Quantcast

Sugriežtino taisykles: gyvų žuvų iš prekyviečių neštis namo nebegalėsime

  • Teksto dydis:

Maisto ir veterinarijos tarnyba sugriežtino taisykles – prieš atiduodamas pirkėjui žuvį pardavėjas privalės ją apsvaiginti ir papjauti, o pirkėjui pageidaujant, ir išskrosti. Griežtesni reikalavimai įvesti siekiant sumažinti žuvų kančias, praneša LNK.

Žuvininkystės ūkio vadovui Adomui labiausiai patinka, kai žmonės pas jį atvažiuoja žuvų savo tvenkiniams įžuvinti. Tačiau dažnas užsuka ir nusipirkti gyvos žuvies. 

Prekybininkai pastebi, kad gyva žuvis paklausiausia prieš didžiausias metų šventes.

Nuo lapkričio 1-osios prekybos gyvomis žuvimis taisyklės keičiasi. Tai reiškia, kad pirkėjas nebegalės iš turgaus ar parduotuvės išsinešti gyvos žuvies maišelyje. Prieš perduodamas pirkėjui žuvį pardavėjas privalės ją apsvaiginti ir paskersti, o jei pirkėjas pageidaus, ir išskrosti. Be to, viskas privalo būti atliekama specialioje patalpoje – taip, kad pirkėjas proceso nematytų.

Nauja tvarka sukels nepatogumų verslui. Dėl papildomų išlaidų greičiausiai brangs ir produkcija. 

Tiesa, dėl gyvūnų gerovei keliamų griežtesnių reikalavimų Lietuvoje jau kurį laiką tokių, kurie prekiauja gyvomis žuvimis, mažėja. Prekeivių dabar belikę vos 61. 

Didieji šalies prekybos centrai prekybos gyvomis žuvimis iš akvariumų atsisakė jau praėjusiais metais. 

Anot gyvūnų teisių organizacijos, sugriežtinti ribojimai sumažins žuvų patiriamas kančias. Mat neaišku, kokiomis sąlygomis pirkėjas žuvį nešasi namo ir kiek laiko ją gyvą laiko maiše. Taip namo nešama žuvis esą patiria stresą ir kankinasi. 

Vid dėlto daugiausia pažeidimų pasitaikydavo turgavietėse. 

Priklausomai nuo padaryto pažeidimo, už netinkamą elgesį su žuvimi pažeidėjams gresia bauda nuo 50 iki 2700 eurų. 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kunigas

Kunigas  portretas
Korsakas gaus iki gyvos galvos ?

Kaunietis

Kaunietis portretas
Svaiginti nehumaniška.Geriau užkutėnti.

aš portretas
pav Vokietijoje, perkant gyvą žuvį pas žuvivaisininką , savininkas pagauna norimą žuvį ir ją apdoroja ,išskrodžia gauni jau gatavą produktą,o tokių akvariumų gal net nėra
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių