Quantcast

Lieja kritiką: kodėl turtingesnės valstybės turi lengvatinį PVM maistui, o Lietuva – ne?!

  • Teksto dydis:

Seimo narė Rasa Budbergytė dar būdama finansų ministre ne kartą dalyvavo diskusijose, ar reikia mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) maisto produktams. Kuo diskusijos dėl PVM mažinimo šiandien skiriasi nuo tų, kurios buvo prieš penkerius metus, teiravosi „Info diena“.

„Mes turime dvi skirtingas situacijas. O skirtingumas yra tame, kad šiandien fiskalinės drausmės taisyklės netaikomos, o ilgą laiką jos buvo taikomos. Ir kiekvienas finansų ministras, kuris dirba esant fiskalinėms drausmės taisyklėms, tikrai žino, kad išlaidos turi būti ribojamos. Negaliu palyginti situacijos. Kai aš buvau finansų ministrė, mes skaičiavome kiekvieną eurą, kurį galime investuoti į žmonių gerovę, o šiandien, kai pasipylė pinigai į ekonomikos skatinimą, kai yra atpalaiduotos fiskalinės drausmės taisyklės, valstybė gali daryti ką nori“, – sakė R. Budbergytė.

Paklausta, ar jei šiandien ji būtų finansų ministre, siūlytų mažinti PVM maisto produktams, Seimo narė atsakė, kad taip. Šis aspektas buvo nurodytas socialdemokratų rinkiminėje 2020 metų programoje.

„Jei mes būtume valdžioje, šitą savo nuostatą įgyvendintume. Diskutuotina tik tai, ar mažinti PVM reikia tik būtiniausiems, ar visiems maisto produktams, nes skiriasi apimtys, kiek pajamų netenka biudžetas. Todėl aš visą laiką siūlau pradėti racionaliai galvoti, kad bent jau lengvatinį PVM tarifą reikia nustatyti būtiniausiems maisto produktams. Manau, kad tai galėtų pakelti dabartinę Vyriausybę. Tai būtų ne tokia didelė netekimų našta biudžetui ir, manau, kad tai padėtų Lietuvos žmonėms šiandien išgyventi. Suprantate, tai yra ir psichologiniai dalykai – kaip su tavimi elgiasi tavo valdžia, išrinkta sąžiningai. Ar teisingai elgiasi? Šiandien mes neturime diskutuoti, ar dalis lengvatos nueis kažkokiems nesąžiningiems perpardavinėtojams, didiesiems prekybos tinklams. Šiandien žmogus turi jausti, kad valdžia juo rūpinasi“, – pabrėžė pašnekovė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Atsakydama į dabartinės valdžios pamąstymus, kad būtiniausių produktų einantis nusipirkti žmogus nepajus sumažinto PVM, todėl toks sprendimas būtų tik dovana prekybininkams, o ne galutiniam vartotojui, buvusi finansų ministrė teigė, kad tai – stiprus argumentas. Tačiau taip sakanti valdžia galėtų pateikti argumentus, kodėl Lietuva yra tarp trijų Europos Sąjungos valstybių, neturinčių lengvatinio PVM tarifo maisto produktams – juk kitos, turtingesnės ES narės tokios kaip Liuksemburgas, turintis trijų procentų lengvatinį PVM tarifą maistui.

„Jei nori, valdžia gali imtis priemonių. Juk yra Prekybininkų asociacija. Manau, kad ir prekybininkai jaustų pareigą pasirašyti kažkokius susitarimus su Vyriausybe, kad jie sąžiningai, kiek įmanoma, laikytųsi. (...) Niekas neveikia idealiai – visada yra visokių galimybių, rizikų ir mes jas galime geriau ar blogiau suvaldyti. Ir nereikia norėti, kad kas nors nepasinaudotų kokia nors, nors ir mažiausia galimybe, kur galima pasišildyti rankas viešuosiuose finansuose. Bet šiandien mes kalbame, kad Lietuvoje tikrai yra dviženklė infliacija. Ir tai, ką padarė Vyriausybė, didindama gyventojų perkamąją galią, mano įsitikinimu, tikrai yra nepakankama, nes nors ir padidėjo minimali mėnesio alga ir bazinis dydis viešajame sektoriuje dirbantiems darbuotojams, ir pensijos buvo indeksuotos – vis dėlto infliacija yra negailestinga. O dar didesnį nerimą kelia tai, kad mes šiuo metu gyvename tokioje situacijoje, kai aplink pilna geopolitinių iššūkių – ir dėl kilusios energijos krizės Europoje, grėsmė prie Ukrainos sienos, galų gale mūsų konfliktai su Kinija, kuri gali virsti juodomis pasekmėmis“, – vardijo buvusi finansų ministrė.

Niekas neveikia idealiai – visada yra visokių galimybių, rizikų ir mes jas galime geriau ar blogiau suvaldyti.

Pasak R. Budbergytės, atsižvelgiant į tai gali padaugėti bankrotų, nedarbo, prastovų. Kalbama, priminė ji, apie daug ne visai sąžiningų mokestinių lengvatų Lietuvoje – atmetus neapmokestinamų pajamų dydį (NPD), kuris yra socialiai teisingas, apskritai lengvatoms išleidžiama apie pusantro milijardo ir tikrai ne visos jos reikalingos.

„Mane ir šiandien nustebino finansų ministrės pasakymas, kad jei nebus politinio pritarimo, su tokiais pasiūlymais neateis. Tai jei tu galvoji, kad negalima surasti politinio sutarimo, tuomet ir nėra ko eiti. Bet, aš manau, kad visada politikoje galima surasti politinį sutarimą. Ir, man atrodo, kad mes galėtume tai sėkmingai padaryti. Nepamirškime, kad yra viešųjų išlaidų peržiūra. Mes toli gražu nesame padarę per politikos sritis peržiūros, kur mes per daug išleidžiame, o kur mes turėtume išleisti daugiau“, – akcentavo R. Budbergytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
Lietuva prilygsta Jungtiniams Arabų Emiratams. Viskuom.

KODĖL?

KODĖL? portretas
o kodėl ekspremjerui reikėjo remontuot kabinetą už 200000€?

reikia daryt taip

reikia daryt taip portretas
isiminkit pavardes tu, kurie sake kad nemazins PVM. po to per rinkimus uzdavinekit jiems klausimus "o kodel tamsta nemazinot mokesciu o dabar pasot uz jus balsuot" bus tikrai idomu
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių