Quantcast

Skirs dar daugiau milijonų gyventojams įsirengti saulės elektrines

Finansavimas, skirtas saulės elektrinėms įsirengti, 2020-2021 metais didės tris kartus ir sieks 18 mln. eurų, sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Kitais ir dar kitais metais saulės energetikai skirsime praktiškai tris kartus daugiau paramos nei šiais metais. Šiais metais buvo skirta šiek tiek daugiau nei 6 mln. eurų“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Ž. Vaičiūnas.

Energetikos ministras taip pat akcentavo, kad parama bus skiriama ne tik individualiems vartotojams, bet ir nuotolinėms elektrinėms.

„Spalio 1 dieną įsigalioja nuostata įsirengti elektros elektrinę ir ją naudoti kitoje vietoje. Yra papildomos paramos galimybės 8 mln. eurų paramą (skirti. – ELTA) būtent nuotolinėms elektrinėms. Tie, kurie neturi galimybės naudoti savo sklypą, namą, taip pat galės pasinaudoti ta parama“, – teigė Ž. Vaičiūnas.

Pasak ministro, tai visų pirma aktualu daugiabučių namų gyventojams.

„Su 8 mln. eurų papildoma parama skaičiuojama nuo 8 tūkst. iki 10 tūkst. naujų gaminančių vartotojų per artimiausius dvejus trejus metus. Tai naujos galimybės ne tik finansine, bet ir pačios koncepcijos prasme“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

„Lietuvos energijos tiekimo“ vadovas Darius Montvila sakė, kad šios koncepcijos esmė yra elektrą pagaminti vienoje vietoje, o suvartoti – kitoje.

„Pagrindinė logika, kad statoma didelė saulės elektrinė ir ji virtualiais gabaliukais parduodama ar išnuomojama. Tokiu atveju, jei gyventojas nori būti žalias, reikia nueiti į internetinį puslapį, kuris startuoja spalio pradžioje, pasisakyti, ko nori, ko jam reikia, kokią galią suvartoja, užsisakyti reikiamą kiekį pagal galią ir toliau išsinuomoti arba nusipirkti virtualų gabaliuką“, – sakė D. Montvila.

Jo teigimu, tuo atveju, jei elektros bus suvartota daugiau nei pagaminta, vartotojas turės sumokėti tik skirtumą.

„Nereikia registruotis, derinti leidimo, nereikia rūpintis žeme, eksploatacija, apskaita“, – tikino D. Montvila.

Energetikos ministerijos duomenimis, elektrą gaminančių vartotojų skaičius nuo 2016 metų Lietuvoje išaugo iki 1964.

Pasinaudojant skirta parama, saulės elektrinės bus įrengtos Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus miestuose bei rajonuose. Šių metų liepą 6,2 mln. eurų finansavimas skirtas 2656 gyventojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
eiline AFIORA ! bus TIK SAVIEM !

...

... portretas
Tai dabar Saulės elektrinių priedangoj prasidės naujas valstybinės žemės užgrobimas?.. o gal čia Saulės elementų skydais bus visi keliai uždengti?.. :s

c

c portretas
ir turbut tik viena firmele prekiaujanti tais saules akumais tures pelna...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių