Quantcast

Šokiruojančiame vaizdo įraše – žiauri Lietuvos kailinių žvėrelių fermų realybė

  • Teksto dydis:

Šiandien gyvūnų apsaugos organizacija „Tušti narvai“ paviešino vaizdus iš 10 Lietuvos kailinių žvėrelių fermų. 5 mėnesius trukęs tyrimas atskleidė masišką gyvūnų gerovės bei aplinkosauginių reikalavimų nepaisymą.

Vaizdo medžiagoje užfiksuoti vienas kitą graužiantys gyvūnai, blusų apniktos audinės, po narvais besimėtantys jauniklių lavonai, besisunkiančios į dirvožemį srutų balos, jose užsiveisusios kirmėlės bei daugybė musių.

„Šis tyrimas atskleidžia kailių fermerių požiūrį į gyvūnus. Miręs audinės jauniklis pelno neatneš, todėl su juo elgiamasi kaip su šiukšle. Net nesivarginama nunešti toliau nuo narvo, kuriame vis dar yra jo motina – jaunikliai tiesiog metami ant žemės. Neaišku, kiek laiko šie lavonai taip laikyti, bet kai kuriuos graužė vabalai, kiti atrodė gerokai apirę,“ – tyrimo medžiagą komentavo organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė.

Apie užfiksuotus pažeidimus „Tušti narvai“ informavo Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą bei Aplinkos apsaugos departamentų valdybas. VMVT informavo, jog patikrinus 7 fermas, pažeidimai buvo rasti kiekvienoje iš jų. Šiaulių rajone esančioje fermoje mažesniuose nei reikalaujama narvuose buvo laikoma virš 3000 audinių. Tai įstatymuose traktuojama kaip žiaurus elgesys su gyvūnais. VMVT teigimu, kailių ūkio savininkas buvo patrauktas administracinėn atsakomybėn. Taip pat rasti dar 3 ūkiai, laikę gyvūnus per mažuose narvuose, tiesa, apie jų skaičių organizacijai informacija nepateikta.

 

 

„Kailių fermų tyrimus viešiname jau penktus metus. Matosi, kad padėtis jose nesikeičia. Vienintelis būdas sustabdyti šį žiaurumą – tokią praktiką uždrausti. Kailių fermose neįmanoma užtikrinti gyvūnų poreikių. Matome, kad kailių fermeriai dažnai negali suteikti net minimalių, įstatymais reikalaujamų, sąlygų. Kalbėti apie tokią aplinką, kurioje gyvūnai jaustųsi gerai, nėra prasmės. Tai tiesiog per brangiai kainuotų“, – teigė G. Vaitkevičiūtė.

Įstatymo projektas, siūlantis uždrausti gyvūnų auginimą ir žudymą dėl kailio, yra įtrauktas į šio rudens Seimo sesijos darbotvarkę.

Kailių fermas uždraudė arba jų veiklą stipriai apribojo jau 18 Europos valstybių. Spalio mėnesį tai padarė Slovakija, o kailio pardavimas neseniai buvo uždraustas Kalifornijoje. Visuomenės apklausos Lietuvoje rodo, kad 82 proc. lietuvių gyvūnų auginimą dėl kailio laiko nepriimtinu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintarė

Gintarė portretas
Labai tikiuosi, kad PAGALIAU uždraus šitas fermas. Pagaliau Lietuva pradėjo reaguot į fermų kokybes, labai didelis DĖKUI „Tušti narvai" įkūrėjai❤️

Lana Nowak

Lana Nowak portretas
Nоrite susіrasti mеrginą vіenai nаkčiai? Svеiki аtvykę - www.ujeb.se/lana22

Tomas is Kauno

Tomas is Kauno portretas
Prie ko cia verslas? Kol yra paklausa, tol bus ir pasiula. Tai gal, gerbiamos ponios, laikas atsisakyti kailiniu? Ar labai prabangu nesioti kailinius ir apykakles is koncentracijos stovyklu? Laikas keisti mentaliteta, ponios ir paneles.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių