Quantcast

Teismas: bankrutuojančiai „Inter Rao Lietuvai“ veiklos apribojimai sumažinti teisėtai

  • Teksto dydis:

Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojamai bankrutuojančiai elektros tiekėjai „Inter RAO Lietuva“ pagrįstai leista tęsti veiklą, penktadienį pranešė apeliacinis teismas.

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį neskundžiama nutartimi paliko galioti 2022 metų lapkričio Vilniaus apygardos teismo (VAT) sprendimo dalį, kuria „Inter Rao Lietuvai“ sumažintas taikytų laikinųjų apsaugos priemonių mastas.

Anot teismo, laikinųjų apsaugos priemonių mastas sumažintas teisėtai, nes tai suteikia galimybę įmonei tęsti veiklą ir gauti pajamų, kurios gali būti panaudotos atsiskaitymui su kreditoriais.

„Uždraudus veiklą būtų apribotos galimybės vykdyti veiklą, iš kurios gaunamos pajamos ir didinamas atsakovės turtas, taip pat kreditorių finansinių reikalavimų patenkinimo galimybės“, – pranešė teismas.

Pernai lapkritį VAT patenkino „Inter RAO Lietuvos“ prašymą sumažinti laikinąsias apsaugos priemones ir leisti šaukti kreditorių susirinkimus, priimti sprendimus, išskyrus susijusius su turto realizavimu ir perleidimu, vykdyti sutartis bei einamuosius mokėjimus, rinkti lėšas iš skolininkų, dalyvauti teisminiuose ginčuose.

Tiesa, teismas neleido naftos produktų gamintojai „Orlen Lietuva“, Lietuvos paštui ir cigarečių gamybos bendrovei „Philip Morris Lietuva“ susipažinti su nevieša bylos medžiaga, todėl jos Vilniaus apygardos teismo nutartį skundė ir prašė šios teisės.

Apeliacinis teismas nusprendė, kad įmonių advokatai turi teisę susipažinti su bylos medžiagos dalimi, bet negali daryti ir gauti jos išrašų, nuorašų ir kopijų – tai, teismo vertinimu, „Inter Rao Lietuvos“ interesams nepakenks.

„Byloje nėra jokių duomenų, jog šių bendrovių advokatų susipažinimas su nevieša bylos medžiagos dalimi pažeis atsakovės teises ir teisėtus interesus ir sukels ar galbūt galės suketi atsakovei žalos“, – konstatuojama nutartyje.

„Inter RAO Lietuvos“ kreditoriai neteisminį bendrovės bankrotą inicijavo pernai birželį, iš 2,1 tūkst. jų pateiktų maždaug 43 mln. eurų reikalavimų patvirtinta daugiau nei 30 mln. eurų. Spalį VAT pritaikius laikinosios apsaugos priemones, įmonės veikla buvo apribota.

Bankrotas inicijuotas po to, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba kovo viduryje apribojo „Inter RAO Lietuvos“ galimybes atlikti bankų operacijas, o gegužę dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos. 

Baltijos šalys gegužės 22-ąją sustabdė prekybą „Inter RAO Lietuvos“ tiekiama rusiška elektra, o Valstybinė energetikos reguliavimo taryba birželio pabaigoje panaikino jos elektros eksporto, importo bei nepriklausomo tiekėjo licencijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

????

???? portretas
Kaip ir rašiau - nesame šeimininkai savo šalyje. Arba ruskiai, arba ES vyresnieji broliai. dabartinė Lietuva nė iš tolo neprilygsta tarpukarinei, nes tada per 20 metų ne tik kad atkūrė nepriklausomybę, atgavo Klaipėdos kraštą, bet ir pavyzdingai tvarkė ekonomiką - ne tik nepaliko skolų, bet paliko kapitalo užsienio bankuose, veikiančius fabrikus, dvarus, kuriuos sunaikino ši formacija. Pav. neliko cukraus pramonės, plytinių, pieninių, mėsinių, iš daugybės dvarų liko tik griuvėsiai (griūvančios sienos, apleistos ir vienos). O iš tarybinio laikotarpio - energetiką iš perteklinės padarė elgetinę, renkančią trupinius iš svetimų rankų, naftos pramonę padovanojo, kaip pavadinsi gautus trupinius ir prichvatizavimo. Ir dar daug kt. Ir ko čia stebėtis, kad mažėja žmonių - o ką čia veikti, ar būti kokiu indų plovėju kokioje nors užeigoje, ar dirbti statyboje vergiškomis sąlygomis, nes yra pigios darbo jėgos iš pabėgėlių. Juk turintis kvalifikaciją iškeliauja ieškoti darbo su tinkamu atlyginimu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių