Quantcast

Sumažinus palūkanas Lietuva sutaupys beveik 70 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Pagal pasirašytą sutartį su Europos investicijų banku (EIB), Finansų ministerijos prašymu buvo peržiūrėtos ilgalaikės paskolos dalies palūkanų norma, kuri nuo gruodžio bus sumažinta nuo esamos 3,24 proc. iki 0 proc. Per ateinančius 15 metų, iki galutinio paskolos dalies grąžinimo, tai leis Lietuvai sutaupyti apie 69,6 mln. eurų arba vidutiniškai po 4,6 mln. eurų kasmet, sakoma Finansų ministerijos pranešime.

Dar 2009 metais buvo pasirašyta sutartis su EIB dėl 1 mlrd. 132 mln. eurų ilgalaikės paskolos, kuri buvo skirta užtikrinti 2007–2013 metų Europos Sąjungos lėšomis finansuojamų struktūrinių projektų bendrafinansavimą: transporto, energetikos, aplinkosaugos, inovacijų ir kitoms sritims pagal 2007–2013 metų laikotarpio Žmogiškųjų išteklių plėtros, Ekonomikos augimo ir Sanglaudos skatinimo veiksmų programas.

Visa suteikta paskola buvo išimta keturiomis dalimis. 2009 metais pervesta I (340 mln. eurų) ir II (340 mln. eurų) paskolos dalys, 2010 metais Lietuvai buvo pervesta III (340 mln. eurų) paskolos dalis, kuri turės būti grąžinta 2035 metais gruodžio 13 d. Būtent šiai paskolos daliai buvo nustatyta 3,24 proc. palūkanų norma, tačiau, perfiksavus palūkanas, jos sumažėjo iki 0 proc.

I ir II paskolų dalių palūkanos buvo sumažintos ir praėjusiais metais. 2019 metais I dalies palūkanų norma buvo sumažinta nuo 3,828 iki 0,897 proc., II dalies palūkanos sumažėjo nuo 4,01 iki 0,212 proc. Tuomet per visą laikotarpį iki galutinio paskolos grąžinimo termino Lietuvai pavyko sutaupyti iš viso apie 168,3 mln. eurų.

IV (112 mln. eurų) dalies palūkanų norma šiuo metu yra 3,365 proc., kurią pagal pasirašytą sutartį su EIB bus galima peržiūrėti 2022 metų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
akis apzels ! kaip padalins DDDDD

Norėtųsi

Norėtųsi portretas
ataskaitos, kaip ta išdalinta 4 dalims paskola yra panaudojama transporto, energetikos, aplinkosaugos, inovacijų ir kitose srityse. Jei skolinsis, tai, tikėkimės, kad padalins kitoms sritims: kurioms?

Alis...

Alis... portretas
aš sakau dar kartą, kad dabar skolintis yra pats metas, ir dabartinė mūsų vyriausybė labai gerai dirba skolinimosi srityje... restruktūrizuotos skolos, o dabar, jei tik skolina 30 metų, tai būtinai reikia skolintis, nes darbų yra (vien kelius susitvarkyti kiek reikia)... reikia didinti pinigų masę šalyje, tokiu būdu priartinant atlyginimus ir pensijas prie vakarų lygio... begalinis taupymas tik veda prie stagnacijos, o didėjant pinigų masei didėja ir grąža į biudžetą... tada ir benzinas, elektra, dujos santykinai bus pigesni... visos ES valstybės skolinasi, tai mums negalima tarp jų būti balta varna... skolas suės infliacija... juk pinigai nuvertėja kasmet apie 3 procentus, tai po 30 metų 1 euras bus lygus dabartiniams 10 centų... jokiu būdu negalima pamiršti tokių paprastų aritmetinių dalykų... svarbu tik racionaliai naudoti piniginius išteklius, nes pinigai turi būti ne tikslas, o tik priemonė, kuri reguliuoja pasiūlos ir paklausos santykius...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių