Quantcast

Tilto per Nerį konkursą laimėjusi Ispanijos įmonė prašo Europos Komisijos užtarimo

  • Teksto dydis:

Europinės geležinkelio vėžės „Rail Baltica“ geležinkelio tilto per Nerį konkursą laimėjusi Ispanijos bendrovė „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ kreipėsi į Europos Komisiją (EK). Kompanija EK informavo apie, jos vertinimu, Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos priimtą nepagrįstą išvadą, kad įmonė kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Komisijos išvada nėra galutinė, ją patvirtinti arba atmesti dar gali Vyriausybė.

Komisijos išvados dėl 62,5 mln. eurų vertės konkurso laimėtojos „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ paprašė „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG).

„Komisijai pateiktos visos LTG žinomos rizikos, tarp kurių ir ispanų įmonės sąsajos su Kinija“, – gruodį pranešime spaudai teigė Rolandas Šlepetys, LTG Verslo saugumo vadovas.

Nemato objektyvių kriterijų

Už sutarčių sudarymą atsakingo „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ direktoriaus Luis Garcia Vegazo Eltai atsiųstame komentare teigiama, kad Vyriausybei patvirtinus komisijos išvadą, kompanija patirs reputacinę ir finansinę žalą.

„Išvadą komisija priėmė nesikreipusi į bendrovę ir nepasitikslinusi informacijos. Iki šiol nesame gavę argumentų, kuo remiantis toks sprendimas priimtas. Tik pasirodžius informacijai žiniasklaidoje patys kreipėmės raštu į Vyriausybę, pateikėme įmonės valdymo struktūrą ir kitus duomenis bei paprašėme atitiktį nacionalinio saugumo interesams įvertinti iš naujo“,  – teigia L. G. Vegazo.

Pasak jo, antradienį „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ apie susiklosčiusią situaciją informavo ir Europos Komisijos Šiaurės-Baltijos jūrų TEN-T koridoriaus koordinatorę Catherine Trautmann. Jos paprašyta įvertinti aplinkybes bei pateikti rekomendacijas Lietuvos Vyriausybei.

Kaip teigia L. G. Vegazo, jei Vyriausybė patvirtins išvadą ir konkursą laimėjusiai Ispanijos bendrovei neleis vykdyti projekto, jo įgyvendinimas Lietuvai kainuos brangiau.

Jei Vyriausybė nuspręs, kad negalime įgyvendinti projekto, jos komisijai teks vertinti antros vietos laimėtoją, o čia gali užkliūti įgyvendinti projektai Rusijoje ir Baltarusijoje.

„Atitikimas nacionalinio saugumo interesams yra paremtas labiau politiniais nei objektyviais kriterijais. Jei Vyriausybė nuspręs, kad negalime įgyvendinti projekto, jos komisijai teks vertinti antros vietos laimėtoją, o čia gali užkliūti įgyvendinti projektai Rusijoje ir Baltarusijoje. Tuomet teks vertinti trečios vietos laimėtoją ir taip toliau. Visa tai reiškia laiko sąnaudas, o ir projekto kaina keičiantis dalyvių prioriteto eilei nemažės, o tik augs“, – pažymi L. G. Vegazo.

Antrą vietą LTG skelbtame europinės geležinkelio vėžės „Rail Baltica“ geležinkelio tilto per Nerį konkurse užėmė Italijos statybų bendrovė „Rizzani de Eccher“. Ji projektą įgyvendinti siūlo už 63,9 mln. eurų. Bendrovės svetainėje skelbiama, kad jos antrinė įmonė „Codest“ jau 30 metų sėkmingai veikia Rusijoje. Ši bendrovė taip pat stato beveik 600 mln. eurų vertės „Gazprom Transgaz Belarus“ būstinę Minske.

Prašė įvertinti iš naujo

Gruodžio pabaigoje Vyriausybei ir kitoms institucijoms adresuotame rašte, kurio kopiją turi ELTA, „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ teigia, kad ji ir 52 kiti juridiniai asmenys, veikiantys 13-oje skirtingų jurisdikcijų (Ispanija, JAV, Lenkija, Rumunija, Serbija bei Pietų Amerikos ir Afrikos šalys), priklauso holdingo bendrovei „Grupo Puentes“.

2020 m. gegužę 66,54 proc. „Grupo Puentes“ holdingo akcijų įsigijo Ispanijoje veikianti „CRBC Spain Investment Company“, kurią valdo Kinijos bendrovė „China Road & Bridge Corporation“ („CRBC“). Likusi akcijų dalis (32,77 proc.), priklauso Ispanijos kompanijai „Europe Bridges & Roads Company“.

„Pažymime, kad „Grupo Puentes“ korporatyvinėje struktūroje Kinijos „CRBC“ veikia tik kaip finansinis investuotojas. „CRBC“ neturi galimybės vienašališkai priimti jokių su holdingo bendrovės valdymu susijusių esminių sprendimų“, – teigiama rašte.

Ispanijos bendrovė nurodo, kad „CRBC“ nėra teikiama jokia informacija apie „Grupo Puentes“ įmonių vykdomus projektus, techninę, komercinę ar administracinę informaciją, o Kinijos bendrovės atstovai ar deleguoti asmenys nedalyvauja jokiuose „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ valdymo organuose.

Kompanija taip pat pažymėjo, kad visus sprendimus dėl geležinkelio tilto per Nerį priims ir įgyvendins Ispanijos piliečių komanda. Jos teigimu, 2020-2021 metais vien tik Ispanijos Karalystėje „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ sudarė septynias naujas rangos sutartis su vietos valdžios institucijomis dėl nacionaliniam saugumui svarbių objektų statybos ar rekonstrukcijos. Bendra šių projektų vertė – daugiau nei 280 mln. eurų.

Ispanijos kompanijos vertinimu, net ir įžvelgdama rizikas nacionaliniam saugumui, Lietuvos Vyriausybės komisija galėjo taikyti švelnesnę priemonę ir nustatyti tam tikras su projekto įgyvendinimu susijusias rekomendacijas dėl papildomų įsipareigojimų ar reikalavimų taikymo.

„Lietuvos geležinkeliai“ skelbė, kad naujas geležinkelio tiltas per Nerį iškils šalia Jonavos ir bus ilgiausias geležinkelio tiltas Baltijos šalyse. Iš viso naujojo tilto ilgis sieks 1510 metrų. Ilgiausias naujo tilto tarpas tarp atramų, toje vietoje kur jis kirs upę, sieks 150 metrų.

Sutartį dėl projekto įgyvendinimo „Lietuvos geležinkeliai“ su konkurso laimėtoju planuoja pasirašyti sulaukusi galutinio Vyriausybės sprendimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VILKAS

VILKAS portretas
Gandas sklinda , kad tiltas reikalingas isvest Lietuvos turta trumpesniu keliu , zvyra , mediena

Durnių laivas

Durnių laivas portretas
Tai ką,mūsų papuasai patys nemoka tilčiuko per Nerį pastatyti,reikia ispanus samdyti.Prie ruso per 30 metų buvo pastatyta 100-ai tiltų,autostrada Vilnius- Klaipeda ir Vilnius -Panevežys,atominė elektrine,Kauno HES,Vilniaus televizijos bokštas ir t.t.,o kas pastatyta prie Europos Sąjungos,kur vieną tilčiuką jau kokį 10 metų ruošiasi statyti ir ta proga parašę 1000 straipsnių.

Lenda komunizmo ausys

Lenda komunizmo ausys portretas
Tik pažiūrėkit kiek įmonių yra komunistinės Kinijos įtakoje Europoje !!!!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių