Quantcast

„Swedbank“ blogina Lietuvos BVP prognozę – šiemet smuks 0,3 proc.

  • Teksto dydis:

Bankas „Swedbank“ blogina šių ir kitų metų Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozes – manoma, kad šiemet šalies ekonomika smuks 0,3 proc., o kitąmet augs 1,8 proc.

Spalį bankas prognozavo, jog 2023 metais šalies ekonomika neaugs, o 2024 metais – augs 2,1 proc.

„Lietuvos ekonomika yra labai subalansuota, konkurencinga, be jokių akivaizdžių disbalansų, bet matydami, kad esame tarp penkių atviriausių pasaulio ekonomikų, priklausomi nuo eksporto, tarptautinės prekybos, negalime sakyti, kad tai mūsų nepaveiks“, – prognozių pristatyme antradienį sakė banko ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Jis taip pat pastebėjo, kad ekonomikos sumažėjimas galėtų būti vadinamas atvėsimu, o ne krize.

N. Mačiulio teigimu, praėjusiais metais Lietuva nustebino – prasidėjus karui Ukrainoje bankas prognozavo, kad tiek dėl tiekimo grandinių sutrikimų, tiek dėl kitų priežasčių, BVP augimas sieks 1 proc., tačiau N. Mačiulio vertinimu, Lietuvos BVP augimas 2022 metais siekė 2,5 proc.

Prognozuojama, kad vidutinė metinė infliacija šiemet Lietuvoje sieks 9,2 proc. o kitąmet – 2 proc.

„Šių metų pabaigoje prognozuojame, kad gruodį prekių ir paslaugų kainos bus tik 2 proc. didesnės nei buvo 2022 metų gruodį“, – sakė N. Mačiulis.

Anot jo, gruodį, palyginti su 2022 metų gruodžiu, Lietuvoje turėtų būti stebima prekių defliacija, o paslaugos bus maždaug dešimtadalius brangesnės dėl kylančių atlyginimų ir darbo sąnaudų.

„Šiemet infliacija nebus problema, apie tai nebus daug kalbama“, – sakė N. Mačiulis.

„Swedbank“ teigimu, nedarbo lygis šiemet Lietuvoje sieks 6,5 proc., o 2024 metais – 6 proc. Tuo metu vidutinis mėnesio atlyginimas šiemet augs 9,5 proc., o kitais metais – 7 proc.

Remiantis banko ekonomistų prognoze, kone visų euro zonos valstybių BVP šiemet beveik neaugs, o kai kuriose tikėtinas trumpalaikis nuosmukis. Manoma, kad šiemet Estijos BVP išliks nepasikeitęs, o Latvijos BVP sumažės 0,9 proc.

„Swedbank“ ekonomistai prognozuoja, kad šiemet pasaulio BVP augs 2 proc., o atsigavimas tikėtinas kitais metais, kuomet atslūgs infliacija ir centriniai sumažins palūkanų normas.


Šiame straipsnyje: BVPSwedbanknuosmukis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių