Quantcast

Kai kuriems lietuviams kylančios kainos nė motais – išleidžia viską, ką uždirba

  • Teksto dydis:

Nors nenutyla kalbos apie infliaciją, augančias kainas, statistika atskleidžia, kad didelė dalis gyventojų netaupo, išlaidauja. Ekonomistai pataria per daug neišlaidauti, praneša LNK.

Prieš didžiąsias metų šventes lietuviai pinigus skaičiuoja rečiau. Dalis uždarbio dingsta parduotuvėse, bet problemų kyla retam.

Lietuviai – vieni didžiausių finansinių optimistų ES. Statistikos departamentas suskaičiavo, kad taupo mažiau nei pusė gyventojų, o 39 proc. išleidžia viską, ką uždirba. Kas penktas tikisi, kad ateityje jų finansai gerės.

„Septyni iš dešimties gyventojų tikisi pagerėjimo“, – pažymėjo Lietuvos statistikos portalo Gyvenimo lygio ir užimtumo statiškos skyriaus specialistė Vida Stoškutė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Finansų specialistai abejoja, ar optimizmas išliks ilgam.

„Keturi esminiai momentai: energetikos išteklių kainos, Europos Centrinio Banko paskolų palūkanų norma, infliacijos šalyje lygis ir elektros ir dujų kainų dalies kompensavimo mechanizmas – turės įtakos“, – akcentavo „Luminor“ mažmeninės bankininkystės vadovas Lietuvoje Edvinas Jurevičius.

Vis dėlto gyventojų pinigus skaičiuojantys specialistai pastebi, kad pinigų trūkumu skundėsi apie 40 proc. gyventojų.

„Tačiau pastarosios apklausos rezultatai – lapkričio mėnesio duomenys – rodo, kad šių gyventojų dalis sumažėjo iki 39 proc.“, – teigė V. Stoškutė.

Pasirodo, pozityviai pažiūrėti į savo finansus padeda ir priešventinis laikotarpis, ir bendra ekonomikos situacija. Esą kalbos, kad Lietuva įklimps į gilią ekonomiškumo krizę, kol kas nepasitvirtino. Žmonės palengva atsipalaiduoja.

„Visada rudens pradžioje, prieš šildymo sezoną nerimas gerokai didesnis, ilgainiui prieš šventes jis sumažėja, nes visi esame užsiėmę visai smagiais dalykais, ruošiamės šventėms“, – komentavo INVL ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Ekonomistai prašo gyventojų pernelyg neatsipalaiduoti ir nepulti be saiko išlaiduoti.

„Neapibrėžtumas išlieka, galimas energijos išteklių brangimas vis dar čia, tikrai negalime drąsiai sakyti, kad ši problema praeityje. Reikia likti budriems“, – gyventojus ragino neatsipalaiduoti I.Genytė-Pikčienė.

Esą dabar situacija stabili, bet gali staiga pakrypti kita linkme.

„Artimiausi mėnesiai tikrai turėtų turėti įtakos lūkesčiams, šildymo sezono pikas bus artimiausiais mėnesiais, sprendimas dėl elektros ir dujų kainų kompensavimo dalies bus priimtas netrukus“, – vardijo E. Jurevičius.

Statistikos departamento duomenimis, beveik pusės Lietuvos gyventojų finansinė situacija šiemet liko tokia pati, kaip ir praeitais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geda

geda portretas
LNK reportažas???? neber KD žurnalistų? kam prenumeruoti laikraštį jei tv perspausdinamas?

Antanas

Antanas portretas
Mano pensija bei sutaupyta suma laidotuvėms jau sumažėjo 20 proc Nuatiau skubiai viską kuo skubiau sudėti į nekilnojamą turtą - kiemo išgrindimą trinkelėmis. Dabar - iš šio straipsniomatosi, kad kvailai padariau. Reikėjo palaukt, kol mano santaupos nuvertės dar tieki r tik po to kažką už jas nusipirkti. Tačiau dar puikiai prisimenu Vagnoriaus laikus.Dar kartą apsikvailinti nenoriu.

Kai tiek

Kai tiek portretas
uzdirba,tai ne tik isleidzia,bet ir pritruksta!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių