Quantcast

T. Povilauskas: gruodį galima mėnesio defliacija

Metinei Infliacijai Lietuvoje toliau mažėjant, gruodį galima sulaukti mėnesio defliacijos, sako SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

„Šiandien įdomiausia gruodžio infliacija. Su tokiomis krentančiomis degalų kainomis turbūt pabaigsime šiuos metus geriau nei tikėjomės. Kol kas visi ženklai rodo, kad gruodį mes galime būti net labai arti mėnesinės defliacijos“, – ketvirtadienį BNS sakė T. Povilauskas.

T. Povilausko teigimu, lapkričio infliacijos didėjimo pagrindinis veiksnys, kaip ir prognozuota, buvo maisto prekių brangimas, kurį ekonomistas vadina istoriškai dideliu. 

„Įdomiausia buvo pasitikrinti, kurios prekės ir paslaugos darė didžiausią įtaką infliacijai, ar tai pasiteisino. Kaip matome, iš esmės pasiteisino: mėnesinę infliaciją palaikė maisto kainos, jos per mėnesį didėjo 2,5 proc. Jų infliacija istoriškai didelė, per metus jos padidėjo 36 proc. Čia buvo svarbiausias veiksnys, kuris lapkritį dar lėmė infliacijos didėjimą“, – kalbėjo T. Povilauskas.

Statistikai ketvirtadienį pranešė, kad lapkritį, palyginti su spaliu, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 2,5 proc., labiausiai pabrango cukrus, kava, konservuota žuvis, duona.

Statistikos departamento duomenimis, aukščiausia mėnesio infliacija šiemet buvo rugsėjį, kai kainos padidėjo 2,9 proc., spalį jis siekė 1,2 proc. Mėnesio infliacija lapkritį siekė 0,4 proc., metinė – 22,9 proc., o vidutinė metinė – 18,8 proc. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tegul nepasakoja vaikisku pasaku naivuoliai galir tiki tais sapnais
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių