Quantcast

„Sodros“ vadovė: išmokėti vienkartines išmokas trukdo technologinės priežastys

Vyriausybei pastarąją savaitę pasiūlius rugpjūčio mėnesį išmokėti vienkartines 200 eurų išmokas pensininkams ir kai kurioms kitoms socialinėms grupėms, opozicijos gretose kilo pasipiktinimas. Politikai teigė, kad pasirinktas tą padaryti laikas yra akivaizdus įrodymas, jog valantieji labiau taikosi ne spręsti koronaviruso pandemijos sukeltus padarinius gyventojams, tačiau priimamus sprendimus orientuoja į rudenį vyksiančius Seimo rinkimus. Todėl opozicija suskubo pasiūlyti pinigus į šalies gyventojų sąskaitas pradėti pervesti jau nuo birželio, išdėstant išmokas lygiomis dalimis per keturis mėnesius.

Valdančiosios daugumos atstovai – premjeras Saulius Skvernelis, „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis – antradienį Seime komentuodami šį Vyriausybės siūlymą sutartinai tvirtino, kad pasirinktas laikas vienkartinėms išmokoms nėra politizuotas. Jų teigimu, anksčiau išmokėti pinigus pasirinktoms gyventojų grupėms, kaip kad siūlo opozicija, tiesiog nėra galimybių. Politikų teigimu, išmokoms pervesti būtinos technologinės priemonės bus parengtos geriausiu atveju tik vasaros pabaigoje.

Tai, kad šiuo atveju operatyviai veikti ir bent jau per mėnesį gyventojams paskirstyti vienkartines išmokas trukdo ne partinė konkurencija ar įstrigusios diskusijos Seime, patvirtina ir „Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė.

Pasak jos, galimybės išmokėti 200 eurų vienkartines išmokas socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams birželio mėnesį buvo vertinamos, tačiau, Eltai teigė ji, teko konstatuoti, kad organizacija tokių galimybių neturi.

„Norint išmokėti šias išmokas įstatymo projekte numatytus kriterijus atitinkantiems išmokų gavėjams, reikia sukurti tokią funkciją „Sodros“ taikomosios programinės įrangos sistemoje“, – aiškino J. Varanauskienė.

Pasak jos, sukurti naujas išmokų mokėjimo funkcijas „Sodros“ taikomosios programinės įrangos sistemoje gali užtrukti 5 savaites. Maža to, pabrėžia ji, kol įstatymas nėra priimtas Seime, negali prasidėti ir techniniai darbai, kuriant naujas mokėjimo funkcijas.

„Sodros“ vertinimu, sukurti naujas išmokų mokėjimo funkcijas „Sodros“ taikomosios programinės įrangos sistemoje įprastai užtrunka 5 savaites, pateikus techninę užduotį. Dar iki 3 savaičių trunka testavimo ir pastebėtų programinės įrangos trūkumų taisymo darbai.

Reikėtų atsižvelgti ir į tai, kad parengti ir pateikti techninės užduoties rangovams negalime, kol įstatymas nėra priimtas, nes nėra iki galo aiškūs ir tikslūs išmokų gavėjų atrankos kriterijai ir kitos sąlygos“, – aiškino „Sodros“ vadovė, pridurdama, kad reikia dar atsižvelgti ir į turimus organizacijos resursus bei esamas sutartis su rangovais.

„Šiuo metu ruošiamės ir kuriame naujas funkcijas „Sodros“ taikomosios programinės įrangos sistemoje kitoms prioritetinėms veikloms: subsidijų savarankiškai dirbantiems asmenims mokėjimui karantino laikotarpiu, darbo paieškos išmokų mokėjimui karantino laikotarpiu, pensijų anuitetų mokėjimui nuo liepos, pensijų naujinimui (senjorams, kurie dirbo ir įgijo papildomo stažo ir pensijų apskaitos vienetų) nuo liepos, sumažintų rentų ir kitų kompensacinių išmokų kompensavimui nuo rugpjūčio ir kt. 

Visi taikomųjų sistemų pakeitimai turi būti ištestuoti, nustatyti trūkumai pašalinti, kad sistema galėtų veikti patikimai“, – teigė ji.

Seimas antradienį po pateikimo vieningai pritarė Vyriausybės siūlomoms pataisoms dėl vienkartinės 200 eurų išmokos skyrimo senyvo amžiaus ir neįgaliems gyventojams. Už tai balsavo 111 Seimo narių, prieš – nebuvo, susilaikė – 2. Sprendimas dėl šio projekto turėtų būti priimtas ketvirtadienį. Šiai išmokai numatyta 182 mln. eurų.

Opozicija šį Vyriausybės siūlymą vertina kaip rinkimų triuką. Pastarąją savaitę opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis tvirtino, kad Vyriausybės siekis pagelbėti yra teisingas, tačiau pasirinktas tą daryti laikas yra keliantis abejonių. Jis, kaip ir dalis politikos apžvalgininkų, Ministrų Kabineto siūlymą vienkartines išmokas pervesti rugpjūčio mėnesį siejo su rudenį vyksiančiais rinkimais.

Opozicija, nesutikdama su sprendimu tokias išmokas mokėti likus dviem mėnesiams iki rinkimų, pasiūlė pinigus į šalies gyventojų sąskaitas pradėti pervesti jau nuo birželio, išdėstant išmokas lygiomis dalimis per keturis mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sistemoje nenumatytas pagrindinis dalykas? -

Sistemoje nenumatytas pagrindinis dalykas?  - portretas
- a) programos geba atrinkti duomenyne esančius asmenis pagal bet kokį kriterijų? b) Papildyti asmenų korteles naujomis eilutėmis, jei tokių prireikia, atsiradus naujiems aktualiems atrankos kriterijams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių