Quantcast

„Sodra”: metinis atlyginimų augimas sulėtėjo iki 5,2 proc.

Metinis atlyginimų augimas gegužę sulėtėjo iki 5,2 proc., kai metų pradžioje viršijo 11 proc., ketvirtadienį pranešė „Sodra”.

„Sodros” teigimu, vidutinis darbo užmokestis nuo metų pradžios ir karantino laikotarpiu išliko stabilus ir gegužę siekė 1343 eurus.

Taip pat beveik 5 proc. (45 tūkst.) sumažėjo apdraustųjų skaičius, o birželį nedarbo išmokų gavėjų buvo 25 tūkst. (44 proc.) daugiau nei pernai.

„Sodros” direktorė Julita Varanauskienė sakė, kad iš 80 tūkstančių gyventojų, kurie gavo ligos išmokas prižiūrėdami vaikus, dauguma buvo moterys.

„Kai žiūrime, kas daugiausia buvo gavėjai, tai kai kalbame apie su vaikų priežiūra susijusius gavėjus, tai 70 proc. buvo moterys. Tai parodo, kad tradicija, jog moterys lieka su vaikais namuose, yra gyva, kita vertus, tai rodo, kad moterys turėjo mažesnes draudžiamąsias išmokas, nes ligos išmoka nesudarė 100 proc. darbo užmokesčio ir pensijos kaupiasi lėčiau“, – žurnalistams sakė J. Varanauskienė.

Šių metų kovą–gegužę 26 tūkst. daugiau darbuotojų buvo atleista negu priimta, nepaisant sezoniškumo. Pernai tuo pačiu laikotarpiu 20 tūkst. daugiau darbuotojų buvo priimta negu atleista, nurodo institucija.

Labiausiai situacija dėl koronaviruso pandemijos paveikė vyriausio amžiaus darbuotojus. Didžiausias neigiamas darbuotojų priėmimų ir atleidimų balansas vyravo tarp vyriausių 56–65 metų amžiaus gyventojų ir siekė 8300. Tuo metu 31–40 metų amžiaus darbuotojų grupėje atleista 3500 daugiau darbuotojų nei priimta.

J. Varanauskienės teigimu, iš tų asmenų, kurie turėjo nedarbingumo pažymėjimus, 9 proc. buvo atleisti arba jiems įteikti pranešimai apie atleidimą.

„Paslėptas nedarbas, kuris slėpsis po nedarbo išmokomis, mažesnis nei įsivaizdavome, kita vertus, nedarbo išmokų šiuo metu yra augimo pradžia, nes jos yra paskiriamos su pavėlinimu“, – sakė „Sodros“ vadovė.

„Sodra“ taip pat nurodo, kad karantino laikotarpiu jau išmokėjo 110 milijonų eurų ligos išmokų, susijusių su epidemine situacija, o nedarbo išmokų – 26 milijonais eurų daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

J. Varanauskienė taip pat nurodė, kad pagal dabartinę situaciją „Sodra” savo biudžeto prognozes skaičiuoja pagal optimistiškesnius scenarijus.

„Darydami prielaidą, kad darbo užmokesčio fondas šiemet bus 0,8 proc. mažesnis nei pernai, nedarbo lygis sieks 9,5 proc., karantinas jau baigėsi, dar du mėnesius yra galimybė paveiktiems verslams nemokėti arba atidėti socialinio draudimo išmokas, ligos išmokas, kurios susijusios su pandemine situacija, kompensuos iš Vyriausybė iš valstybės biudžeto. Tai susumavus, skaičiuojame, kad metų pabaigoje ne tik nepritrūks „Sodros“ rezervo, bet dar liks 100 mln. eurų“, – sakė „Sodros“ vadovė.

„Sodra” nurodo, kad gegužę tarp sričių, kur daugiau darbuotojų buvo priimta nei atleista, yra ūkinių prekių prekyba, statyba, maitinimo sektoriai. Pokyčius ypač pajuto statybų darbininkai, padavėjai, kiemsargiai.

Tačiau liko sričių, kuriose atsigavimas lėtesnis – gegužę daugiau darbuotojų atleista nei priimta krovininio kelių transporto sektoriuje, pašte, mažmeninėje maisto produktų prekyboje, o daugiau darbų prarado nei atrado vairuotojai, reklamos ir rinkodaros specialistai, biurų viešbučių valytojai, buhalteriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių