Quantcast

Tik pusė lietuvių šeimos narius informuoja apie finansinius sunkumus

  • Teksto dydis:

Finansiniai sunkumai – tema, apie kurią kalbama nenoriai. Vis tik vieni labiau linkę sukaupti drąsą ir apie tai informuoti savo artimuosius, tuo tarpu kitiems tai – gėda, priverčianti patiriamas finansines bėdas nuo artimųjų slėpti. Moterys neatvirauja apie finansines bėdas idant apsaugotų artimuosius nuo nereikalingo nerimo, o vyrai savo elgesį argumentuoja  teigdami, kad šeimos finansai – tik jų reikalas. Šiuos rezultatus ir įžvalgas atskleidžia visuomenės apklausa.

„Provident Finansai“ inicijuotos apklausos duomenimis, informuoti artimuosius apie finansinius sunkumus linkę tik kiek daugiau nei pusė, 52 proc., lietuvių. Likusieji arba nėra tikri, kad apie sunkumus prasitartų arba – pasiliktų šias bėdas tik sau.

Anot Dovilės Krinickienės, kompanijos marketingo vadovės, artimuosius informuoti apie finansinius sunkumus – būtina: „Juk finansinių bėdų verpetui įsibėgėjus, artimiesiems vis tiek gali tekti jums padėti. Jeigu finansiniai rūpesčiai bus slepiami, apie juos sužinojus tokio elgesio pasekmės jau gali būti kur kas blogesnės.“

Gilesnė duomenų analizė atskleidžia, kad beveik ketvirtadalis apklausoje dalyvavusių respondentų sprendimą pasisakyti apie finansines bėdas priimtų priklausomai nuo situacijos, o 12 proc. pirmiausia bandytų su finansiniais sunkumais tvarkytis savo jėgomis. Apie finansines problemas iš viso neinformuotų dešimtadalis, kurių nuomone – tai yra tik jų reikalas. Šį atsakymo variantą dažniau nurodė vyrai.

„Mūsų atveju paskola išduodama tik po asmeninio susitikimo su klientu jo paties namuose. Kassavaitinės įmokos taip pat surenkamos kliento namuose. Tad nuslėpti turint finansinių įsipareigojimų yra per daug sudėtinga, – kalba D. Krinickienė. – Beje, dalis potencialių klientų būtent dėl tokio verslo modelio paskolos atsisako. Paprasčiausiai nenori, kad artimieji apie jų ketinimus sužinotų. Tačiau mūsų pozicija – šeimos nariai turi žinoti apie ketinimus imti paskolą.“

Priežastys, kodėl lietuviai apie finansinius sunkumus artimųjų neinformuotų – įvairios. Kiek daugiau nei trečdalis, 36 proc., slėptų apie ištikusias finansines bėdas norėdami apsaugoti artimuosius nuo nereikalingo nerimo. Tyrimo duomenimis, taip dažniau elgtųsi moterys. Pripažinti apie finansinius sunkumus būtų gėda ketvirtadaliui lietuvių – jie veikiau bandytų juos spręsti savo jėgomis.

Gegužės 15–23 dienomis „Provident Finansai“ užsakymu kompanijos „Spinter tyrimai“ atliktoje apklausoje dalyvavo 1008 18–75 metų amžiaus Lietuvos gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių