Quantcast

Bankų vartotojų laukia pokyčiai

  • Teksto dydis:

2016 m. Lietuva prisijungs prie bendrosios mokėjimų eurais erdvės (SEPA) – tai antrasis euro integracijos žingsnis. SEPA atneš įvairių pokyčių: visų pirma, mokėjimai eurais vyks vienodomis sąlygomis tiek šalies viduje, tiek kitose Europos valstybėse SEPA erdvėje. Kitas svarbus pokytis, kurį pajus gyventojai ir verslas, susijęs su tiesioginio debeto paslauga. Dabar teikiamos tiesioginio debeto mokėjimo paslaugos nuo 2016-ųjų tiesiog nebeliks, kadangi ji neatitinka SEPA reikalavimų.

Atsižvelgdami į tai, kad tiesioginis debetas iki šiol buvo itin patogi paslauga verslui surinkti mokėjimus iš klientų, o gyventojams – be vargo apmokėti sąskaitas už paslaugas, bankai ėmėsi ieškoti alternatyvaus patogaus sprendimo, kuris atitiktų Europos parlamento ir Tarybos reglamento nuostatas. Pasitelkdami kitų šalių patirtį, bankai savo klientams siūlys alternatyvų sprendimą patogiam lėšų iš mokėtojų surinkimui – e. sąskaitų paslaugą. Tad būsimas pokytis niekaip nesusijęs su neva naujo mokesčio diegimu, kuris nuskambėjo viešumoje.

Pagrindinis šiam pokyčiui keliamas tikslas – kad nuo kitų metų tiesioginį debetą pakeisianti e. sąskaitos ir automatinio jos apmokėjimo paslauga nesudarytų jokių nepatogumų nei mokėtojams, nei lėšas surenkančioms įmonėms.

„Nauja e. sąskaitos paslauga bus ypač patogi mokėtojams. Tai patraukli alternatyva dabar galiojančiai tiesioginio debeto mokėjimo paslaugai. Mokėtojams nereikės imtis jokių papildomų veiksmų. Tiesiog dabar galiojantys tiesioginio debeto sutikimai, jei klientas nenuspręs kitaip, bus keičiami į e. sąskaitos automatinio mokėjimo sutartis, todėl papildomai klientui rūpintis niekuo nereikės. Naudodamiesi internetine bankininkyste gyventojai galės pasirinkti – vieno mygtuko paspaudimu lengvai atlikti mokėjimą arba tiesiog pasirinkti automatinį apmokėjimą. Sąskaitas iš įvairių paslaugų tiekėjų mokėtojai gaus vienoje vietoje – bus ypač patogu peržiūrėti ir apmokėti. Bankai jau dabar taiko visus įmanomus resursus, kad perėjimas į sklandų e. sąskaitos paslaugos teikimą gyventojams nesudarytų nepatogumų”, - pažymi Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas. Tuo tarpu paslaugas teikiančios įmonės, planuojančios naudotis e. sąskaita, jau yra informuotos ir skatinamos imtis visų reikalingų veiksmų, kad migravimas iš tiesioginio debeto į e. sąskaitos teikimo sistemą būtų sklandus.

Maža to, naujieji reikalavimai tarp bankų padidins konkurenciją dėl klientų. Į mokėjimų rinką Lietuvoje žengia nauji žaidėjai, o tai gyventojams turėtų suteikti dar daugiau galimybių pasirinkti.

Kiekvienas bankas apie galimas e. sąskaitos paslaugos teikimo detales skelbs individualiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
neturiu ka rasyti viskas teisingai parasyta

Nejuokinkit

Nejuokinkit portretas
Kokių dar "bankų vartotojų"? Reikėjo rašyt tiesiai šviesiai, kaip yra: "bankų baudžiauninkų". Nes kaip caro laikais baudžiauninkai prie pono, taip dabar žmonės prie bankų prievarta prirakinti. Nebūtų varžoma laisvė atsiskaityti grynaisiais - mikliai bankai liautųsi išsidirbinėt! O kol kas bankai mus vartoja, ir vartoja per visus galus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių