Quantcast

Siūloma didinti finansavimą aukšto meistriškumo sportui

Įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujančių Seimo narių grupė įregistravo Sporto įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siekiama nustatyti, kad ne mažiau kaip 30 procentų šiuo metu į Sporto rėmimo fondą nukreipiamų lėšų būtų skiriama aukšto meistriškumo sportui finansuoti.

„Šiuo metu aukšto meistriškumo sportas finansuojamas per Aukšto meistriškumo sporto programą iš valstybės biudžeto, taip pat sportininkai gali pretenduoti į Sporto rėmimo fondo lėšas, tačiau matome, kad skirstant šio fondo lėšas prioritetas teikiamas fizinio aktyvumo projektams, t. y. masiniam, o ne profesionaliam sportui“, – komentavo vienas iš projekto iniciatorių Seimo narys Algirdas Butkevičius.

Finansavimo tvarkos keitimas motyvuojamas tuo, kad Sporto rėmimo fondo lėšų dydis turi tendenciją stipriai išaugti, atsižvelgiant į tai, kad fondui skiriama įplaukų iš akcizo už alkoholinius gėrimus ir apdorotą tabaką dalis proporcingai didėja (nuo 2 procentų 2019 metais iki 3 procentų 2021 metais ir vėliau). Sporto rėmimo fondas 2018 metais gavo 6,6 mln. eurų, o 2020 metais, planuojama, į jį įplauks net 17,5 mln. eurų, tuo metu Aukšto meistriškumo sporto programos finansavimas beveik nedidėja: 2018 metais skirta 6,3 mln. eurų, o 2020 metais numatyta 6,9 mln. eurų.

Atsižvelgiant į lėšų paskirstymo disproporcijas, projekto iniciatoriai siūlo, kad esamas Aukšto meistriškumo sporto programos finansavimas iš valstybės biudžeto būtų papildytas fiksuota šiuo metu į Sporto rėmimo fondą nukreipiamų lėšų dalimi.

„Padidinus finansavimą aukšto meistriškumo sportui, pagerėtų sąlygos rengiant profesionalius sportininkus tinkamai atstovauti Lietuvai ir garsinti šalį aukščiausio lygio tarptautinėse varžybose. Tai ypač svarbu artėjant kitąmet vyksiančioms Tokijo olimpinėms žaidynėms“, – tvirtina parlamentaras Virgilijus Alekna.

Projekto iniciatoriai taip pat atkreipia dėmesį, kad finansavimą aukšto meistriškumo sporto programai gauti gali tik griežtus kriterijus atitinkanti sporto šakos federacija, todėl didesnės finansavimo dalies skyrimas žinomoms, nevienadienėms organizacijoms – sporto federacijoms – užtikrins didesnį skaidrumą nei esamas Sporto rėmimo fondo lėšų skirstymo mechanizmas, dėl kurio skaidrumo skirstant 2019 metų lėšas kilo daug abejonių.

Poreikį didinti finansavimą aukšto meistriškumo sportui yra išreiškusi ir Lietuvos olimpinių federacijų asociacija, š. m. lapkričio 15 d. išplatinusi laišką Seimo nariams, kuriame reiškiamas susirūpinimas dėl lėšų trūkumo ir prašoma kitų metų sporto sistemos finansavimo prieaugį skirti aukštam meistriškumui finansuoti per valstybės asignavimus Lietuvos sporto federacijoms. 

Įstatymo keitimo iniciatyvą pasirašė Seimo nariai Algirdas Butkevičius, Virgilijus Alekna, Andrius Mazuronis, Bronislovas Matelis, Jonas Liesys, Sergejus Jovaiša ir Algirdas Sysas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių