Quantcast

Slapti sandoriai: N.Numavičius bando išsaugoti milijonines akcijas

Vienas turtingiausių Lietuvos verslininkų Nerijus Numavičius ėmėsi žingsnių, kaip išsaugoti milijoninės vertės akcijas, kurias per teismus siekia susigrąžinti jo brolis Julius Numavičius.

Naujienų portalo delfi.lt šaltiniai atskleidė, kad tarp brolių įsiplieskęs ginčas dėl milijoninės vertės turto nė nekvepia taika – verslininkai toliau laikosi priešingų pozicijų ir bet kokia kaina teisybės nusprendė ieškoti tik teisinėmis priemonėmis. Verslininkai yra pasisamdę bene brangiausius Lietuvos advokatus.

Iš vadinamojo VP dešimtuko po nesėkmingo „Leo LT“ projekto 2009 m. pasitraukęs ir šiuo metu Floridoje (JAV) verslą plėtojantis J. Numavičius Vilniaus apygardos teisme siekia įrodyti, kad N. Numavičiui nepagrįstai buvo perleistos šešių bendrovių – „M. M. M. Projektai“, „VP GRUPĖ“, „EVA GRUPĖ“, „AKSO“, „RYT“ ir „Peronas“ – akcijos.

Šias akcijas J. Numavičiaus tėvas Vladislovas Numavičius padovanojo dar 2010-ųjų kovą. Tą patį mėnesį V. Numavičius savo sūnui taip pat padovanojo Amsterdamo prekybos rūmuose registruotos bendrovės „TAF ASSET 11 B.V.“ daugiau kaip 1,3 tūkst. A klasės ir daugiau kaip 2 mln. B klasės akcijų.

Portalo žiniomis, N. Numavičius ėmėsi žingsnių, kad J. Numavičius negalėtų užginčyti šių akcijų dovanojimo – N. Numavičius ir jo tėvas V. Numavčius pasirašė oficialų patvirtinimą, jog susitarimas buvo sudarytas be jokios apgaulės ar spaudimo, todėl akcijų dovanojimo ateityje nebus galima užginčyti jokioje civilinėje byloje ar arbitraže. Taip pat jie susitarė, kad ateityje negalės būti panaikinta dovanojimo sutartis.

Šiuo susitarimu V. Numavičiui turėtų pavykti išvengti teisminio proceso dėl akcijų dovanojimo pagrįstumo su savo sūnumi J. Numavičiumi.

Vilniaus apygardos teismas yra nusprendęs laikinai areštuoti N. Numavičiui perleistas akcijas, šios teismo nutarties pagrįstumą yra patvirtinęs ir apeliacinės instancijos teismas. Akcijos yra areštuotos iki teismo sprendimo priėmimo ir įsiteisėjimo.

Teismas yra uždraudęs šias akcijas perleisti, įkeisti ar kitaip jomis disponuoti, taip pat bet kokiu būdu perleisti šių akcijų suteikiamas balsavimo ar kitas turtines ir neturtines teises.

Anksčiau teismas buvo nusprendęs pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir N. Numavičiaus bei vienos didžiausių Lietuvos bendrovių „VP grupė“ turtui, o jam nesant – piniginėms lėšoms už 29 mln. 821 tūkst. Lt.

N. Numavičius teismui sugebėjo įrodyti, kad net pralaimėjęs bylą sugebėtų padengti beveik 30 mln. litų ieškinį, todėl laikinosios apsaugos priemonės vėliau buvo panaikintos.

Ši suma, kaip teismui nurodė N. Numavičius, jam nėra didelė – milijonierius valdo bendrovės „Leksita“ (buvusi „Vilniaus prekyba“) akcijų, kurių nominali vertė yra daugiau kaip 312 mln. Lt. 
Be to, N. Numavičius priklauso beveik 63 proc. bendrovės „Vilniaus prekyba“ (buvusi „Vilniaus prekybos mažmena“), kuri valdo prekybos centrus „Maxima“ ir vaistinių tinklus „Eurovaistinė“, akcijų.

J. Numavičius teigia, kad akcijas ir reikalavimo teises N. Numavičiui buvo perleistos tik laikinai – kol jis įsikurs JAV ir taip išvengs dvigubo apmokestinimo už tą patį turtą, tačiau išlaikant efektyvią šio turto kontrolę, jog jo turtas neštų naudos bendram verslui.

Priemename, kad buvęs VP dešimtuko partneris J. Numavičius teismo prašo iš „VP Grupės“ valdybos pirmininko ir prezidento N. Numavičiaus priteisti beveik 30 mln. litų bei pripažinti, kad nepagrįstai buvo perleistos akcijos net už 400 mln. Lt.

Savo ieškinyje teismui milijonierius nurodė, kad jo brolis ir „VP grupė“ galimai sudarė apsimestinius sandorius, kai dar 2010-ųjų kovą buvo sudarytos bendrovių, kurių akcijas teismas leido areštuoti, akcijų dovanojimo sutartys.

J. Numavičius teigia, kad šios dovanojimo sutartys buvo sudarytos siekiant pridengti N. Numavičiaus, V. Numavičiaus ir J. Numavičiaus susitarimą dėl turto perdavimo V. Numavičiui laikinajam neatlygintinam valdymui.

JAV milijonierius įsitikinęs, kad dėl šių sutarčių naudą patyrė N. Numavičius – esą valdant perleistas akcijas N. Numavičius gavo daugiau kaip 115 mln. eurų pajamų.

J. Numavičius siekia, kad teismas sutartis pripažintų negaliojančiomis ir taikytų restituciją natūra arba piniginiu ekvivalentu.

Galimai apsimestinius sandorius bandantis užginčyti J. Numavičius taip pat prašo priteisti 100 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

Floridoje gyvenantis milijonierius teismo taip pat prašė leisti antstoliui patekti į vieno sostinės notaro biurą bei ieškinyje nurodytas bendroves ir atlikti dokumentų kopijų poėmį, bet šis prašymas nebuvo patenkintas.

Dėl kai kurių akcijų apsimestinio dovanojimo tarp brolių vyksta ginčai ir ne Lietuvoje – į ginčus yra įvelti teisininkai Kipre bei Nyderlanduose. Su Numavičiais susisiekti nepavyko .



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių