Quantcast

Specialistas ragina atsakingai rinktis banką: šie patarimai padės surasti tinkamiausią variantą

  • Teksto dydis:

Banko pasirinkimas – tai žingsnis, kuris gali lemti jūsų gyvenimo kokybę ir komfortą. Pasirinkus tinkamai galite ne tik palengvinti savo kasdienybę, finansų tvarkymą, bet ir sutaupyti. Juk dažniausiai su banku sudaromi įsipareigojimai trunka ne vienerius metus. Jeigu manote, kad renkantis yra vienas teisingas atsakymas – klystate. Banko pasirinkimas priklauso nuo individualių žmogaus poreikių, pasirinkimų ir galimybių, tačiau, ar apie visus juos pagalvojate, kai ateina laikas rinktis?

„Rinkitės banką ne pagal televizijoje išvystą reklamą ar kaimyno rekomendacijas. Įvertinkite kelių bankų priimtiniausius pasiūlymus, aptarnavimo kokybę, teikiamų paslaugų įkainius ir banko pasiekiamumo galimybes. Rinkitės banką vadovaudamiesi savo individualiais poreikiais ir raskite variantą, kuris juos patenkins geriausiai“, – sako Šiaulių banko kasdienės bankininkystės direktorius Andrius Kamarauskas.

Įvertinkite paslaugų poreikius

Asmens finansiniai poreikiai yra skaidomi pagal tam tikrus gyvenimo periodus. Tikėtina, kad iš pradžių užtenka turėti banko sąskaitą, mokėjimo kortelę bei elektroninę bankininkystę. Vėliau prireikia kredito kortelės, atsiranda poreikis automobilio lizingui, būsto paskolai, vartojimo kreditui. Galbūt dar gali prireikti indėlių ar investavimo paslaugų. Rinkdamiesi banką įvertinkite, ar būsimas jūsų finansinis partneris tikrai turi visas jums dabar arba ateityje reikalingas paslaugas. Tada ieškokite banko, kuris siūlo jums palankiausias sąlygas.

Kartais žmonės vienu metu naudojasi kelių bankų paslaugomis. A. Kamarauskas tokią praktiką vertina skeptiškai: „Dažnai klientai kelių bankų naudojimą priima kaip saugesnį ar patikimesnį variantą. Tačiau taip darantiems patarčiau kiekvienais metais susipažinti su komisinio atlygio ataskaita, kurią kiekvienas bankas pateikia iki kovo 31 d. už praėjusius metus, ir palyginti. Peržiūrėjus pamatysite, jog išleidžiate kur kas daugiau pinigų susimokėdami mokesčius keliems, o ne vienam bankui, taip pat ir susitikrinti mokėjimus skirtinguose bankuose yra sudėtingiau, netyčia būna ir praleistų mokėjimų“, – sako jis.

Naudojantis dviejų ar daugiau finansinių partnerių paslaugomis, vis tiek vienas iš jų turėtų būti pagrindinis.

Rinkdamiesi banką, pasvarstykite ir apie savo pomėgius: jeigu dažnai keliaujate – galbūt jums verta rinktis patraukliausias kredito kortelei taikomas sąlygas, įtraukiančias kelionių draudimą. Taip pat įsivertinkite, ar su kredito kortele reikalingas kredito limitas. Jeigu naudojatės tik kredito kortele – pasidomėkite, kokios sąlygos yra pinigų išgryninimui.

Pasidomėkite kortelių naudojimo ir grynųjų pinigų operacijų mokesčiais – ypač, jeigu dažnai keliaujate ir jaučiate poreikį turėti grynųjų. Specialistas pataria sužinoti, ar patinkantis bankas siūlo palankias sąlygas pinigų išgryninimui. Paklauskite konsultanto – dažnai bankai siūlo kreditinės kortelės paslaugų planus, kurie suteikia galimybę išgryninti dideles sumas nemokamai visame pasaulyje. Kitu atveju užsienyje gali tekti pakloti didelę sumą.

Rinkitės pagal individualius prioritetus

Pasak Šiaulių banko eksperto, kiekvienas žmogus turi įsivertinti, kokie aspektai banke jam rūpi labiausiai. „Vieniems reikia socialiai atsakingo banko su patikimu vardu, kitiems tokio, kuris arčiau namų, arba to, kurio aptarnavimo kokybė geriausia, treti ieško geriausių sąlygų ir kliaujasi banko inovacijomis, įvaizdžiu viešojoje erdvėje. Banko pasirinkimą dažniausiai nulemia individualūs poreikiai – kiekvienas dairosi į skirtingus kriterijus“, – teigia A. Kamarauskas.

Norėdami pasirinkti sau tinkamiausią banką, suraskite finansines įstaigas, kurios siūlo visas jus dominančias paslaugas ir patikrinkite, ar bankas ir jo padaliniai, bankomatai stovi jums patogiose ir prieinamose vietose. Taip pat atsižvelkite į tai, ar bankas turi daug skyrių ir filialų – jeigu taip, jūs būsite tikras, kad naudotis juo kasdienybėje jums bus kur kas patogiau, nes vien tik nuotolinio aptarnavimo, kurį šiuo metu siūlo dauguma bankų, gali ir nepakakti.

Paskaitykite atsiliepimus apie banką viešojoje erdvėje. „Dive Lietuva“ atlieka slapto pirkėjo tyrimus, kuriuose įvertina bankų personalo darbą pagal esminius kriterijus. Jeigu to nepakanka, nueikite į banką ir pasikalbėkite patys – įvertinkite, kaip su jumis elgiasi banko personalas.

Nustatykite savo finansinius tikslus

Įvertinkite bankų siūlomus įkainius, remdamiesi savo gyvenimo būdu. Pavyzdžiui, jei dažnai siunčiate pinigus į užsienį – rinkitės banką, kuris siūlo mažiausius mokesčius tarptautiniams mokėjimams.

„Į bendrus operacijų sąskaitos mokesčius įeina: mėnesio sąskaitos valdymo mokesčiai, bankomatų mokesčiai (ypač naudojantis kito banko bankomatu), tarptautinių mokėjimų mokesčiai, internetinės bankininkystės mokesčiai ir kiti mokesčiai. Viskas priklauso nuo to, kokiomis paslaugomis naudojatės ir kokį paslaugų planą renkatės. Įvertinkite, kokius įkainius tikitės mokėti pagal dabartinį gyvenimo būdą. Tai galima lengvai atlikti palyginus informacijos apie komisinius atlyginimus dokumentą, kuris visuose bankuose pateikiamas tokios pačios struktūros arba įkainius palyginant Lietuvos banko interneto svetainėje“, – pataria A. Kamarauskas.

Įsigilinkite į sutartį

Jeigu jau priėmėte sprendimą, įsigilinkite į sutartį, kurią pasirašote. Skaitydami sutartį, atkreipkite dėmesį į visus jums keliamus įpareigojimus. Juk nenorite, kad kiekvieną mėnesį tektų nemaloniai nustebti ar nesuprasti už kurias paslaugas mokate.

„Prieš pasirašydami sutartį įdėmiai ją įsiskaitykite ir susipažinkite su turiniu. Pasirašykite tik tada, jei visi punktai ir pasiūlymai jums suprantami. Jeigu jūsų tikslas įdėti pinigų ir gauti palūkanas, patikrinkite, kokio tipo sąskaita nurodyta sutartyje ir kaip bankas skaičiuos palūkanas. Užsisakinėdami kortelę įsigilinkite, kiek kainuos mėnesiniai mokesčiai. Renkantis kredito įstaigą, atkreipkite dėmesį, kokia bus galutinė paskolos suteikimo kaina kartu su mokesčiais ir grąžintinomis įmokomis. Nebijokite klausti ir gilintis, banko specialistai visada atsakys į jums rūpimus klausimus“, – pataria A. Kamarauskas.

Ką daryti persigalvojus?

Specialistas pataria neignoruoti besikeičiančių poreikių ir ieškoti išeičių: „Pasirinkus banką jūsų niekas neįpareigos būti kartu iki gyvenimo galo (nebent turite finansinius įsipareigojimus, kurių negalite nutraukti). Pasikeitus gyvenimo situacijai arba nusivylus savo dabartiniu banku, įvertinkite, ar ne laikas pakeisti finansinę įstaigą. Tai nėra taip sudėtinga, kaip dauguma mano – tereikia išsirinkti naują banką, kreiptis į jį ir jau pats bankas susitars su jūsų buvusiu banku dėl sąskaitos ir su ja susietų mokėjimo paslaugų perkėlimo. Jums daugiau nieko nereikės daryti“.


Šiame straipsnyje: bankaipaslaugosfinansai

NAUJAUSI KOMENTARAI

WW

WW portretas
Koks dar atsakingas banko pasirinkimas, jeigu Sodra pensijas be jokio mano "atsakingo pasirinkimo" perveda i Swedbanka, kurio as nei rinkausi nei ka. Dabar naudojuosi to banko paslaugomis, nors nesirinkau, tiesiog Sodra taip nusprende. Na, jei buciau dirbantis pensininkas, gal butu kitaip, bet dabar taip.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių