Quantcast

Tik lietuvių nelegalių darbuotojų mažėja: pažeidėjams – 50 tūkst. eurų baudų

  • Teksto dydis:

Rudens pabaigoje Valstybinė darbo inspekcija (VDI), surengusi 10 dienų trukusią neplaninę nelegalaus darbo prevencijos ir kontrolės akciją, konstatavo, kad bendras nelegalių darbuotojų skaičius šiemet sumažėjo, tačiau užsieniečių padaugėjo. Pažeidėjams iš viso skirta 48 650 eurų baudų.

Pažeidimų įvairovė

Spalio 23 d.–lapkričio 6 d. vykdytų neplaninių patikrinimų metu visoje Lietuvoje buvo nustatyti 299 nelegalų ir nedeklaruotą darbą dirbę, neregistruotą savarankišką veiklą vykdę asmenys. Iš jų 20 nelegaliai dirbo įmonėse, 2 pas ūkininkus, 277 asmenys vykdė neregistruotą individualią veiklą, 96 asmenys dirbo nedeklaruotą darbą (pažeidžiant darbo ir poilsio režimą ar kuriems nebuvo mokamas nustatytas atlygis už darbą poilsio ir švenčių dienomis, už viršvalandinį ir naktinį darbą). Taip pat nustatytas 41 nelegaliai dirbęs užsienio šalių pilietis, iš jų 9 nelegaliai dirbo įmonėse. Kiti nelegaliai dirbę užsieniečiai vykdė neregistruotą individualią veiklą, dauguma jų – Vilniuje.

"Tokios neplaninės išskirtinės akcijos, kai sutelkiamos kone visų darbo inspektorių pajėgos, žinoma, duoda ir puikių rezultatų. Jie parodė, kad kovojant su nelegaliu ir nedeklaruotu darbu, dėmesio turime skirti neregistruotos individualios veiklos kontrolei. Tarp visų nustatytų nelegaliai, nedeklaruotą ir neregistruotą darbą dirbusių asmenų – 92 proc. neregistruotą savarankišką veiklą vykdę asmenys. Ir toliau rengsime specialias nelegalaus darbo prevencijos ir kontrolės akcijas, nepamiršdami kitų svarbių Darbo inspekcijos kontroliuojamų sričių – darbo teisės, darbuotojų saugos ir sveikatos", – sako vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius.

Rizikingiausi sektoriai

Per VDI vykdytą akciją patikrinta 140 įmonių bei 403 fiziniai asmenys. Juos inspektavo 113 darbo inspektorių. Patikrinimams pasirinkti rizikingiausi sektoriai: statybos, žemės ūkio, didmeninės ir mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų.

Daugiausia patikrinimų (431) atlikta statybos sektoriuje. Statybos įmonėse užfiksuota 13 asmenų, dirbusių nelegaliai (9 atvejai), ir 27 asmenys, dirbę nedeklaruotą darbą (6 atvejai), 259 asmenys vykdė neregistruotą individualią veiklą.

66 patikrinimai atlikti prekybos sektoriuje. Jų metu nustatyta 12 asmenų, vykdžiusių neregistruotą individualią veiklą, ir 2 asmenys, dirbę nelegaliai pas asmenį, vykdantį individualią veiklą. 15 viešojo maitinimo įmonių nustatyta 30 asmenų, dirbusių nedeklaruotą darbą, daugiausia (20) Kaune. Variklinių transporto priemonių techninės apžiūros ir remonto sektoriuje patikrinti 25 fiziniai asmenys ir 9 įmonės, užfiksuoti 7 asmenys, vykdę neregistruotą individualią veiklą.

Net 239 administracinių nusižengimų protokolai surašyti asmenims, vykdžiusiems neregistruotą individualią veiklą, 12 dėl darbo įstatymų pažeidimų (už laiko apskaitos pažeidimus, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimus), 7 įmonių atsakingiems asmenims – dėl nelegalaus darbo. Darbo inspektoriai darbdaviams taip pat pateikė 19 reikalavimų pašalinti 23 pažeidimus, iš jų 12 darbo teisės pažeidimų.

Pernai buvo daugiau

2018 m. vykdant analogišką akciją buvo nustatyti 454 nelegalų ir nedeklaruotą darbą dirbę, neregistruotą savarankišką veiklą vykdę asmenys, iš jų 48 nelegaliai dirbo įmonėse, 6 pas ūkininkus, 296 asmenys vykdė neregistruotą individualią veiklą, 94 asmenys dirbo nedeklaruotą darbą (pažeidžiant darbo ir poilsio režimą ar kuriems nebuvo mokamas nustatytas atlygis už darbą poilsio ir švenčių dienomis, už viršvalandinį ir naktinį darbą). Nustatyti 39 nelegaliai dirbę užsienio šalių piliečiai, iš jų 17 dirbo įmonėse.

Beje, pastarasis patikrinimas rodo, kad metų viduryje buvusios tendencijos ir toliau išlieka. Palyginus pirmojo šių metų ir 2018-ųjų pusmečio statistiką, pasak VDI, 1,5 karto sumažėjo dirbusių nedeklaruotą darbą. Nelegaliai dirbusių užsienio piliečių srauto augimas pirmąjį pusmetį siekė 30 proc., palyginti su pernai, tačiau dabar stabilizavosi šie mąstai gerokai sumažėjo.


Ekonomiškai išnaudojami vaikai

Gruodžio pirmąją savaitę Vilniaus miesto apylinkės teismas patvirtino VDI atlikto patikrinimo metu nustatytas aplinkybes, pripažino administracinėn atsakomybėn patrauktą pilietį A.G. kaltu dėl nelegalaus darbo bei komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimų ir skyrė jam 1 100 eurų baudą. Tačiau atsižvelgdamas į sunkią administracinėn atsakomybės patraukto asmens materialinę būklę, teismas baudą pakeitė 220 valandų viešųjų darbų, įpareigodamas juos išdirbti per 6 mėnesius nuo nutarimo įsiteisėjimo dienos.

Šių metų rugpjūtį VDI Vilniaus teritorinis skyrius gavo nepilnamečio pareiškimą dėl to, kad jis vasaros atostogų metu dirbo pagalbinius statybos darbus ir jį pasamdęs žmogus nesumokėjo jam už darbą. Darbo inspektoriai nustatė statybos objektus, kuriuose dirbo nepilnametis, surado šių objektų savininkus, surinko pažeidimo įrodymus.

VDI nustatė, kad vilnietis 32-ejų A.G., gim. 1987 m., neturėdamas verslo liudijimo ar pažymos apie gyventojo vykdomą individualią veiklą, susitardavo su statybos objektų vystytojais (savininkais) dėl statybų baigiamųjų darbų (trinkelių klojimo, aplinkos objekte sutvarkymo po statybų) atlikimo ir šiuos darbus atlikdavo. Kadangi darbų apimtys būdavo gana didelės, šiems darbams atlikti jis pasamdydavo kitus asmenis, t.y. A.G. kaip pagalbinius darbuotojus buvo pasamdęs vieną mažametį (14 m.) ir vieną nepilnametį (17 m.), pažadėjo jiems sumokėti už darbą, tačiau jiems atlikus darbus su jais neatsiskaitė.

Konstatuota, kad jis, pasinaudojęs nepilnamečių amžiumi ir nesubrendimu, gyvenimiškos patirties stoka, įstatymų neišmanymu ir nežinojimu, siekdamas pelno iš asmenų iki 18 metų veiklos, neteisingai atlygindamas už darbą ir taikydamas apgaulę, galimai ekonomiškai išnaudojo nepilnamečius. Bet sužinojęs, kad jo veikla domisi VDI, su mažamečiu už darbą skubiai atsiskaitė.

Beje, tas pats veikėjas A.G. šiemet jau buvo baustas už komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių