Quantcast

Trišalė taryba MMA didinimą vėl svarstys gavusi ekonomines prognozes

Trišalė taryba pirmadienį atidėjo diskusijas dėl minimalios algos (MMA) didinimo nuo kitų metų. Klausimą vėl nuspręsta svarstyti, kai Finansų ministerija paskelbs naujausias ekonomines prognozes. Lietuvos bankas (LB) svarstymus siūlė atidėti bent iki rugsėjo.

„Laukiame prognozių ir tada sugrįšime“, – posėdyje sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.

Profesinių sąjungų atstovai siūlė MMA dydį skaičiuoti pagal Trišalėje taryboje sutartą formulę – didinti 48 eurais iki 655 eurų (iki mokesčių), Vyriausybės ir verslo atstovai siūlė svarstymus atidėti.

Pasak LB Ekonomikos departamento direktoriaus Aurelijaus Dabušinsko, dabartinė situacija yra pernelyg neapibrėžta.

„Siūlytume kiek galima toliau atidėti sprendimą, kurį aptarinėjate, laukti bent rugsėjo, kurio pradžioje turėtume matyti antrojo ketvirčio faktinį vidutinio darbo užmokesčio įvertį arba jeigu pirmo pusmečio nepakanka, atidėti šitą sprendimą dar tolėliau“, – posėdyje sakė A. Dabušinskas.

Trišalė taryba yra nusprendusi, kad MMA turi sudaryti 45-50 proc. vidutinės algos. Dabar ji siekia 47,5 proc. – 607 eurus (iki mokesčių).

Viceministrė E. Radišauskienė BNS patikslino, jog MMA didinimo klausimas taryboje toliau bus svarstomas liepos 21 dieną.

Trišalė taryba yra nusprendusi, kad MMA turi sudaryti 45-50 proc. vidutinės algos. Dabar ji siekia 47,5 proc. – 607 eurus (iki mokesčių).

Pasak A. Dabušinkso, sprendžiant dėl 2020 metų MMA dydžio, dar pernai buvo atsižvelgta į šių metų vidutinio darbo užmokesčio (VDU) augimo prognozę – pernai kovą prognozuota, jog VDU augs 6,7 proc., tačiau dabar ši prognozė per daug optimistinė.

„Tai yra svarbus sprendimas ir aišku, neapibrėžtumo yra daug, bet vienas iš neigiamų aspektų būtų išbranginti darbo jėgą toje pusėje darbo rinkos, kuri ir buvo stipriai paveikta šito šoko. Kalbu apie viešojo maitinimo, apgyvendinimo sektorius. Kalbu apie tuos, kurie buvo tiesiogiai paveikti šito šoko“, – sakė A. Dabušinskas.

„Sodros“ vadovė Julita Varanauskienė tarybos posėdyje sakė, kad gegužę vidutinės darbo pajamos, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos, buvo 1343 eurai – 5 proc. daugiau nei pernai gegužę, tačiau šių metų sausį ir vasarį jos buvo 11 proc. didesnės – tai reiškia, kad darbo pajamų augimas sulėtėjo perpus.

Be to, gegužę ir balandį visą mėnesį dirbo 1,064 mln. žmonių, o pernai tuo pat metu – 1,109 mln. žmonių.

„Visa tai susiveda, kad darbo užmokesčio arba draudžiamųjų pajamų fondas šiemet balandį ir gegužę buvo identiškas tam, kas buvo prieš metus. Reiškia, VDU ūgtelėjo todėl, kad sumažėjo darbuotojų skaičius“, – posėdyje sakė J. Varanauskienė.

Anot jos, per penkis šių metų mėnesius biudžetinių įstaigų darbuotojų vidutinės pajamos išliko panašios, kaip ir pernai, tačiau privačiame sektoriuje stebimas mažėjimas.

J. Varanauskienė praėjusią savaitę sakė, jog bendras darbo užmokestis, nuo kurio skaičiuojamos „Sodros“ įmokos, šiemet bus 0,8 proc. mažesnis nei pernai.

„Sodros“ duomenimis, šių metų gegužę Lietuvoje buvo 109 tūkst. žmonių, kurių darbo pajamos nesiekė MMA ir 61 tūkst., kurie gavo MMA – iš viso 170 tūkst. žmonių, kurių pajamos siekė MMA arba mažiau. Pernai gegužę tokių žmonių Lietuvoje buvo 143 tūkstančiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

marina thebault kosel

marina thebault kosel portretas
padidinti atlyginimus = įgyti perkamąją galią ką pirkti? Socialinė ramybė? Neteisingas skaičiavimas

AS

AS portretas
Na, jeigu darbdavys negali samdyti daug pigių darbuotojų, tai logiška būtų investuoti į procedūrų automatizavimą ir tada reiks mažiau, bet kokybiškų darbuotojų - teks jiems mokėti, bet tai apsimoka labiau nei saugoti atsilikusią struktūrą ir krūvelę nežinia kokių "darbuotojų". Darbdavys irgi turi tobulėti, ne tik darbuotojas, o neįperkama masė yra labai geras spyris į minkštąją - nori išlikti, tai tobulėk. Tad labai gerai, kad didins MMA, nes darbdavį vers tobulėti, nelengva bus tik Ruginienės protege - jie neberas darbo, jeigu nedidins kvalifikacijos, na bet pavegetuos iš pašalpų. Vnž., išliks stipriausi ir aktyviausi, nebijantys pabūti diskomfoto zonoje, na kaip visada buvo nuo amžių amžinųjų...

Musiet

Musiet portretas
Darbdavys rašė Prakeiktiem kapitalistam visada blogai visada trūksta pinigų vargšai nabagai parsivezkit negrų tegu Jum dirba!!!! P.s.netgi negrai uztoki atligi nedirbs Kiaules !
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių