Quantcast

Švietimo ministerijai – ir valdančiųjų, ir opozicijos kritika dėl Sporto rėmimo fondo

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) spalio pabaigoje pateikus antikorupcinį Sporto rėmimo fondo vertinimą, tiek Seimo valdantieji, tiek opozicija kritikuoja fondą kontroliuojančią Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją.

Tarnybos ekspertai nustatė, kad fondo reglamentavimas nėra pakankamai išsamus, gali būti skirtingai interpretuojamas ir nevienareikšmiškai taikomas.

Be kita ko, nėra išsamiai reglamentuota paraiškų finansavimui gauti vertintojų bei ekspertų skyrimo tvarka, neviešinamas ekspertų sąrašas, taip pat neaišku, kas ir kokia tvarka remdamasis priima sprendimą dėl galutinio projektui skirto finansavimo dydžio.

Kritiškai vertinamas ir labai žemas projekto praeinamumo balas, vertinant projekto atitikimą specialiesiems sporto projektų kriterijams, taip pat ir šiuo metu sudarytos sąlygos tam pačiam pareiškėjui teikti penkias paraiškas finansavimui gauti pagal nurodytas remtinas sporto sritis.

„Išanalizavus sporto projektus, kuriems buvo skirtas finansavimas šiais metais visose penkiose remtinose srityse, nustatyta, kad kai kuriems pareiškėjams parama skirta kelis kartus už iš esmės identiškas projekto veiklas. Tai ydinga tiek antikorupciniu, tiek konkurenciniu požiūriu, nes sukuria nelygias sąlygas pareiškėjams gauti finansavimą, taip pat neišvengiama dvigubo finansavimo rizika“, – rašoma STT pranešime.

R. Karbauskis: gali kilti problemų dėl pasitikėjimo

Antikorupcinio Sporto rėmimo fondo vertinimo prašęs valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad šias problemas būtina išspręsti, nes kitaip gali kilti problemų dėl pasitikėjimo Sporto rėmimo fondu.

„Aišku, kad reikia sutvarkyti tas problemas, kurios yra šiandien ir kurias konstatavo STT. Akivaizdu, kad pinigų Sporto rėmimo fonde daugėja ir problemų neišsprendus, gali kiti kitos problemos dėl pasitikėjimo tuo fondu“, – BNS sakė R. Karbauskis.

„Visa tai, ką rekomenduoja padaryti STT, tai nėra rekomendacija Seimui. Švietimo ministerija, kuri nustato tuos dalykus, kuriuos rekomenduoja koreguoti STT. Apie tai eina kalba“, – pridūrė jis.

Jis teigia, kad jam labiausiai kliūna neviešinamas projektų paraiškas vertinančių ekspertų ir vertintojų sąrašas.

„Taip neturi būti. Tai turės būti koreguojama, nes nėra net kalbos. Sąrašas turėtų būti viešas, tada nekiltų klausimų. Būtų galima tada patikrinti ryšius. Jeigu kyla klausimų dėl neskaidrumo, tai kyla tada klausimas, kas tas paraiškas vertina“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

Anot jo, Švietimo ministerija turi du mėnesius įvertinti STT pastabas ir pataisyti Sporto rėmimo fondo reglamentavimą, kitu atveju „valstiečių“ lyderis žada „labai sunkų pokalbį“.

„Jeigu padarytos klaidos, jas reikia analizuot ir jas taisyti. Mano kreipimasis ir buvo tam, kad įvertintume, kiek yra skaidri fondo veikla. Dabar sutvarkysim šituos klausimus. Jeigu reikės Seime kokį įstatymo straipsnį pataisyti, tada taip – taisysim. Bet politikai ministerijoje dabar turės progą, kiek aš suprantu, du mėnesius, susitvarkyti ir įvertinti visas pastabas“, – sakė R. Karbauskis.

„Jeigu to nebus padaryta, aš galiu pažadėti, kad pokalbis bus labai sunkus. Ir teks ateiti į Seimą bei atsiskaityti už kiekvieną sprendimą, kuris priimtas. Švietimo ministerija ne ministro ir ne viceministrų, bet valdininkų lygyje yra labai linkusi diskredituoti, ką daro šita Vyriausybė ir šitas Seimas (...) Iš valdininkų lygio kartais išeina tokie sprendimai, kurie labiau kenkia negu padeda“, – teigė jis.

A. Salamakinas: kokio tik velnio ten nerasi

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos nariui, opozicinių socialdemokratų atstovui Algimantui Salamakinui irgi užkliuvo neviešinamas projektus vertinančių ekspertų ir vertintojų sąrašas.

„Kur nedurtum, ten kiaura (...) Jeigu aš randu, kad apie 60 tūkst. skirta pirčių kompleksui, klausiu, kas čia per daiktas? Man atsako, kad ekspertai paskyrė. Aš sakau, duokit man tą ekspertą, noriu su juo padiskutuot. Jie sako, kad mes negalim tų ekspertų rodyt, nes jie įslaptinti. O ten visokių yra: ir šokių batelių, ir kokio tik velnio ten nerasi“, – BNS sakė A. Salamakinas.

Seimo socialdemokratai taip pat skelbia, kad kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininko, „valstiečio“ Kęstučio Smirnovo galimos įtakos ministerijos vadovybei skirstant Sporto rėmimo fondo lėšas.

„Ir kada matai, kad kažkoks graplingas, kuriam visą laiką vadovavo K. Smirnovas, gauna pinigus, o kitoms federacijoms nieko nėra. Pasirodo, Lietuvos sporto šaka numeris vienas tapo graplingas. Ką tas keiksmažodis reiškia, ne kiekvienas dar supras. Akivaizdu yra, kad K. Smirnovas turbūt stumia pinigus į savo pusę“, – teigė A. Salamakinas.

„Kodėl neina pinigai tiems, kurie ruošia olimpinius čempionus, kurie veža medalius, kurie ruošia žmones, garsinančius Lietuva“, – pridūrė jis.

BNS primena, kad po pakartotinio vertinimo 38,4 tūkst. eurų sporto inventoriui ir įrangai įsigyti su projektu „Sveikame kūne – sveika siela“ gavo Šakių sporto klubas „Audra“, vadovaujamas K. Smirnovo žmonos Gintarės Bubnytės-Smirnovienės.

K. Smirnovas anksčiau BNS teigė nežinojęs, kad žmonos vadovaujama įstaiga siekia Sporto rėmimo fondo finansavimo.

„Aš neprivalau žinoti ir neturiu laiko domėtis teikia ar neteikia. Manau, kad jie teikia ir daugiau projektų. Ir aš, kaip jums sakau, tai mano žmona neturi teisės dalyvauti darbo rinkoje? Aš oficialiai nežinojau to dalyko“, – yra sakęs Seimo narys.

Tuo metu „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis teigia, kad jo bendražygis K. Smirnovas negalėjo daryti jokios įtakos sporto pinigų skirstymui.

„Šiuo atveju nesiimsiu vertinti savo kolegos ar su juo susijusių organizacijų. Reikia konstatuoti aiškiai, kad kas nors yra pažeista. Problemos yra ne Seime, o pačiame fonde. Bet kurį Seimo narį galima kažkuo kaltinti, bet jie čia neturi jokios įtakos“, – sakė R. Karbauskis.

„Seimo narys K. Smirnovas negali jokios įtakos daryt. Jo įtaka šitoje vietoje neįmanoma“, – pridūrė jis.

Ministerija po STT išvadų ėmėsi veiksmų

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija tą pačią savaitę, kai buvo paviešintos išvados, pranešė Vyriausybei teikianti atnaujintą Sporto rėmimo fondo tvarką.

Projekte siūloma 10 proc. didinti lėšas sporto bazių plėtrai, priežiūrai ir remontui, taip pat papildomų balų vertinimo metu skirti ne trumpiau nei ketverius metus vykdomos sporto veiklos projektams, nustatyti atskirą finansavimą tarptautiniams renginiams.

Be kita ko, projekte patikslintos ekspertų atrankos procedūros, jiems nustatytas nepriekaištingos reputacijos reikalavimas, apibrėžtas Valstybės tarnybos įstatyme, taip pat detalizuoti vertinimo kriterijai.

Kaip BNS perduotame komentare teigia už sporto sritį atsakinga viceministrė Kornelija Tiesnesytė, šie pakeitimai atlikti derinant su Lietuvos savivaldybių asociacija, Teisingumo, Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijomis, Lietuvos sporto federacijų sąjunga bei asociacija „Sportas visiems“.

Pasak viceministrės, projektų paraiškas vertinančių ekspertų sąrašas neviešinamas, siekiant sumažinti galimybę jiems daryti įtaką.

„Siekiant jų vertinimo objektyvumo ir nešališkumo, sumažinti galimybę daryti jiems išorinę įtaką, manytina, kad konfidencialumas yra būtinas. Kadangi sritis yra specifinė, ekspertų pasirinkimo galimybė nėra labai didelė“, – teigia K. Tiesnesytė.

Ji priduria, kad yra galimybė viešinti dalį informacijos, kuri reglamentuotų ekspertų veiklą, pavyzdžiui – sutarties formą, taip pat viceministrė teigia, kad ekspertai nėra viešinami ir Europos Sąjungos sporto rėmimo programose.

Kaip skelbia ministerija šiemet buvo paskirstyta beveik 13,7 mln. eurų Sporto rėmimo lėšų. Kitąmet fondą turėtų sudaryti beveik 18 mln. eurų, o dar po metų – 21,3 mln. eurų.

Švietimo ministerijos duomenimis, šiemet sulaukta 1394 paraiškų, tinkamomis pripažintos 1053 paraiškos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių