Quantcast

Sprendimas dėl elektros importo iš nesaugių jėgainių – kitą savaitę

  • Teksto dydis:

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad Vyriausybė dėl draudimo pirkti nesaugiose užsienio jėgainėse pagamintos elektros ketina apsispręsti kitą savaitę.

Trečiadienį ministrų kabinetas svarstė ministerijos siūlymą pritarti piliečių iniciatyvai dėl elektros importo, tačiau galutinis sprendimas nebuvo priimtas.

„Diskutavome ir tuo klausimu yra principinis pritarimas, kad elektros importas turi būti ribojamas. Buvo dar keletas pastabų, tai Vyriausybės posėdyje svarstysime kitą savaitę ir patikslinus nutarimo projektą, teiksime Seimui“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio BNS sakė Ž.Vaičiūnas.

„Yra principinė politinė pozicija, politinė valia neįsileisti tos elektros, pagamintos toje sistemoje, bet dėl techninių priežasčių esame susaistyti ir dėl to tikslinsime projektą“, - pridūrė energetikos ministras.

Energetikos ministerijos teigimu, Baltarusijoje statoma Astravo atominė elektrinė ir šiuo metu Karaliaučiuje sustabdytas AE projektas kelia grėsmę Lietuvai, pažeidžia Branduolinės saugos konvenciją, reikalaujančią derinti aikštelių parinkimą su kaimyninėmis valstybėmis ir įvertinti jų poveikį bei galimą žalą jų žmonėms, gamtai ir urbanistinei aplinkai.

Daugiau kaip 50 tūkst. piliečių, remiančių projektą, parašų surinko opozicijoje esančių konservatorių iniciatyvinė grupė.

Pernai birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui, pagal kurį jos importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną.

Ž.Vaičiūnas gruodį BNS teigė, kad Lietuva ir toliau reikalaus, kad Astravo AE statyba vyktų skaidriai, o Lietuvos pozicija dėl Baltarusijoje statomos jėgainės netaps derybų objektu, su Rusija ir Baltarusija kalbantis dėl atsijungimo nuo BRELL elektros sistemos.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE nuolat įvyksta įvairūs incidentai, kurie Lietuvai kelia abejonių dėl jėgainės saugumo. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
kas nuspres kur saugu???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių