytės-Rainienės, dėl Rusijai ir Baltarusijai įvestų sankcijų, didelė dalis valstybių uždarė savo oro erdvę šių šalių lėktuvams. Šiose šalyse dėl išilgėjusio skrydžio laiko bei išaugusių sąnaudų, kelionės gyventojams tapo sunkiai įperkamos. Pavyzdžiui, Rusijoje jos pabrango iki 80 proc.

Papildomų kliūčių patiria ir Baltarusijoje skrydžius vykdantys kelionių organizatoriai. Kelionė iš Minsko į Egiptą pailgėjo dvigubai: vietoj buvusių 4 dabar skrydis trunka 8 valandas, nes reikia apskristi Ukrainos oro erdvę. Taip pat ne visi orlaiviai turi tokio dydžio kuro bakus, kad galėtų tiek valandų praleisti ore. Tačiau keliones iš Minsko į Egiptą vis dar vykdo „Coral travel“ ir „JoinUp“ kelionių organizatoriai.

Užvertos valstybių oro erdvės nėra vienintelė problema, su kuria susiduria Rusijos ir Baltarusijos vežėjai. Jiems stinga ir lėktuvų, nes dėl įvestų ekonominių sankcijų negali atsiskaityti už lizinguojamus orlaivius ar jų techninę priežiūrą.

„Užvertos valstybių oro erdvės nėra vienintelė problema, su kuria susiduria Rusijos ir Baltarusijos vežėjai. Jiems stinga ir lėktuvų, nes dėl įvestų ekonominių sankcijų negali atsiskaityti už lizinguojamus orlaivius ar jų techninę priežiūrą“, – sako Lietuvos turizmo asociacijos vykdančioji direktorė.

Uždarytos Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos oro erdvės kol kas tik nežymiai koreguoja užsakomųjų skrydžių iš Lietuvos maršrutus.

„Trijų valstybių oro erdvių uždarymas šiuo metu pakeitė tik mūsų vykdomų skrydžių į Egiptą maršrutą. Remiantis Europos aviacijos saugumo agentūros rekomendacijomis, dabar skrendame laikydamiesi saugaus 200 km atstumo, o tai 15-20 minučių pailgina minėtą skrydį“, – patvirtina Darius Viltrakis, „Get Jet Airlines“ vadovas.

Jo teigimu, įmonė toliau atidžiai stebi situaciją Europoje, yra pasiruošusi reaguoti į kintančias aplinkybes bei atitinkamai keisti savo skrydžių maršrutus ir operacijas. Taip pat imasi visų atsargumo priemonių, kad keliauti ir toliau būtų saugu.

Paklausta, kokią įtaką karas Ukrainoje gali padaryti Lietuvos keliautojų srautams, M. Plepytė-Rainienė sako, kad dar anksti apie tai kalbėti.

„Visiškai normalu, kad lietuviai reaguoja į Rusijos karą Ukrainoje, situacija jiems kelia nerimą, psichologiškai vargina. Todėl natūralu ir tai, kad šiuo metu mažiau žmonių planuoja savo atostogas svetur. Tačiau daryti tam tikras išvadas dar anksti“, – kalba M. Plepytė-Rainienė.

Jos teigimu, kelionių organizatoriai ir agentūros sulaukia klausimų iš keliones planuojančių gyventojų apie atostogų svečiose šalyse saugumą. Nors dar nėra pastebima, kad būtų masiškai atšaukiamos jau atliktos rezervacijos, naujų užsakymų pastebimai sumažėjo.

„Kelionių organizatoriams, skrydžių bendrovėms ir visoms turizmo sektoriaus įmonėms keliautojų saugumas visuomet yra pagrindinis prioritetas. Todėl gyventojams nerimauti dėl šiuo metu vykstančių ar suplanuotų kelionių tikrai neverta“, – pabrėžia M. Plepytė-Rainienė.

Vis tik ji prognozuoja, kad artimiausiu metu kelionių kainos augs. Tai lems išaugusi skrydžių savikaina: toliau brangsta aviacinio kuro kainos, o dėl uždarytos Ukrainos oro erdvės ilgės skrydžiai ir kitomis populiariausiomis atostogų kryptimis.


Šiame straipsnyje: kelionėsturizmaskeliautojaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių