Quantcast

„Sodra“ atveria daugiau duomenų apie darbuotojų pajamas šalies įmonėse

„Sodra“ nuo šiol teikia daugiau viešų duomenų apie įmonių darbuotojų uždirbamas pajamas. Pradėta viešai skelbti įmonių, kuriose yra daugiau nei 20 darbuotojų, atlyginimų mediana, standartinis nuokrypis, 25 proc. kvantilis ir 75 proc. kvantilis.

Teikti šiuos duomenis „Sodra“ pradėjo laikydamasi balandį įsigaliojusių Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisų, kuriose numatyta skelbti daugiau viešos informacijos apie darbo užmokestį įmonėse. Atskirai skelbiami visų įmonėje dirbusių asmenų ir tik visą mėnesį išdirbusių darbuotojų pajamų rodikliai.

„Pradėjus skelbti vidutines įmonių darbuotojų pajamas, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos, pirmiausia buvo tikimasi, kad toks viešumas padės kovoti su socialinio draudimo įmokų vengimu.

Visuomenė iš karto gali pastebėti darbdavius, kurių darbuotojai uždirba gerokai mažesnes negu sektoriaus vidurkis pajamas, nuo kurių sumokamos socialinio draudimo įmokos. Ir tai turėtų atkreipti dėmesį į tokias įmones.

Tačiau pastebėta, kad pajamų rodikliais domimasi ir kitais tikslais - žmonės gretina potencialius ir esamus darbdavius, naudoja šią informaciją derėdamiesi dėl algos, domisi ne tik tomis įmonėmis, kuriose darbuotojų pajamos mažiausios, bet ir tomis, kur, tikėtina, galima uždirbti daugiau.

Norint susidaryti tikslesnį vaizdą apie algas pajamų vidurkio neužtenka, o tam tikrais atvejais šis, vienintelis, rodiklis galėjo ir klaidinti. Papildomi duomenys turėtų padėti įvertinti, kokie skirtumai yra tarp didžiausių ir mažiausių atlyginimų įmonėje, kokio dydžio atlyginimą gauna didžioji dalis darbuotojų, kaip kinta rodikliai, jei nevertinamos tų asmenų, kurie įmonėje neišdirbo visą mėnesį, pajamos“, - sako „Sodros“ vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė.

Iki šiol „Sodra“ skelbė daugiau nei 3 darbuotojus turinčių įmonių darbuotojų pajamų, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos, vidurkius. Šis rodiklis buvo gaunamas sudėjus visų įmonėje tą mėnesį nors vieną dieną dirbusių darbuotojų uždirbtas pajamas ir gautą skaičių padalijus iš įmonėje dirbusių asmenų skaičiaus.

Nauji rodikliai - mediana, 25 proc. kvartilis, 75 proc. kvartilis, standartinis nuokrypis - detaliau atskleidžia, kaip darbuotojų skaičius pasiskirsto pagal pajamas.

Paprastai tariant, sudaromas įmonėje dirbusių asmenų sąrašas pagal pajamas - nuo mažiausiai iki daugiausiai tą mėnesį uždirbusio asmens - ir jis padalijamas į keturias lygias (pagal darbuotojų skaičių) dalis. Tuomet nustatoma, kokio dydžio pajamas uždirbo ties kiekvienos dalies riba esantis darbuotojas.

Tarkime, jei įmonėje dirbo 100 žmonių, 25 proc. kvartilis parodo, kokio dydžio buvo dvidešimt penktojo pagal pajamų dydį darbuotojo pajamos, mediana - penkiasdešimtojo, 75 proc. kvartilis - septyniasdešimt penktojo. Standartinis nuokrypis parodo, kaip toli (pagal pajamų dydį) nuo vidurkio yra išsibarsčiusi didžioji dirbančių asmenų dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Fikcija visa tai.

...

... portretas
Man atrodo abejotinos naudos reikalas, tik kolektyvui supriesinti ir dar vienai priezasciai emigruoti ar but nepenkintu Lietuva atrasti. Bet ko tiketis is vastieciu valdzios, kuriems rusai alga moka.

Man tai nepatinka

Man tai nepatinka portretas
kad Nacionalinė žemės tarnyba nerodo , t.y.neskelbiama kiek uždirba jų specialistai ir kiti, o jug pas juos dirba netoli 1000 žmonių. Ir taip nieko neveikia, bet atlyginimą didelį gauna, todėl bijo parodyti kiek uždirba tos kabinetuose sėdinčios specialistės ir specialistai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių