Quantcast

Trišalei tarybai nesutarus dėl minimalios algos didinimo, Vyriausybei teiks skirtingas nuomones

Vyriausybei, darbdaviams ir darbuotojams atstovaujanti Trišalė taryba nesutarė dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo nuo kitų metų ir Vyriausybei teiks skirtingas nuomones.

„Siūlysime fiksuoti atskiras nuomones ir Vyriausybei nedelsiant priimti sprendimą, kad galėtų verslas prognozuoti savo veiklą kitiems metams“, – Trišalės tarybos posėdyje sakė jai pirmininkaujanti Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidiumo narė Aurelija Maldutytė.

Profesinės sąjungos mano, kad MMA nuo sausio 1 dienos turėtų augti pagal Lietuvos banko formulę – 21,6 proc. iki 888 eurų, tuo metu didžioji dalis darbdavių atstovų teigia, kad minimali alga galėtų kilti iki 800 eurų.

Lietuvos bankui antradienį pasiūlius MMA didinti du kartus per metus, dalis darbdavių atstovų sakė su tuo sutinkantys.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sakė palaikanti atsargesnį centrinio banko siūlymą – nuo sausio didinti 9,4 proc. iki 799 eurų, o vėliau MMA peržiūrėti pagal šalies ekonominę padėtį.

„Norėti galima, bet aš irgi už tą atsargesnį variantą, nes matau realias galimybes“, – posėdyje sakė E. Šiškauskienė.

Siūlysime fiksuoti atskiras nuomones ir Vyriausybei nedelsiant priimti sprendimą, kad galėtų verslas prognozuoti savo veiklą kitiems metams.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Andriaus Romanovskio teigimu, darbdaviai sutinka, jog MMA turi didėti, ir siūlė darbdavių ir darbuotojų atstovams susitarti dėl Lietuvos banko pasiūlyto varianto.

„Siūlyčiau dabar susitarti iš karto dėl abiejų dydžių – sausio ir liepos – ir nelaukti kitų posėdžių, užfiksuoti du dydžius: 10 proc. dabar ir dar NPD pakilimas, gyventojų pajamos stipriai didėtų ir jei mums gerai seksis ir ekonomika augs, tai nebus problema dalintis tuo gėriu. Bet jei neaugs, tada peržiūrėtume tą skaičių į mažesnę pusę“, – teigė A. Romanovskis.

Tuo metu Lietuvos pramoninkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius sakė negalintis vertinti Lietuvos banko siūlymų jų neapsvarsčius. Jis siūlė pritarti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pasiūlymui MMA didinti 70 eurų iki 800 eurų, o NPD – 200 eurų iki 740 eurų.

Be to, R. Sartatavičius teigė, kad darbdavių ir darbuotojų atstovai buvo beveik sutarę MMA didinti iki 820 eurų, tam darbdaviai taip pat būtų pritarę.

„Mes buvome su socialiniais partneriais ne kartą susitikę ir beveik buvom priėję iki bendro sutarimo, kurį būtume ir pasakę, bandoma susiderinti ir darbdavių pusė kaip ir sutiko, kad MMA būtų 820 eurų“, – sakė R. Sartatavičius.

Asociacijos „Investors' Forum“ vadovė Rūta Skyrienė sakė palaikanti bendrą Verslo tarybos poziciją MMA didinti iki 800 eurų, tačiau, pasak jos, centrinio banko variantas peržiūrėti ją du kartus taip pat atrodytų logiškas.

Tuo metu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sakė, kad reikėtų laikytis Lietuvos banko pateiktų skaičiavimų ir MMA nuo sausio didinti iki 888 eurų.

„Šių metų duomenys mūsų nedžiugina, jau dabar auga drastiškai Maisto banko klientų skaičius, dirbančiųjų skurdas auga. Būtų gėda kalbėti apie mažesnį skaičių darbuotojams į rankas nei šita riba“, – posėdyje sakė I. Ruginienė.

Profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė sakė taip pat sutinkanti su tokiu MMA augimu. Tačiau ji taip pat mano, kad būtų galima ieškoti kompromisų pagal LB pasiūlymus.

Finansų viceministras Mindaugas Liutvinskas apgailestavo, kad Trišalei tarybai ir vėl nepavyko susitarti dėl MMA didinimo. Anot jo, Vyriausybė turės priimti sprendimą „kažkur per vidurį“ tarp 800 iki 888 eurų.

„Greičiausiai teks kažkur per vidurį. Manome, kad turime kalbėti ne tik apie MMA, bet ir NPD, abu dydžiai turėtų augti panašiu tempu“, – teigė jis.

Atnaujinęs skaičiavimus Lietuvos bankas antradienį pristatė, kad MMA kitąmet galėtų augti 21,6 proc. iki 888 eurų, tačiau bankas teigia labiau palaikantis jos didinimą du kartus per metus – 9,4 proc. arba 69 eurais iki 799 eurų, o vėliau jos kėlimas priklausytų nuo ekonomikos būklės. Jei ji būtų gera, MMA nuo birželio galėtų didėti dar 11 proc. iki 888 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip gali

Kaip gali portretas
ta saika vadintis trisale,kai realiai tai - viena interesu grupe!? Juk Ruginienes paskiria verslo asociacijos,kaip ir delegatus i valdzias! Kur cia tos salys?

Algos tik " šiek tiek " kyla tik seimūnams

Algos tik " šiek tiek " kyla tik seimūnams  portretas
nuo kitos kadencijos paprasto seimūno alga augs nuo 2,1 iki 3,8 tūkst. eurų. Razma, be abejo, tikisi Seime sėdėti ir kitą kadenciją. Jeigu jis išlaikytų dabartines pareigas, jo alga augtų ne tiek, kiek paprasto parlamentaro, o nuo maždaug 2,55 iki 4,59 tūkst. eurų. Neblogas „šiek tiek"?

Vel

Vel  portretas
Ruginiene pasiplaus,o verslo asociacijos nustatys mazesni MMA net nei vyriausybes siulytas. Pavyzdziu jau turime.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių