Quantcast

Triukai, padėsiantys sutaupyti apsiperkant

  • Teksto dydis:

Lietuviai yra tarp tų, kurie maistui išleidžia beveik daugiausiai visoje ES – apie penktadalį visų pajamų. Daugiau už mus maistui skiria tik rumunai. Beveik nepavejami lyderiai esame ir pagal maisto brangimą, „Eurostat“ duomenimis, maisto kainos praėjusiais metais augo net trečdaliu. Visgi, sutaupyti apsiperkant įmanoma. Kaip tai padaryti LNK reportaže pasakoja finansų ekspertė Giedrė Štuopė.

– Kodėl būtina susidaryti prekių sąrašą?

– Yra daug priežasčių. Taip galite ir sutaupyti, ir spontaniškai neprisipirkti nereikalingų produktų, ir, tuo pačiu, suvaldyti asmeninius finansus maistui ir šiek teik suvaldyti pernelyg didelį vartojimą.

– Ką dar reikia žinoti apsiperkant?

– Yra kelios pagrindinės taisyklės. Visų pirma, neapsipirkinėti alkaniems. Kai esame alkani, galime prisipirkti tų produktų, kurių mums iš esmės nereikia. Antra – apsipirkinėti vieną kartą savaitėje ir susidarius pirkinių sąrašą. Jei galite sudaryti patiekalų sąrašą kiekvienai savo vakarienei arba pietums – tai yra dar geriau. Šie būdai turėtų padėti sutaupyti ir suvaldyti savo finansus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Tai neužtenka tik paprasto pirkinių sąrašo, reikia ir patiekalų sąrašo?

– Taip. Tai padėtų sudaryti visos savaitės planą. Tokiu būdu netgi galėtumėte pasinaudoti tam tikromis akcijomis, vykstančiomis prekybos centruose.

– Apie akcijas. Kada verta per akcijas pirkti?

– Akcijomis naudinga pasinaudoti tada, kada reikia, arba, jeigu tai yra ilgo vartojimo prekės. Taip pat, jei tai yra jūsų šeimoje dažnai naudojamos prekės.

Akcijomis naudinga pasinaudoti tada, kada reikia, arba, jeigu tai yra ilgo vartojimo prekės.

– O ar verta pirkti nukainotas prekes?

– Sakyčiau, kad verta. Jei šiai dienai planuojate tam tikrą maistą, tai paskutinės dienos galiojimo prekės padėtų jums sutaupyti. Prekė, kurios galiojimas baigiasi šiandien arba kelias dienas į priekį, yra tokia pati gera prekė.

– Ar verta nusistatyti pirkinių sumos limitą?

– Iš esmės, pats finansų planavimas, asmeninio biudžeto planavimas turi begalę taisyklių. Aš galiu papasakoti apie vieną pagrindinių ir labiausiai paplitusių. Yra sakoma, kad 50 proc. pajamų turėtų būti skiriama būtinosioms išlaidoms, į kurias ir įeina maisto produktai, taip pat įeina išlaidos būstui, tam tikri įsipareigojimai. 20 proc. turėtų būti skiriama taupymui, o likusi dalis yra spontaniškoms, netikėtoms išlaidoms. Iš tų 50 proc. skiriamų maistui vieningo limito, kuris galiotų visiems, nėra. Tačiau labai svarbu tą biudžetą planuoti, planuoti ne tik pirkinių sąrašą, patiekalų sąrašą, tačiau atsižvelgti ir į akcijas, galbūt pasinaudoti paskutinės dienos galiojimo prekėmis ir taip pabandyti balansuoti savo finansiniais poreikiais.

– Ar yra tokių prekių, kurių verta pirkti urmu?

– Žinoma. Urmu verta pirkti tas prekes, kurias naudojate kasdien. Tai gali būti ir įvairios buitinės prekės, kaip, pavyzdžiui, skalbimo milteliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rokai,

Rokai, portretas
nelabai isivaizduoju lietuvi,vaziuojanti ten dirbti uz 1600. Nzn,gal pats uz tiek ir dirbi? O kai uz 100 euru netto uz kiekviena kalendorine diena,tai papusk tu kam nori po uodega - Lietuvoje tiek neuzdirbsi! Ypac jei nemokamai darbdavio butas ir automobilis,jei is namu paima ir namo parveza.

Rokas

Rokas portretas
Lietuviai vis verkia, turbūt nežino, kad užsienyje žmonės skiria tris ketvirtadalius atlyginimo buto išlaikymui. Taigi lieka vienas ketvirtadalis maistui, benzui, draudimams, rūbams. To ketvirtadalio dabar nebeužtenka viskam. Dauguma tų, kurie gauna pvz apie 1600 į rankas, dabar yra neviltyje ir baimėje - kas bus toliau. Rūbų ir avalynės pardėse pirkėjų nebematyti, kavinėse taipogi. Restoranuose tik milijonieriai. Na o lietuviai vis dar galvoja, kad užsienyje keptais karveliais sninga. Gal ir sninga emigrantams lietuviams. Nes jei emigrantas gauna 1600 ir gyvena bute su 4-5 bendradarbiais, naudojasi su jai viena mašina, iš mamos Lietuvoje prisiveža lašinių ir kito maisto, tai žinoma pinigų galima net gerokai pasitaupyti ir jokios krizės nesijaučia.

Benas

Benas portretas
neįsikertu-kamprenumeruoti kauno diena,jei turiu televyzoriu.?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių