Quantcast

Trišalė taryba pradeda svarstymus dėl minimalios algos 2024 metais

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba antradienį pradeda svarstymus dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo 2024 metais.

Pasak tarybai pirmininkaujančio socialinės apsaugos ir darbo viceministro Vytauto Šilinsko, į posėdį kviečiami Lietuvos banko atstovai turėtų pristatyti savo skaičiavimus dėl MMA didinimo galimybių.

„Kol kas pakviesime Lietuvos banką pristatyti, kaip kasmet jie daro, kokios yra darbo užmokesčio prognozės, kokia suma gautųsi pagal šalių sutartą formulę ir diskusiją turėsime. (...) Sprendimų nepriiminėsime dar, išklausysime Lietuvos banko pristatymą, tikimės, kad prasidės šalių derybos, gal pavyks susitarti darbdaviams ir darbuotojams, gal nepavyks, bet vis tiek duosime laiko kažkiek iki Vyriausybei priimant sprendimus“, – BNS sakė V. Šilinskas.

Iš esmės laukiame procento, įsivaizduoju, kad jis ne mažiau 50 proc. turi siekti.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių paskutinių trejų metų vidurkį.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė teigė, kad skaičiuojant kitų metų MMA, jos ir VDU santykis turėtų būti mažiausiai 50 procentų.

„Iš esmės laukiame procento, įsivaizduoju, kad jis ne mažiau 50 proc. turi siekti. Tada jau galėsime preliminariai turėti nuomonę apie minimalią algą“, – BNS sakė I. Ruginienė.

Tuo metu Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius sako, kad tarybai siūlys pirmiausiai pakeisti MMA skaičiavimo formulę ir į ją įtraukti darbo našumą.

„Tai labiau atspindėtų realią situaciją ir galimybę kelti MMA, kadangi skirtingose šalyse yra skirtinga situacija ir taip, kaip dabar skaičiuojama, yra netikslu“, – BNS sakė R. Sartavičius.

„Ir remtis reikėtų ne sparčiausiai augusių Graikijos ir kitų šalių pavyzdžiu, o lygiuotis į tokias šalis, kaip Vokietija, turinčią tvirtus ekonominius pagrindus. Pagal tai spręsti ir bendrą vardiklį išvedinėti dėl MMA didinimo“, – pridūrė jis.

Paprastai minimali alga patvirtinama rudenį, tačiau V. Šilinskas sakė besitikintis, kad šiemet pavyks tą padaryti anksčiau.

Nuo šių metų MMA siekia 840 eurų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senolis

Senolis portretas
Pensija vos siekia minimalke- sunkoka pensininkui su 700€ isgyventi,tenka taupyti,gerai ,kad rubu ,batu nereikia .

Anonimas

Anonimas portretas
prasau paaiskinti kas ta trisale komisija gal simonyte armonai skaiste

g-Spot

g-Spot portretas
pakels ubagam keliais eurais, kad nesirstu ant seimo kiauliu pasikelusiu savo tukstantinius atlyginimus dvigubai
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių