Quantcast

Stambios prekybos mokesčio šmėkla jau artėja prie stambių prekybininkų durų

Seimui siūloma neišradinėti dviračio ir, remiantis Lenkijos patirtimi, įvesti stambios prekybos mokestį. Tokį paraginimą Seimui pateikė Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas, antradienį Seimui pristatydamas Stambios prekybos mokesčio įstatymo projektą.

Jame siūloma Lietuvoje taikyti naują mokestį – stambios prekybos mokestį.

„Svarstome rimtos solidžios priemonės įvedimą. (...) Suvereni valstybė turi mokestinės sistemos laisvę“, – sakė T. Tomilinas, kuris rengiant projektą nagrinėjo ir Lenkijos patirtį. Jis atkreipė dėmesį ir į Lenkijos laimėtą bylą Europos Teisingumo Teisme.

Parlamentaras nemano, kad jo siūlymas yra galutinis sprendimas, nes, pasak jo, „galime kalbėti apie mokesčio dizainą“.

Seimo narė Aušrinė Armonaitė mano, kad siūlomas mokestis pakenktų investicinei aplinkai.

Tuo metu T. Tomilinas sako turįs svajonę, kad sustiprėtų smulkus ir vidutinis verslas.

„Nenuvilkime žmonių, balsuokime už šitą mokestį“, –  ragino parlamentaras Naglis Puteikis.

„Tai kulminacija biudžeto pateikimo. Tai atspindi valdančiųjų finansinio raštingumo stoką“, – apgailestavo liberalas Simonas Gentvilas.

Prievolė mokėti stambios prekybos mokestį tektų bet kokiems asmenims (fiziniams asmenims, juridiniams asmenims arba bet kokiems kitiems subjektams), kurie savo verslo, amato arba profesijos tikslais savo vardu parduoda prekes vartotojams. Stambios prekybos mokestį mokėtų tik tie prekių pardavėjai, kurie Lietuvoje yra įregistruoti mokesčių mokėtojais ir parduoda prekes Lietuvos teritorijoje.

Pardavėjas, kurio per kalendorinį mėnesį bendra atlygio (išskyrus PVM) už Lietuvos teritorijoje vartotojams parduotas prekes suma viršytų 2 mln. eurų, turėtų apskaičiuoti mokėtiną prekybos mokesčio sumą taikydamas 1 procento mokesčio tarifą.

Pagal įstatymo projektą, stambios prekybos mokesčio deklaracija turėtų būti pateikta ir prekybos mokestis sumokėtas į valstybės biudžetą iki kito kalendorinio mėnesio 25 dienos. Jei kalendorinį mėnesį mažmeninėje prekyboje gauta bendra atlygio (išskyrus PVM) suma neviršytų 2 mln. eurų ribos, pateikti prekybos mokesčio deklaracijos nereikėtų.

Už Stambios prekybos mokesčio įstatymo projektą po pateikimo balsavo 46 Seimo nariai, prieš buvo 11, susilaikė 19 parlamentarų. Seimas pritarė liberalo S. Gentvilo siūlymui dėl šio projekto paprašyti Vyriausybės išvados. Seimas prie šio įstatymo projekto ketina sugrįžti lapkričio 21 d.

Stambios prekybos mokesčio įstatymo projektą ir jį lydinčias Mokesčių administravimo įstatymo pataisas parengė Seimo valdančiajai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai atstovaujantys parlamentarai – frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Jarutis, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas ir Ekonomikos komiteto narys Virgilijus Poderys.

Pasak jų, priėmus naują įstatymą valstybės biudžetas papildomai galėtų gauti apie 31,9 mln. eurų metinių pajamų.

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų 2020 m. sausio 1 d.                 

Šiuo metu stambios prekybos mokestis Lietuvoje netaikomas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agota

Agota portretas
Glušius tas pienburnis Tomilinas, dar mažai gyvenime pūdų druskos suvalgė, juk reikia kažką pasiūslyti užsidėti pliusiuką. juk jiems kainų padidėjimas ne motais kentėsim mes paprasti žmogeliai. Laikas išeiti prie seimo su šakėmis, bet lietuviai ne ta tauta?

Tomilinas Karbauskio šmėkla :)

Tomilinas Karbauskio šmėkla :) portretas
Karbauskoio šmėklai Tomilinui po kitu rinkimų gresia po kitų rinkimų likti prie suskilusio geldos . Įdomu jo nauja žmona liks po to su juo ar kitą susižvejos :D

Pirkėjui

Pirkėjui portretas
Tamsta ir esi glušas, jei galvoji, kad kainas reguliuoja mokesčiai. Kainas reguliuoja pirkėjas, t.y. tu. Jei perki, reiškia kaina yra ne per didelė, jei nebeperki - reiškia kainą reikia pamažinti. Verslininkas siekia gauti kuo didesnį pelną, o ne surinkti mokesčius. Atrodo, kad seime atsiranda žmonių, kuriems svarbi ne tik savo asmeninė gerovė.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių