Quantcast

Sunkmečio investicijos davė daugiausiai grąžos

  • Teksto dydis:

Praėjus dešimčiai metų nuo antros pakopos pensijų reformos pradžios, UAB „SEB investicijų valdymas“ savo klientams jau išmokėjo 48,5 mln. litų pensijų išmokų. Iš jų 37,3 mln. litų buvo sumokėta pensijų fondo dalyviams, sulaukusiems pensinio amžiaus (kaip vienkartinė, periodinė išmoka ar pensijų  anuitetas), 11,2 mln. litų – pensijų fondo dalyvių mirties atveju jų artimiesiems. Per dešimt metų vidutinės rizikos pensijų fondo „SEB pensija 2“ dalyviai, kurie kaupti pradėjo jau 2004 metais, vidutiniškai gavo 16,7 proc. grynosios investicijų grąžos.

„Pelningiausios antros pakopos pensijų fondų dalyviams buvo įmokos, pervestos fondų veiklos pradžioje – 2004 metais – kurių grynoji grąža (t. y. investicijų grąža, apskaičiuota atsižvelgiant į atskaitymus iš pensijų įmokų ir pensijų turto) per visą laikotarpį iki šiandien siekia net iki 53 proc., ir įmokos, kurios buvo investuotos 2008-2009 metais. Nors daugelis šį laikotarpį prisimena kaip vieną tamsiausių ekonomine prasme, tačiau investicijos, kai už krizės metu pervestas įmokas buvo įsigyta atpigusių vertybinių popierių, buvo vienos pelningiausių ir iki šių dienų yra davusios iki 62 proc. grynosios investicijų grąžos. Be to, pensijų fondų investicinę grąžą iš dalies lėmė ir įmokų periodiškumas. Į privačius pensijų fondus „Sodros“ įmokos pensijų reformos pradžioje būdavo pervedamos ir investuojamos kasmet kiekvieną ketvirtį, o nuo 2010 metų – kiekvieną mėnesį,“ - sako UAB „SEB investicijų valdymas“ generalinis direktorius Virgilijus Mirkės.

Pasak V. Mirkės, sunkmetis šiek tiek pakeitė ir pačią pensijų fondų investavimo strategiją.

„Mūsų fondai, kurie ir prieš krizę investavo visame pasaulyje, po krizės tapo dar labiau diversifikuoti. Investuojame ne tik į akcijas ar obligacijas, bet ir į žaliavas bei kitas alternatyvias turto klases. Visoje rinkoje pakito ir rizikos suvokimas – šiandien investavimo rizika yra labiau reguliuojama norint ateityje išvengti didesnių nuosmukių,“ - sako V. Mirkės.

UAB „SEB investicijų valdymas“ duomenimis, antros pakopos pensijų fonduose šiandien daugiausia kaupia 30-45 metų žmonės. 72 proc. „SEB investicijų valdymo“ klientų ateičiai kaupia vidutinės rizikos pensijų fonduose. Rečiau pasirenkamas rizikingas pensijų fondas (15 proc.) ar konservatyvaus investavimo pensijų fondas (13 proc.).

„Tiems gyventojams, kuriems iki pensijos liko daugiau negu 15 metų, rekomenduojame kaupti didesnės rizikos fonduose ir taip gauti didesnę negu vidutinę investicinę grąžą. Pastebime, kad toks kaupimas labiau patrauklus mūsų klientams vyrams – jie sudaro 56 proc. rizikingiausio pensijų fondo „SEB pensija 3“ dalyvių. Konservatyvų kaupimą, kaip ir rekomenduojama, renkasi vyresnio amžiaus žmonės, labiau – moterys, kurios sudaro 53 proc. konservatyvaus investavimo pensijų fondo „SEB pensija 1“ dalyvių,“ – sako V. Mirkės.

Antros pakopos pensijų fonduose pensijai kaupia 252 706 UAB „SEB investicijų valdymas“ klientai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių