Quantcast

Trišalė taryba nesutaria dėl atsisakymo mokėti atlyginimus grynaisiais

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų atstovus vienijanti Trišalė taryba trečiadienį nesutarė dėl Seime svarstomos idėjos uždrausti darbo užmokestį mokėti grynaisiais. Didžioji dalis tam pritarė, tačiau darbdaviai siūlė numatyti išimtis, o viena iš trijų profesinių sąjungų teigė kategoriškai nepritarianti tokiems ketinimams.

Pristatydamas siūlymą Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sakė, jog toks pakeitimas galėtų sumažinti šešėlį.

„Verslas dažnu atveju renkasi mokėti vokeliuose, tais atvejais, kai jis nebūtinai linkęs mokėti mokesčius arba nebūtinai linkęs laikytis Darbo kodekso susitarimo“, – Trišalės tarybos posėdyje sakė jis.

M. Majauskas taip pat teigė, kad siekiant sumažinti iššūkius smulkiajam verslui, galėtų būti kompensuojamas kasos aparatų įsigijimas bei didinama pinigų išsigryninimo galimybė regionuose.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sakė visiškai pritarianti grynųjų atsisakymui mokant darbo užmokestį, tačiau atkreipė dėmesį, kad smulkiam verslui reikėtų padėti su kortelių skaitytuvų įsigijimu.

„Esame išsivysčiusi šalis, galėtume suteikti tokią paramą ir lengvatinėmis sąlygomis leisti turėti tuos skaitytuvus, kad net ir turguje nuėjus kortele atsiskaityti nebūtų problema“, – sakė I. Ruginienė.

Profesinė sąjunga „Solidarumas“ taip pat pritarė projektui, tačiau profsąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis teigė, kad toks siūlymas sukeltų daug iššūkių žmonėms regionuose.

„Reikėtų atlikti skaičiavimus, kiek darbuotojų nesinaudoja kompiuteriais, kurie net nežino, kiek jiems pavesta, kokia suma. (...) Kategoriškai darysime visus įmanomus žingsnius, kad tas istorinis radikaliausias žingsnis, koks netikėtai iškrito iš dangaus ir nustebins visą visuomenę, kad jis būtų atidėtas ar bent pagrįstas tyrimais“, – teigė K. Juknis.

Tuo metu darbdavių atstovas, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas sakė, kad reikėtų numatyti pereinamąjį laikotarpį, jog verslas galėtų pasiruošti pokyčiams.

„Dalis mažųjų, smulkiųjų, nuogąstauja, kad turės tam tikrų problemų. (...) Iš pradžių paruoškime techninę bazę, aprūpinkime skaičiuotuvais, padarykime prieinamumą ir tada. Didžiosios įmonės tik už tai, kad mokėti atsiskaitymus be grynųjų“, – sakė S. Gailiūnas.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Ričardas Sartatavičius atkreipė dėmesį, kad atlyginimai galėtų būti mokami į korteles, tačiau darbuotojas turėtų turėti galimybę susitarti su darbdaviu dėl mokėjimo grynaisiais, o apie tai informuoti Valstybinę darbo inspekciją.

Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas ragino pritarti siūlymui ir nedaryti kompromisų. Anot jo, projekto variantus toliau galėtų svarstyti Seimas.

Seimas balandžio pabaigoje ėmėsi pataisų, kuriomis siūloma uždrausti dienpinigius ir darbo užmokestį bei kitas su darbo santykiais susijusias išmokas mokėti grynaisiais. Jos turėtų būti mokamos tik į banko sąskaitą.

Teigiama, kad tai būtų dar vienas būdas valstybei kovoti su šešėliu, o darbuotojams – didesnis saugumo garantas. Pataisų iniciatoriai sako, kad gaudami atlygį grynaisiais, darbuotojai negali gauti bankų paskolų ir kitų paslaugų.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių