Quantcast

Švenčių dekoracijos – atliekos, kurias būtina perdirbti

  • Teksto dydis:

Laikotarpiu tarp Padėkos dienos ir Naujųjų metų amerikiečiai sukaupia net 25 proc. daugiau šiukšlių nei per bet kurią kitą metų dalį – panašiai turbūt sukaupiame ir mes. Tarp šiukšlių atsiduria ir neveikiančios elektrinės dekoracijos bei girliandos – atliekos, kurias būtina perdirbti.

Skelbiama, kad laikotarpiu tarp Padėkos ir Naujųjų metų amerikiečiai ne tik kad sukaupia ketvirtadaliu daugiau šiukšlių nei per bet kurią kitą metų dalį, bet ir kalėdinėms dekoracijoms išleidžia milijardus JAV dolerių. Pavyzdžiui, 2011 metais įvairioms kalėdinėms namų ir eglutės dekoracijoms, LED lemputėms, pripučiamiems Kalėdų Seneliams JAV gyventojai išleido 6 mlrd. dolerių.

Įvairios elektrinės dekoracijos ir girliandos pasaulyje yra populiarios per visas šventes, ne tik kalėdiniu laikotarpiu. Tačiau elektrinės girliandos ant namų dažniausiai kabinamos belaukiant Kalėdų ir Naujųjų metų.

„Lauko ir namų elektrinės girliandos, įvairios kalėdinės dekoracijos ir eglutės žaislai džiugins mus bent jau iki Trijų karalių, dienos, kai baigiasi šventinis laikotarpis. Jei vis tik po kelerių metų dekoracijos tapo netinkamos naudojimui, nemeskite jų į buitinių atliekų konteinerius. Kartais neveikiantiems daiktams užtenka nedidelio remonto, po kurio jie mus džiugina ir toliau. Tais atvejais, kai šie daiktai iš tiesų yra nebetinkami naudojimui, jie turi būti perdirbami“, – sako Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO) vadovė Veronika Masalienė.

Netinkamos naudojimui elektrinės dekoracijos ir girliandos, kaip ir kita smulki ar stambi elektros ir elektroninė įranga, yra atliekos, kurių perdirbimu pasirūpina licencijuoti atliekų tvarkytojai. Perdirbant elektronikos atliekas taupomi gamtos ištekliai ir gamybos sąnaudos. Išmetus elektronikos prietaisus į buitinių atliekų konteinerius, dėl kai kuriuose gaminiuose esančių pavojingų medžiagų kyla pavojus aplinkai ir žmonėms, prarandama antrinė žaliava naujiems gaminiams.

Pasak EGIO vadovės, Lietuvoje yra visos sąlygos tinkamai pasirūpinti elektronikos atliekomis. Joms priskiriamos ir elektrinės dekoracijos bei girliandos.

„Gyventojai senas elektrines dekoracijas ir girliandas, kaip ir kitas elektronikos atliekas, gali nešti į bet kurią šių daiktų platinimo vietą ar priduoti į didesniuose prekybos centruose esančias surinkimo talpas. Elektros ir elektroninės įrangos atliekas nemokamai iš gyventojų priima ir atliekų surinkimo aikštelės bei specialios gamintojų ir importuotojų įsteigtos elektronikos atliekų priėmimo vietos, šias atliekas galima pristatyti ir jas tvarkančioms įmonėms arba išsikviesti atliekų tvarkytoją į namus. Jei vis tik kyla klausimų, kur dėti elektronikos atliekas, atsakymų ieškokite internetinėje svetainėje www.atliekos.lt“, – pataria V. Masalienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o pas mus jų tiesiog nėra

o pas mus jų tiesiog nėra portretas
eglutė plastikinė, žaisliukai ir girliandos saugomi iki sekančių metų. Viskas švaru ir taupu, jokiu papildomų išlaidų ar atliekų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių