Quantcast

Trišalė taryba svarstys minimalios algos didinimą

  • Teksto dydis:

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba penktadienį svarstys klausimą dėl minimalios algos (MMA) didinimo nuo 2024 metų sausio.

Pasak tarybai pirmininkaujančio socialinės apsaugos ir darbo viceministro Vytauto Šilinsko, posėdyje bus pristatyta Vyriausybės pozicija dėl MMA.

„Matysime, kaip seksis, ar pavyks sprendimą priimti, ar sakys partneriai, kad daugiau laiko reikia. Dar negaliu atsakyti, bet planuojame Vyriausybės poziciją pristatyti“, – BNS sakė V. Šilinskas.

Finansų ministerija Trišalei tarybai siūlo MMA didinti 10 proc. (84 eurais) iki 924 eurų. Lietuvos bankas skaičiuoja, kad MMA galėtų augti 13,4 proc., arba 113 eurų iki 953 eurų.

V. Šilinskas neatskleidė, ar Finansų ministerijos ir visos Vyriausybės pozicijos sutampa.

Finansų ministerija sako, kad Liberalų sąjūdžio frakcijos trečiadienį viešintas jos siūlymas nėra galutinis.

„Minimi skaičiai yra tik teorinės projekcijos. Laukiame sutarimo Trišalės tarybos posėdyje. Ateinančią savaitę planuojame pristatyti atnaujintą mokestinių pasiūlymų paketą, kuriame detalizuosime mūsų siūlomus sprendimus“, – komentare BNS teigė ministerija.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius teigė, kad Lietuvos banko pasiūlymas yra per optimistinis, Finansų ministerijos siūlymą jis vertino palankiau.

„10 proc. tikrai jau yra geriau, jei pavyks dar šiek tiek mažinti, tai gerai, žodžiu, bandysime eiti į bendrą sutarimą“, – BNS sakė jis.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė BNS sakė reikalavimus pateiksianti penktadienio posėdyje, o šiuo metu yra apsispręsta dėl vieno – kad MMA būtų ne mažesnė kaip 700 eurų „į rankas“.

„Mes galutinę savo poziciją pasakysime rytoj, bet jau dabar aišku viena – minimali alga, mūsų bus toks reikalavimas, kad nuo kitų metų į rankas turėtų būti ne mažiau kaip 700 eurų, reikalausime, kad tai būtų įvykdyta. Žmonėms pajamos turi didėti ir turi didėti ženkliai“, – BNS sakė I. Ruginienė.

Šiuo metu MMA atskaičius mokesčius siekia 633 eurus, o iki mokesčių – 840 eurų. 

I. Ruginienė teigė mananti, kad penktadienį gali būti priimtas sprendimas dėl MMA nuo 2024-ųjų. Tačiau tarybos sprendimas yra tik patariamasis, o galutinį sprendimą dėl MMA priims Vyriausybė.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir VDU santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių paskutinių trejų metų vidurkį.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius prieš savaitę teigė, kad reikėtų svarstyti dėl MMA formulės skaičiavimo keitimo, o I. Ruginienė aiškino, kad dabartinė formulė yra tinkama ir jos keisti nėra pagrindo.

Naują MMA šiemet siekiama patvirtinti anksčiau, kad iš anksto būtų pradėtas ir biudžeto rengimas bei anksčiau nei įprastai visiems rinkos dalyviams būtų daugiau aiškumo. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senukas

Senukas portretas
Pensijas didinkite nes pusbadžiu tenka gyventi. Sumokėjus už dujas namelio šildymui lieka tik duonai ir druskai. Pragyventi oriai reiketu bent 900€!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių