Quantcast

Sutvarkytos dvi atliekomis užterštos teritorijos Rokiškio rajone

  • Teksto dydis:

Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio valdybos Kupiškio aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai kovo pabaigoje Rokiškio rajone nustatė dvi įvairiomis atliekomis užterštas teritorijas. Bendradarbiaujant su Rokiškio rajono savivaldybe, atliekos buvo priduotos teisėtiems atliekų tvarkytojams.

Per prevencinę išvyką Kavoliškio kaime viename nenaudojamame garaže, rasta ir pavojingųjų, ir nepavojingųjų atliekų: naudotos alyvos, senų padangų, automobilių plastiko atliekų. Kačergiškio kaime buitinėmis ir kitomis atliekomis buvo užteršta apie 800 kv. m žemės sklypo.

Atliekų tvarkymo įstatyme numatyta, kad tais atvejais, kai atliekos yra savivaldybės teritorijoje ir nėra galimybių nustatyti jomis atsikračiusio asmens, sutvarkymą organizuoja savivaldybė. Tad šįkart teritorijas sutvarkė ir atliekas teisėtiems tvarkytojams pridavė Rokiškio rajono savivaldybė.

„Norisi priminti paprastą dalyką: kai teršėjo neįmanoma nustatyti, už atliekų sutvarkymą sumokame patys, todėl mūsų visų tikslas turėtų būti ne tvarkyti kitų išmestas šiukšles, o išvis neleisti teršti. Taigi, pamačius, kad kažkas verčia atliekas ten, kur jam patogu, reikėtų iškart reaguoti: nufilmuoti ar nufotografuoti ir skambinti 112“, – sakė Kupiškio aplinkos apsaugos inspekcijos vyr. specialistė Danutė Baronienė.

Taigi, pamačius, kad kažkas verčia atliekas ten, kur jam patogu, reikėtų iškart reaguoti.

Kur dėti senas padangas ir kitas automobilines atliekas 

– Paprastai padangas vairuotojai keičia autoservisuose, todėl ten galima nemokamai palikti tiek padangų, kiek keičiama.  

– Už padangų tvarkymą atsakingi padangų gamintojai ir importuotojai, todėl pardavėjas turi pranešti pirkėjui, kad į padangos kainą jau įskaičiuotos ir jos sutvarkymo išlaidos. Taigi pirkėjas į prekybos vietą gali atvežti tiek padangų atliekų, kiek pirko. 

– Panaudotos padangos, alyva, filtrai, aušinimo skysčiai, akumuliatoriai ir kitos transporto priemonių priežiūros ir remonto atliekos iš gyventojų nemokamai surenkamos stambiųjų atliekų surinkimo aikštelėse. Jų adresus, darbo laiką ir kitą informaciją galima rasti savivaldybių svetainėse arba www.atliekos.lt. 

– Neribotais kiekiais automobilines atliekas galima priduoti atliekų tvarkytojams, bet ši paslauga gali būti mokama. 

– Veiklos vykdytojas (pvz., automobilių servisai) privalo priimti visas transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto veiklos metu susidariusias nepavojingąsias ir pavojingąsias atliekas. Jas grąžinti transporto priemonės savininkui ar naudotojui draudžiama. Šis punktas netaikomas pakartotiniam naudojimui tinkamoms detalėms. 

Atsakomybė

– Visos baudos už į aplinką išmestas atliekas numatytos Administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnyje.

– Baudos dydis svyruoja nuo 30 iki kelių tūkstančių eurų, priklausomai nuo atliekų kiekio ir nuo to, ar išmestos atliekos pavojingos, ar ne. 

– Gali būti skaičiuojama ir aplinkai padaryta žala. Tais atvejais, kai padangos deginamos, skiriama ir bauda, ir skaičiuojama žala aplinkai. 

Kilus klausimų, galima pasikonsultuoti su Aplinkos apsaugos departamento specialistais telefonu 8 700 02022 arba el. paštu konsultacijos@aad.am.lt     

Apie aplinkosauginius pažeidimus galite pranešti telefonu 112.    



NAUJAUSI KOMENTARAI

ditė

ditė portretas
1 ,ar gali būti nuotekos įrengtos magistraliniame griovyje 2 kai . iš pirties viskas nutekinama į magistralinį griovį 3. sodininkams pasistatyti tualetus miške
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių