Quantcast

Siūlo steigti specializuotas tabako parduotuves

Parlamentinis Sveikatos reikalų komitetas siūlo Seimui įteisinti specializuotas tabako, įskaitant elektronines cigaretes, parduotuves arba skyrius – jie pradėtų veiklą nuo 2025 metų, o įprastose parduotuvėse nebebūtų galima viešai demonstruoti rūkalų ar jų aksesuarų.

Tokį sprendimą bendru sutarimu komitetas priėmė trečiadienį, dar kartą apsvarstęs 2019 metais Seime registruotas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas.

Jeigu Seimas pataisas priimtų, specializuotose parduotuvėse būtų galima prekiauti tik tabako gaminiais ir su jais susijusiomis prekėmis, tačiau nebūtų galima jų rodyti išorinėse vitrinose.

Kitose parduotuvėse būtų draudžiama viešai demonstruoti tokius gaminius – būtų leidžiama nurodyti tik rūkalų pavadinimus bei pakelio ar pakuotės kainas. 

Laikinoji Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento vadovė Gražina Belian įsitikinusi, kad pusantrų metų būtų  pakankamas laikas prisitaikyti prie naujų reikalavimų.

Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė sako, kad tokia tvarka bus papildomas sunkumas ir „dalį verslo nužudys“, be to, mažose parduotuvėse gali padaugėti apiplėšimų.

„Pardavėjai reikės palikti be priežiūros kasą ir eiti prie kažkokios dėžutės atnešti cigarečių pakelio“, – komiteto posėdyje  teigė D. Matukienė.

„Galima susidėti į stalčių po prekystaliu. Juk čia ne ginklai, kad reikia daug vietos kažkur stalčiuose susidėti“, – replikavo „valstietis“ Aurelijus Veryga.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė tvirtino, kad siūlymai tinkami ir priimtini, tačiau, jos teigimu, verslui reikės laiko pasiruošti, pavyzdžiui, apmokyti darbuotojus. 

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) generaline direktorė Ineta Rizgelė mano, kad nauji ribojimai paskatins kontrabandą: „Tabako sektorių stumtų ir į dar didesnį šešėlį“.

Pasak jos, legalūs gaminiai „neturėtų būti kišami į prekystalius“, iš kurių ištraukiama nelegali produkcija.

I. Rizgelės nuomone, pokyčiai turės neigiamą poveikį smulkiam verslui. – prisitaikyti turės apie 4 tūkst. smulkių prekybininkų, o investicijos į pertvarką kainuos apie 2,5 tūkst. eurų.

Seimas po svarstymo pataisoms yra pritaręs 2020 metų birželį, tačiau dėl artėjančių parlamento rinkimų rudenį „valstiečių“ iniciatyva jos taip ir nebuvo patvirtintos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių