Quantcast

Siūloma vaiko pinigų didinimą atidėti iki 2020-ųjų vidurio

Vyriausybė siūlo atidėti vaiko pinigų didinimą iki 2020-ųjų liepos.

Anksčiau Vyriausybė buvo numačiusi vaiko pinigus nuo dabar esančių 50 iki 60 eurų didinti jau nuo sausio.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad toks sprendimas priimtas balansuojant biudžetą, nes didinamos išlaidos kitoms sritims.

„Dėl to, kad šiandien yra tokia realybė. O realybė tokia, kad visoms sritims trūksta. Susikoncentravome į tai, kas svarbiausia: vieniši tėvai, auginantys vaikus, ir nepasiturinčios šeimos“, – Vyriausybėje žurnalistams pristatydamas kitų metų biudžeto projektą pirmadienį sakė S. Skvernelis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pabrėžė, kad nuspręsta orientuotis į labiausiai socialiai pažeidžiamus asmenis ir nuo sausio vaiko pinigai 20-čia eurų didės neįgaliesiems, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams – jiems išmoka bus 90 eurų.

Koreguodamas biudžeto projektą, Seimas taip pat yra pritaręs siūlymui „vaiko pinigus“ kitąmet kelti 20-čia eurų – iki 70 eurų, daugiavaikėms ir nepasiturinčioms šeimoms – iki 100 eurų. To siekia „valstiečių“ koalicijos partneriai „socialdarbiečiai“.

S. Skvernelis sako, kad koalicija dėl tokio siūlymo neturėtų susvyruoti, o patys sprendimai esą dar gali keistis Seime priėmus įstatymų pakeitimus, kurie leistų didinti pajamas.

„Negrius koalicija, jei bus priimti pajamas gausinantys įstatymų projektai. Tos sumos ir datos gali keistis“, – teigė S. Skvernelis.

Anot L. Kukuraičio, sprendimas vėlinti vaiko pinigų didinimą susijęs ne su augančiomis išlaidomis švietimui, bet su Seimo sprendimu atsisakyti dalies Vyriausybės pasiūlymų, kaip didinti biudžeto pajamas.

„Problema yra ne tai, kad mokytojams reikia didinti atlyginimą, bet tai, kad pajamų įstatymai, kurie buvo surišti vaiko pinigų didinimu, nebuvo priimti Seime. Dėl to jei mes neturime pajamų, nebegalime užtikrinti ir tų socialinių išmokų, kurios pasiektų visus žmones“, – tvirtino ministras.

R. Karbauskis: Vyriausybės siūlymas – apsidraudimas

„Valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad Vyriausybės siūlymas iki liepos atidėti vaiko pinigų didinimą yra apsidraudimas, bet jo neprireiks Seimui priėmus atitinkamus mokestinius pakeitimus.

„Mes visa tai žinome, tai manęs nestebina. Bet mes Seime priimsime mokestinius įstatymus ir tikrai bus tas sprendimas, kurį mes numatome: nuo sausio bus 60 eurų ir 100 eurų (daugiavaikėms šeimoms ir nepasiturintiems – BNS), o nuo liepos – 70 ir 100. Vyriausybė žino, kad Seimas tai padarys“, – BNS kalbėjo R. Karbauskis.

R. Karbauskis sako, kad kol kas Seimo pateiktame pasiūlyme nėra konkretaus termino, nuo kada būtų įvedama 70 eurų išmoka, bet jis atsiras artimiausiu metu, jei tik bus pritarta reikiamiems mokestiniams pakeitimas.

„Aš šneku apie bankų aktyvų, prekybos tinklų ir taršos mokesčius, daugiau kitų daugiau nėra planuojama priimti ir jie nėra tie, kurie būtų įtraukti kaip galimos pajamos, balansuojančios išlaidas“, – tvirtino R. Karbauskis.

G. Kirkilas ieškos kompromisų, V. Tomaševskis kaltina konservatorius

Vyriausybei pasiūlius pusmečiui atidėti vaiko pinigų didinimą, valdančiųjų „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas žada ieškoti kompromiso, o Lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis dėl situacijos apkaltino konservatorius.

G. Kirkilas sakė, kad gali derėtis dėl išmokos didinimo įsigaliojimo datos, tačiau liks prie pozicijos dėl 70 eurų sumos.

„Dėl 70 eurų nubalsavo Seimas 92 balsais. Tai jeigu Vyriausybė nepritars tam, tai Seimas dar kartą nubalsuos. Aš manau, kad bus vis tiek 70 eurų, o ar nuo liepos 1 dienos, tai aš manau, kad kompromiso reikės ieškoti“, – BNS sakė Lietuvos socialdemokratų darbo partijos lyderis.

„Biudžetas galų gale bus priimtas, bus išlaikytas ir finansų tvarumas. Mano požiūriu, tai svarbiausi dalykai, o dėl detalių dar pasiginčysime“, – pridūrė jis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis pareiškė, kad vaiko pinigus sunku padidinti dėl konservatorių pozicijos nepritarti Seime svarstomam banko turto mokesčiui.

„Tai yra konservatorių ir kitų, kurie priešinasi bankų mokesčio įvedimui, destruktyvios veiklos pasekmė. Tikriausiai nepavyks priimti šito įstatymo (dėl mokesčio) iki biudžeto suformavimo“, – BNS sakė V. Tomaševskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinktoji valdzia bankrutavo

Rinktoji valdzia bankrutavo  portretas
metosi pazadais dar naujai neisrinktu buvusiuju satelitu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių