Quantcast

Šokiruojančios darbuotojų patirtys: klientas į mane sviedė cepelinų lėkštę

  • Teksto dydis:

Aptarnaujantis personalas susiduria su psichologiniu ir kitokio pobūdžio smurtu. Atlikti tyrimai rodo, kad 6 iš 10 darbuotojų patiria klientų psichologinį smurtą. Seniau buvo laikomasi požiūrio, kad klientas visada teisus, tačiau situacija keičiasi ir vis didesnis dėmesys skiriamas darbuotojų psichologinei sveikatai, praneša LNK.

Degalinėje trejus metus dirbantis Mantas sako, kad tenka matyti visko: „Kai neišeina patiems degalų užsipilti, pyksta ant mūsų, nes patys nemoka.“

Pakeltas tonas, keiksmai, įžeidimai, net mėtomi daiktai – tai istorijos ne iš gūdžios praeities, o tai, kas vyksta dabar.

„Esu matęs, kai vienas klientas gavęs dešrainį metė jį atgal į mūsų darbuotoją, nes ne tą padažą uždėjo“, – pasakojo matytus vaizdus „Circle K Lietuva“ vadovas Skirmantas Mačiukas.

Iki šiol apie klientų elgesį kalbėta mažai, vyrauja nuomonė, kad klientas visada teisus. Aptarnaujantys privalo prisitaikyti, dirbti net sukandę dantis.

„Koks tu tinginys, nieko nedarai, kiek galiu laukti eilėje. Patyčios, priekabiavimai, kasdienis pyktis ir agresija išliejama ant mūsų žmonių“, – pažymėjo „Circkle K Lietuva“ Žmogiškųjų išteklių departamento direktorė Margarita Plešakienė.

„Mes nesame organizacija, kuri sakys, kad klientas visada teisus. Tikrai ne. Nebe tie laikai“, – akcentavo S.Mačiukas.

Įmonės savo iniciatyva atliko aptarnavimo sferoje dirbančiųjų apklausą visoje Lietuvoje skirtingose įmonėse. Rezultatai šokiruoja.

„Apie 60 proc. žmonių kiekvieną savaitę patiria psichologinį arba žodinį smurtą, net seksualinį priekabiavimą, grasinimų“, – šokiruojančia statistika dalijosi S.Mačiukas.

Ne šiaip sau degalinėse atsiranda nusiraminimo kampelių.

„Galbūt ateis atsisėsti, truputėlį apsiramins“, – svarstė S.Mačiukas.

Nusiraminimo kampų reikėtų ir kitose vietose, pvz., parduotuvėse, restoranuose ar kavinėse. Čia taip pat būna visko.

Patyčios, priekabiavimai, kasdienis pyktis ir agresija išliejama ant mūsų žmonių.

„Būna atneši didžkukulius ne su tuo padažu. Vieną kartą man iš pykčio sviedė lėkštę“, – prisiminė „Katpėdėlės“ administratorė Kotryna Bogdanovič.

Klysti žmogiška, tačiau ne vien klaidos klientus veda iš kantrybės.

„Dažniausiai žmonės pasipiktinę, kadangi šiuo metu pakilusios kainos“, – sakė K.Bogdanovič.

Būna taip, kad reiškiamos pretenzijos ir dėl skonio, tačiau priekaištai lekia, kai lėkštės jau ištuštintos. Darbuotojai neatmeta, galbūt žmonės taip tikisi, kad pietūs bus nemokami.

„Pastabėjome, kad žmonės pradėjo labai piktnaudžiauti“, – teigė K.Bogdanovič.

„Ne ten padėtas produktas, nešvara, ne taip nusišypsojo pardavėjos“, – klientų skundais dalijosi ir „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

Atstovė sako, kad darbuotojams vedami mokymai, kaip suvaldyti kritines situacijas.

„Jeigu jau nebegalime išspręsti konflikto, tada siūloma klientui parašyti nusiskundimą, tada įsijungia kiti elementai – teisė ir pan.“, – sakė V.Budrienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Replikų netrūksta ir grožio salonuose.

„Būna žmonių, kurie galvoja, kad už minimalią kainą jiems turėtų atlikti paslaugas, kurios kainuoja daugiau“, – stebėjosi Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė.

Kartais klientai atsineša nuotraukų ir nori iš salono išeiti būtent tokie. Jeigu nepavyksta, kyla pasipiktinimas.

„Juk visada originalas būna pranašesnis už kopija“, – akcentavo J.Mačiulienė.

Kad aptarnavimo sektoriuje darbuotojai patiria psichologinį ar net fizinį smurtą, yra nacionalinė problema, taip sako Užimtumo tarnybos (UŽT) atstovas, ir pati tarnyba susiduria su pažeminimais ar net grasinimais.

„Dažniausiai grasinama žiniasklaida, ministerija ir kitais dalykais, kad parodys, kad mes jų tarnai. Jie mus išlaiko ir dabar mes turime jiems nusilenkti“, – klientų požiūrį bandė apibūdinti UŽT Komunikacijos skyriaus vedėjas Liudas Dapkus.

Menkinti žmogų, dirbanti mažiau kvalifikuotą darbą, anot profsąjungos, netoleruotina.

„Apie pagarbą kiekvienam ir kiekvienai profesijai, apie tai, kaip iš tiesų klientus aptarnaujantys žmonės sunkiai dirba“, – apie aptarnaujančio personalo svarbą akcentuoja Profsąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Grikis

Grikis portretas
Kaip pastatysi save pries klienta , taip ir turesi . Ir zeminti saves neleit . ! O su chamais kovot , nors tai kainuoja nervu !!!

Kirpejos, uzciaupkit savo nasrus...

Kirpejos, uzciaupkit savo nasrus... portretas
Jau kirpejoms tai geriau patyleti uzraukus uzpakali, kokias kainas ima ir ka rodo turto deklaracijojse? Isigudrina net po 4-5 tukstacius gryno pelno uzdirbancios, imti alieju ir miltus, kaip nepasiturinti seima, ir zinau ne viena tokia.

Q

Q portretas
Skaitau komentarus ir galvoju, kad kai kuriems komentatoriams skubiai reikia pasėdėti nusiraminimo kampelyje. Jei nepadeda, tada jau blogiau - kultūros stoka.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių