Quantcast

Teismas spręs, ar „Elektrum Lietuva“ teisėtai nebeperka elektros iš Vydmantų parko

  • Teksto dydis:

Teismas turės spręsti, ar Latvijos energetikos milžinės „Latvenergo“ antrinė bendrovė „Elektrum Lietuva“ teisėtai sustabdė elektros pirkimą iš Vakarų sankcijų suvaržytos elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuvos“ grupės įmonės „Vydmantai wind park“ valdomo Vydmantų vėjo parko.

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį panaikino pernai lapkritį priimtą Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria buvo sustabdyta byla pagal „Vydmantai wind park“ ieškinį „Elektrum Lietuvai“. 

„Apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad civilinė byla buvo sustabdyta nepagrįstai – ji nėra susijusi su administracine byla, kurioje ieškovė ginčija Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos veiksmus ir sprendimus įtraukti ją į sąrašą asmenų, kuriems taikomos tarptautinės sankcijos“, – teigiama Apeliacinio teismo pranešime.

„Vydmantai Wind Park“ pirmosios instancijos teismo prašė pripažinti, kad „Elektrum Lietuva“ neteisėtai sustabdė 2020 metų rugsėjį pasirašytą sutartį pirkti elektrą iš Vydmantų vėjo parko, taip pat iš nepriklausomos tiekėjos priteisti 1,3 mln. eurų baudą už vienašališką sutarties sustabdymą, 1,6 mln. eurų skolą už patiektą elektrą, 91 tūkst. eurų delspinigių už pavėluotą atsiskaitymą bei 6 proc. palūkanas nuo visos priteistos sumos.

Apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad civilinė byla buvo sustabdyta nepagrįstai.

Apeliacinis teismas pabrėžė, kad bylos sustabdymas yra nesuderinamas su siekiu užtikrinti nacionalinį saugumą ir užsienio politikos interesus, be to, byloje turi būti vertinamas tik „Elektrum Lietuvos“ sprendimo sustabdyti sutartį teisėtumas.

„Nepriklausomai nuo administracinės bylos baigties, pirmosios instancijos teismas, nagrinėdamas tarp šalių kilusį ginčą, turėtų nustatyti, ar egzistavo teisinis ir faktinis pagrindas „Elektrum Lietuvai“ imtis veiksmų sustabdant sutarties (...) vykdymą“, – teigiama teismo pranešime.

Pernai liepą „Elektrum Lietuva“ BNS informavo, jog nebeperka elektros, pagamintos „Vydmantai wind park“ valdomame Vydmantų vėjo parke. Pagal 2020 metų rugsėjį pasirašytą sutartį „Elektrum Lietuva“ trejus metus buvo įsipareigojusi įsigyti visą šiame vėjo jėgainių parke pagamintą elektrą.

2022 metų gegužę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) paskelbė, jog dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu įšaldytos Rusijos valstybinės energetikos monopolijos „Inter RAO“ kontroliuojamos elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ grupės įmonės „Vydmantai wind park“ lėšos.

Vakarų Lietuvoje esančiame Vydmantų vėjo parke yra 15 elektrinių, kurių bendra instaliuota galia siekia 30 megavatų (MW). 2021 metais vėjo parkas pagamino 57 gigavatvalandes (GWh) elektros energijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Lietuva pati pasigamina tik apie30proc. savos elektros , bet ESO neduoda leidimų statyti saulės jėgaines , o po to niekas neduoda teisės prisijungti , motyvuodami , kad per silpnos linijos , BET KAIP TOS LINIJOS ATLAIKĖ , KAI DAR VEIKĖ IGNALINOS AE, mano nuomone tai yra sąmoningas energetikų SABOTAŽAS , pasižiūrėkim kas pas mus vadovauja ministerijoms -- sveikatos- buhalteris , krašto apsaugos- gydytojai , energetikai - vėl velniai žino kas , kuriam organizuojamos apkaltos , žemės ūkio- kažkoks gamtosaugininkas , kuris ankasčiau buvo išpašalvonytas iš ministrų ,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių